folkaholics - slijterij
Folkaholics - Slijterij - eigen beheer

Plezier staat voorop bij de Folkaholics, inmiddels al zo’n veertien jaar. Van een optreden maken ze dan ook gelijk een feestje. Vorig jaar bleken ze een uitstekende uitsmijter voor de eerste editie van Parkfest in Eindhoven en ook op de presentatie van hun nieuwe cd Slijterij tijdens de door de band georganiseerde Folk Night afgelopen februari in Veldhoven zetten ze hun beste beentje voor. Bezoekers krijgen ze gemakkelijk aan het dansen en meezingen, iedereen gaat met een blij gevoel naar huis.

De bezetting van de groep is sinds het vorige album iets gewijzigd, maar bevat nog grotendeels dezelfde namen: Pim van Bussel (zang), Joris Barnier (marching drum, cajón), Simon Berg (gitaar, zang), Twan Dekkers (bas, sax), Mark Dirne (banjo, accordeon, mandoline, 12-string), Rick Fokkinga (viool, mandoline, gitaar, banjo, banjolele), Ben Groenen (accordeon, viool, gitaar). De laatste is niet altijd bij optredens aanwezig, omdat hij sinds een paar jaar ook deel uitmaakt van BZB, maar als hij tijd heeft komt hij graag nog zijn oude bandje ondersteunen, dus ook op dit album. Voor de opname werkten ze samen met Guy Roelofs van de Fuaime studio.

De mannen zijn begonnen op de middelbare school, maar hebben nu allemaal een baan naast de muziek, en een cd uitbrengen staat dan ook niet bovenaan op het prioriteitenlijstje. Na een live demo in 2004 en het album Folk You! twee jaar later bleef het op dat gebied een flinke tijd stil, tot ze afgelopen februari de opvolger Slijterij presenteerden.
Naast het bekende Ierse (kroegen-)repertoire (o.a. The Night That Paddy Murphy Died, Drunken Lullabies, Shipping Me Up To Carlow) dat we van de band al gewend waren doet op deze plaat nu ook het Nederlands zijn intrede, in het zelfgeschreven titelstuk Slijterij en in De Ark (Ahoy!), een nummer van Pater Moeskroen (overigens staan er helaas geen credits vermeld op de hoes van de cd). Bovendien staat er ook de lekker vrolijke Amerikaanse country folk song Cotton Eye Joe op, voor de Folkaholics hoeft het niet persé Keltisch te zijn, Galway Girl van Steve Earle past dus ook prima in de gezellige mix.

Op Slijterij laten de Folkaholics horen dat ze in de afgelopen jaren een breed repertoire hebben ontwikkeld, dat live zorgt voor flink wat vrolijkheid en lol. Maar wat vooral doorklinkt is dat ze, ook na veertien jaar muziek maken, nog steeds prettig verslaafd zijn aan folk.

Mirjam Adriaans

Website: http://www.folkaholics.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Folkaholics/182171948499978