richard thompson - still
Richard Thompson - Still - Proper records

Toen vorig jaar Acoustic classics verscheen, zal waarschijnlijk menigeen gedacht hebben dat Richard Thompson in zijn nadagen aan het recyclen van zijn eigen repertoire was geslagen. Dat had makkelijk gekund, want de man heeft in zo'n 45 jaar een geweldig oeuvre opgebouwd.
Niets is echter minder waar. Het nieuwe album Still is het beste sinds jaren. Nieuw klinkt het allemaal niet, maar Thompsons liederen klinken frisser dan in jaren. Misschien komt het door de prille samenwerking met de oude voorman van Wilco, Jeff Tweedy die de productie van het album op zich nam en tevens gitaarpartijen inspeelde.

Still is een gevarieerd album en kent een mooie combinatie van de elektrische en de akoestische Thompson. Zijn gitaarspel is in beide gevallen uit duizenden te herkennen. Zijn stem, ook zeer herkenbaar, daar moet je van houden. Ik geniet met volle teugen van de indringende wijze waarop hij zijn songs vertolkt.
De liederen op Still waaieren weer uiteen van langzame ballads tot lekker up temposongs. De mooiste  ballade is ontegenzeggelijk het indringende Josephine met prachtig subtiel akoestisch gitaarwerk. De oude folkroots verloochenen zich niet in het heerlijk hoekige Pony in the stable, waarin Thompson zelfs weer op de mandoline te horen is. Guitar heroes is een geslaagde ode aan Thompsons gitaarhelden van weleer, waarin het elektrische gitaargeluid a la The Ventures fijntjes wordt verweven met de akoestische Hot Club de France klanken van Django Reinhardt. 

Met Still bewijst Richard Thompson nog steeds tot de upper class van de hedendaagse singer-songwriters en gitaristen te behoren. In september komt hij naar Nederland voor een aantal concerten. Ik zou zeggen: mis hem niet!

Assie Aukes

Tourdata Richard Thompson  Electric Trio september 2015:
24 september Hedon, Zwolle
25 september Patronaat, Haarlem
26 september Gebouw T, Bergen op Zoom