specs hildebrand - well kept secrets
Specs Hildebrand - Well kept secrets (The living room years) - Paso records 006 / www.palingsound.com

Onlangs vierde Volendammer Specs Hildebrand (pseudoniem voor Theo van Scherpenseel) zijn veertigjarig jubileum als muzikant. In die veertig jaar bracht hij maar liefst 13 albums uit. Daarmee is hij, na BZN en The Cats, de productiefste artiest uit het vissersdorp aan het IJsselmeer.
Toch is Specs Hildebrand nooit uitgegroeid tot een bekende Nederlander. In eerste instantie verschenen z'n albums bij grote maatschappijen en werkten er 'bekende' namen aan mee, maar in de loop der jaren  werden de maatschappijen kleiner en de oplagen marginaler. Toch is er een trouwe schare fans, waaronder voormalig VI-coryfee Johan Derksen, die hem op handen draagt.
De laatstgenoemde mocht ook het verzamelalbum met de toepasselijke titel Well kept secrets uitreiken tijdens het jubileumconcert in maart van dit jaar.

Het verzamelalbum bevat werk van negen albums en klinkt zeer divers. Uptempo werk en ballads wisselen elkaar op aangename wijze af. Er wordt muzikaal geput uit folk, country,  tex-mex en een vleugje blues. Specs' stem leent zich uitstekend voor zowel de ballads als het snellere werk. In de loop der jaren heeft Hildebrand met verschillende 'grootheden' samengewerkt. Op dit album komen we o.a. de Schot Frankie Miller tegen (Home). Dorpsgenoot Piet Veerman zingt een mooie tweede partij in I survived, terwijl de rest van The Cats is komen opdraven voor de refreintjes in So long ago. Dit nummer nam Hildebrand al eens op met zijn eerdere band Jen Rog. Door voortschrijdende wijsheid in de loop der jaren werd een nieuw couplet aan dit lied toegevoegd.
De jaren '90 van de vorige eeuw was de productiefste tijd, met o.a. Christmas 4 a.m. alone, het mooiste kerstnummer dat in Nederland is opgenomen. Maar ook in de 21ste eeuw verschenen enkele belangwekkende albums, met medewerking van o.a. vriend Jan Akkerman.
Met zijn huidige Living Room Band nam Specs Hildebrand twee nieuwe nummers op: The Lean Picker's Inn en The boy in me. Het opnieuw opgenomen Doing me good bewijst dat de man ook als soloartiest uitstekend uit de voeten kan.

Well kept secrets is een mooie uitgebalanceerde verzameling met het beste werk uit 40 jaar Specs Hildebrand. Misschien gaat het met dit album dan wel lukken. Mocht dit onverhoopt niet gebeuren, dan hoeven de fans nog niet te treuren. Specs Hildebrand is nog lang niet van plan te stoppen, getuige The boy in me, een van zijn nieuwe liederen.

Assie Aukes