daniel meade - keep right away
Daniel Meade - Keep Right Away - The Top Records / Lucky Dice

Een Schot die zijn muzikale thuis vindt in americana en country kom je niet zo vaak tegen.  Maar singer-songwriter Daniel Meade uit Glasgow vond aan de andere kant van de oceaan heel wat gelijkgestemde zielen, waaronder The Old Crow Medicine Show. Toen zij in Schotland waren en hun voorprogramma op het laatste moment moest afzeggen, viel Meade in, vervolgens hebben zij hem geholpen bij de opnamen van zijn album Keep Right Away, waar je vanzelf vrolijk van wordt.

Erg bekend is hij nog niet, maar Daniel Meade toerde al in ons land met Diana Jones, zij is een van de Amerikaanse gasten op Keep Right Away, haar prachtige stem is te horen in de countryballad Help Me Tonight. Ook singer-songwriter Shelly Colvin levert een bijdrage. Het album werd in Tennessee opgenomen en dat betekent dat de band ook grotendeels uit Amerikanen bestaat. Meade, die een lekker in het gehoor liggende stem heeft met een fijn scherp randje, nam zijn vaste gitarist LLoyd Reid mee, maar verder spelen  Joshua Hedley (die we kennen van Justin Townes Earle), Chris Scruggs (BR549) en Aaron Oliva mee, naast vrijwel alle huidige leden van The Old Crow Medicine Show. Dat levert een prettige mix op van country, folk, blues, honky tonk, old time en nog zo wat, met hier en daar een ballad voor de balans.

Zowel de muzikale inbreng als de productie (Morgan Jahnig) door leden van The Old Crow Medicine Show zorgen ervoor dat het geluid van die band zonder meer doorklinkt in Keep Right Away. Gitaar, viool, mondharmonica, piano, hier en daar een accordeon en heerlijke (samen-)zang, zweren samen om de luisteraar een goed gevoel te geven, zelfs als de teksten van Daniel Meade daar bepaald niet altijd aanleiding toe geeven. Sterke plaat.

Mirjam Adriaans  

Vanaf morgen is Daniel Meade op tour met LLoyd Reid:

Tourdata augustus 2015:

woensdag 26 augustus - Museum Nic Jonk, Grootschermer
aanvang 20:00 uur
http://www.nicjonk.nl

donderdag 27 augustus - De Oude Remise, Bad Nieuweschans
aanvang 20:30 uur
http://www.deouderemise.nl

vrijdag 28 augustus - Landgoed Thedinghsweert, Kerk-Avezaath
aanvang 20:30 uur
http://luckydice.nl/thedinghsweert/

zaterdag 29 augustus - CountryFestival, Sint-Truiden (België)
aanvang 13:30 uur + 19:30 uur
http://www.countryfestival.be