greg trooper - incident on willow street
Greg Trooper - Incident On Willow Street - 52 Shakes Records CD-0103 / Lucky Dice

In een jaar of wat tijd moet je twee keer verhuizen, word je een keer beroofd, schrijf je een stel songs en komt orkaan Sandy nog even langs om het af te maken. Een mens zou voor minder in de put raken. Zoniet Greg Trooper, die door bovengenoemde omstandigheden wat later dan verwacht zijn album Incident On Willow Street kon uitbrengen. Het album straalt optimisme uit in een variatie van stijlen, van vrolijke altcountry tot soulvolle ballads, soms een snufje rock en zelfs een vleug Keltisch aandoende folk.

Om maar gelijk met de Keltische invloed te beginnen, die zit volop in Mary Of The Scots In Queens, waarin Larry Campbell onder meer zorgt voor een lekker partijtje fiddle. Deze muzikant is sowieso voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe Incident On Willow Street klinkt, geregeld laat hij een lome pedal steel horen ter versterking van het countrygevoel, of een stevige elektrische gitaar voor de rocktinten, maar met mandoline, viool, banjo of Ierse bouzouki zorgt hij ook voor een stel fijne subtiele folky elementen. Bijvoorbeeld met mandoline in de ontspannen ballad The Land Of No Forgiveness, waar Greg Trooper ook nog eens mooie vocale ondersteuning krijgt van Lucy Wainwright Roche. Het is ook een voorbeeld van zijn tekstuele kracht: "Come lay beside me here beneath the leaves /On the hill that lies outside this rivertown / My shoulder waits for you to take your rest / And let the storm inside you settle down". Of kort en krachtig in de rockende 'talking song' Living With You: "It's getting lonely lonely lonely living with you". Steek dat maar in je zak.

Woorden die geruststellen of juist spreken van een goed gevoel voor humor worden gevat in een ontspannen muzikaal jasje. Greg Trooper steekt de luisteraar een hart onder de riem en daarmee misschien ook wel zichzelf. De pedal steel is soms wat overheersend, maar over het geheel genomen is Incident On Willow Street een mooie onderhoudende en vooral optimistische plaat met sterke songs die lekker wegluisteren.

Mirjam Adriaans

Tourdata oktober 2013:
vrijdag 11 oktober Den Haag, Acoustic Alley
zaterdag 12 oktober Lage Vuursche, In The Woods
zondag 13 oktober Amen, Cultureel Café De Amer
maandag 14 oktober Eindhoven, Meneer Frits
dinsdag 15 oktober Amsterdam, Paradiso
woensdag 16 oktober Bree (België), CC de Breughel
donderdag 17 oktober Maassluis. The Lock Keepers @ Grandcafé de Waker
vrijdag 18 oktober Brussel (België), Toogenblik
zaterdag 19 oktober Grootschermer, Lucky Dice Paradise @ Museum Nic Jonk
zondag 20 oktober Horst, Cambrinus
dinsdag 22 oktober Beusichem, Het Heerenlogement
woensdag 23 oktober Oss, Theater De Lievekamp
voor links naar zalen en kaartverkoop zie www.americanalivemusic.com.