lieven tavernier - eerste sneeuw, alle liedteksten
Lieven Tavernier - Eerste Sneeuw, alle liedteksten (boek + cd) - Uitgeverij Lannoo ISBN 978 94 014 3074 6

Het wordt hoog tijd dat meer Nederlanders kennis maken met de prachtige liedjes van Lieven Tavernier. Dat kan natuurlijk door zijn cd’s te kopen, hij heeft er inmiddels zeven, maar nu is er ook een boek: Eerste Sneeuw, met daarin niet alleen alle liedteksten die hij tot nu toe schreef, maar ook een kennismaking met de man via verhalen van anderen en foto’s, zowel uit zijn verleden als van nu.

De liedteksten in Eerste Sneeuw worden voorafgegaan door inleidende verhalen, zoals die van zanger Gabriel Rios en fotograaf Stephan Vanfleteren (die ook enkele mooie portretten leverde), beide heren blijken oud-leerlingen van Tavernier van toen hij nog lesgaf aan de kunsthumaniora Sint Lucas in Gent. Zij vertellen allebei hoe Tavernier met zijn passie als leerkracht creatieve inspiratie doorgaf. Maar ook mediamensen herinneren zich hoe ze hem ooit ontmoetten (of hadden willen ontmoeten), een verlegen man met een hoed, misschien zelfs schuw, maar een met mooie woorden, uit een roman, een column of een lied. Met die laatste begint hij inmiddels zo langzamerhand naam te maken, in eigen land nog meer dan bij ons, maar ook hier is zijn naam al een beetje doorgedrongen. Zo namen Gerard van Maasakkers en Thé Lau allebei De Fanfare Van Honger En Dorst op, het definitieve Gentse stadslied waarmee de tekstensectie begint. “We liepen in Gent rond, we waren met zessen. We kwamen van nergens, gingen nergens naartoe”, achter die paar eenvoudige beginregeltjes gaat een hele wereld schuil, van vrienden die elkaar ontmoeten maar ook weer verliezen. Het lied werd bekend toen Jan De Wilde het opnam op zijn cd Hè Hè (1991), Tavernier zelf wachtte tot 2013, toen hij het gelijknamige album opnam met United Brass.

De teksten lezen als gedichtjes, ik sla het boek op een willekeurige bladzijde open en kom terecht bij Hemelbed (Ilja, 2002):

Laat in de nacht rijd ik naar huis, tegen de ind in en de kou.
Ik duw steeds harder op de pedaal. Ik verlang naar jou.
Heet zoiets gelukkig zijn, tevreden tot en met?
Het kan me niet schelen, zolang je me vraagt:
‘Wil je met mij naar bed?’

Even verderop stuit ik op Winter in Z. (Niet Voorbij, 2005):

Winter ligt op de velden, de lucht is donkergrijs.
En in het donker schaatst een man, eenzaam op het ijs.
Ik hoor de stilte kraken op het bed van ijs.
Winterlicht op de vijver van Mijnheer Matthys.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar liedjes moeten gehoord worden, dus heeft Tavernier muzikale vrienden uitgenodigd om zijn werk uit te voeren. De cd bij het boek heet Geen Kwaje Vrienden, en als je onder meer Raymond van het Groenewoud, Gabriel Rios, The Bony King, Neeka, Stef Kamil Carlens, Patrick Riguelle en Bruno Deneckere kunt overhalen om een van je liedjes te zingen dan moge duidelijk zijn dat die meer dan de moeite waard zijn.

Rios zingt een lome Engelstalige variant van In De Dagen Van Mijn Duisternis (Wintergras, 2014), in het verhaal vooraf vertelt hij dat hij die uiteindelijk samen met Tavernier heeft gemaakt, omdat het nummer hem erg aansprak, maar hij er in eerste instantie niet helemaal uitkwam. Kippevel bekruipt me al luisterend naar De Klokken Van Sint-Baafs (Ilja), dat ontspannen maar toch intens zinderend vertolkt wordt door Bram ‘The Bony King’ Vanparys. Daarop volgt Die Kathedrale, een Duitse versie van het Franstalige La Cathédrale (Witzand, 2011), mooi helder en tegelijk gevoelig ingetogen gezongen door Melike Tarhan. De Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert draagt Laatste Trein Naar M. (Wind En Rook, 2007) voor, het lied blijkt inderdaad ook een mooi gedicht.

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat de eerste plaat van Lieven Tavernier, Doe Het Licht, verscheen, wellicht was dat voor hem de aanleiding om zijn teksten in een boek te bundelen, misschien was het toeval, feit is dat er nu met het boek Eerste Sneeuw, geleverd met een exclusieve cd waarop anderen zijn liedjes zingen, een fraai werkstuk klaarligt voor liefhebbers van subtiele poëtische teksten en het betere lied. Eerste Sneeuw verdient het om gezien, gelezen en gehoord te worden.

Mirjam Adriaans

Website Lieven Tavernier: http://lieventavernier.com/

Discografie:
Doe het licht (1995)
Ilja (2001)
Niet voorbij (2005)
Wind en rook (2007)
Witzand (2011)
De Fanfare van Honger en Dorst (2013)
Wintergras (2014)