i am oak - ols songd
I Am Oak - Ols Songd - Snowstar Records

Vier jaar geleden bracht I Am Oak, een Nederlandse formatie rond singer-songwriter Thijs Kuijken, het debuutalbum On Claws uit. Een sfeervol album, met mooie luisterliedjes, ondersteund door ingetogen banjo, bas, toetsen of orgel, soms een vleugje koorzang.  Het beloofde voor de toekomst, en ook Oasem (2011) en Nowhere Or Tammensaari (2012) kregen lovende kritieken. Kuijken tekende bij Snowstar Records, dat de eersteling afgelopen jaar opnieuw uitbracht (met twee bonusnummers erbij) en nu is er de vierde schijf: Ols Songd. De tongbrekende titel verraadt de inhoud: oude liedjes die officieel niet eerder uitgebracht werden zijn in een nieuw jasje gestoken.

Oud heeft in dit geval, net als de liedjes, meerdere lagen. Eigenlijk is Ols Songd het echte debuut van I Am Oak. Kuijken nam deze nummers al eerder op en zette ze op een cd-r om optredens te kunnen doen. Overigens zijn ze wel opnieuw ingespeeld en in verse arrangementen gestoken. Voor de fans zal een en ander dan ook bekend klinken, Birches en Honeycomb (dat als single wordt uitgebracht) bijvoorbeeld zijn live-favorieten. Behalve dat ze al enkele jaren terug geschreven zijn, hadden ze ook toen al een ‘oud’ gevoel, legt Kuijken uit: “De inhoud was actueel op dat moment en is dat tot op heden gebleven, maar de gevoelens waarin deze liedjes gehuld zijn hebben zich eerder ook al voorgedaan. Daardoor zijn de liedjes tegelijkertijd oud en nieuw. Dat vertroebelt het onderscheid tussen heden en verleden. Zo beginnen die twee zich onvermijdelijk met elkaar te vermengen."

Zoals de liefhebber inmiddels al gewend is van I Am Oak zijn de fijne folky liedjes in mooie, veelal rustige maar prachtig gelaagde, arrangementen gestoken, die telkens weer fijne details laten horen. De begeleiding op Ols Songd bestaat vooral uit gitaar, vaak subtiel tokkelend of plukkend, een enkele keer ondersteund door een sax, elektriek of drums. Met name in de tweede helft van de plaat wordt het geluid net wat steviger om uit te monden in een sterke finale met de hypnotiserende samenzang op Birches.

Hoewel de liedjes niet nieuw zijn, zet I Am Oak wel een volgende stap met het album Ols Songd, juist door het heden met het verleden te mengen. Neem gerust even de tijd om je te laten onderdompelen in dit warme luisterbad.

Mirjam Adriaans

Tourdata in Nederland, maart/april 2014:
21-03 De Spot, Middelburg
26-03 Quite Quiet, Leiden
28-03 Paradijskerk, Rotterdam
29-03 Ekko, Ekko
05-04 Hedon, Zwolle
12-04 Kapel, Eindhoven
22-04 Paradiso, Amsterdam