kila - suas sios
Kíla - Suas Síos - Kila Records KRCD015

Af en toe komt je muziek ter ore die je wel aan iedereen zou willen laten horen. Bovenstaande groep is er zo een, ze komen uit Ierland en bestaan al ruim 25 jaar. Al die jaren leveren ze een mix van ritmiek en melodie; uilleann pipes, fluit en viool samen met bodhran, cajon, en diverse snaarinstrumenten als gitaar, banjo, mandola en mandoline. Dit alles ondersteund door bas en drums waar nodig.

Begin dit jaar hebben ze hun tiende cd uitgebracht, Suas Síos, met nummers gezongen in het Gaelic, afgewisseld met rustige jigs en reels als Skinheads. Ze komen heel overtuigend binnen in het titelnummer, waar de boodschap bijna struikelend gezongen wordt. Volop variatie, van energiek tot mellow, is het een album dat je keer op keer laat verrassen door zijn originele invalshoeken. Hypnotiserend, trance-like, maar ook filmisch, glijdend langs allerlei maatsoorten.

De uit Dublin afkomstige band Kíla kan op deze manier nog jaren voort. Het wordt tijd dat we ze, na een bezoek aan Folkwoods in 2001, weer eens in Nederland kunnen verwelkomen.
Ondertussen kunnen we van deze nieuwe cd genieten!

Paul Verdonk

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=O65dCPNOnxc