stroatklinkers - vrizze wind
Stroatklinkers - Vrizze wind - Strictly Country Records SCR-71

Het moet even wennen, bluegrass op een accordeon. De Groninger band Stroatklinkers maalt daar niet om. Al vanaf het begin in 1990 wordt dit instrument, bespeeld door Henk Bloupot,  gebruikt in het zeer uitgebreide instrumentarium van de band. En terecht, na een paar liedjes voelt deze ongewone combinatie al heel vertrouwd aan. En, waar nodig, is er weer het sublieme snarenwerk van gastviolist Joost van Es.
Vrizze wind is het zesde album in 22 jaar. Dat is niet erg veel, het vorige album Klinkkloar dateert alweer uit 2005. In de gelederen zat toen een vrouw, Johanna Hamstra. Deze bekende banjo-speelster is er al een tijdje niet meer bij, oudgediende Adrian Farmer is weer op het oude nest neergestreken. De Engelsman neemt in ieder geval, naast gedegen banjowerk, een schitterend instrumentaaltje mee: titelnummer Vrizze wind.

Het eerste wat opvalt aan dit album is het prachtige, naturelle geluid. Vooral als je, alleen thuis, de volumeknop een stukje verder naar rechts draait, is het net of je midden in een Stroatklinkers concert  zit. Een pluim voor Michiel Hoogenboezem die verantwoordelijk is voor de eindmix. Gitarist Bob Heidema is misschien niet de beste zanger van Nederland, maar in dit muzikale spectrum functioneert zijn lichthese stem prima. Wanneer echter de andere heren zich met de vocalen bemoeien, zoals in het aanstekelijke In mien auto,  dan creëert de band een  samenzang van grote klasse!
Muzikaal gezien is Vrizze wind een heel divers album. Startend vanuit de bluegrass worden er uitstapjes ondernomen naar de Keltische muziek met Over t wotter, geschreven door de Schot Dougie MacLean en voorzien van een sfeervolle tinwhistle door Geert Oude Weernink. Dichter bij huis liggen de  'Grunneger' liedjes van Ede Staal en Geert Teis Pzn. 't Grunnegs laid, het Groninger volkslied geschreven door laatstgenoemde, kreeg voor de verandering een frisse instrumentale update. De Friezen onder ons zullen waarschijnlijk blozen over de loftrompet die over hen wordt gestoken in het door Ede Staal geschreven Friesland. De meeste teksten zijn echter geschreven door zanger-gitarist Bob Heidema.  Ze gaan over diverse alledaagse dingen als de liefde, het weer,  irritaties in het verkeer en zijn niet van humor gespeend. Dat Stroatklinkers ook een gevoelig lied niet uit de weg gaat, wordt bewezen in het liefdesliedje Geschenk oet de hemel met een mooi duet tussen dobro en accordeon. Een van de leukste liedjes is Meneer van de belasten waarin op ludieke wijze de weinige verdiensten van de band centraal staan. Vlagen van het Wilhelmus verluchtigen dit accijnsdrama.

Vrizze wind is een album dat bewijst dat Stroatklinkers zich kan meten met de beste bluegrass bands van ons land en misschien wel van heel Europa. Ga dit album maar eens op een meer dan gemiddeld volume afdraaien, dan zul je dat zeker horen!

Assie Aukes