geronimo - introvert
Geronimo - Introvert - eigen beheer (http://geronimomusic.be)

Wie regelmatig een bal bezoekt zal ongetwijfeld gehoord hebben van Jeroen Geerinck. De gitarist is bekend van sterke formaties als b-boa, Snaarmaarwaar, Triple-X en Hot Griselda. Daarnaast is hij ook nog een vakkundig technicus, die onder meer albums van Naragonia heeft opgenomen, en maakt hij deel uit van supergroep Novar (samen met Toon van Mierlo, Aurelien Claranbaux en Thierry Nouat). Maar hij speelt ook solo onder de naam Geronimo. In die hoedanigheid bracht hij eerder dit jaar zijn album Introvert uit, waarop hij zijn virtuoze gitaarspel hier en daar combineert met een Rhodes.

Hoewel de plaat de titel Introvert heeft meegekregen is de muziek niet echt gesloten te noemen, Geerinck weet als geen ander dynamiek uit zijn instrument te toveren, of hij nou gierend uithaalt of juist ingetogen sober speelt. Hij deed alles zelf op dit album, hij is niet alleen de muzikant, componist en arrangeur van dienst, hij verzorgde ook nog eens de fotografie en het artwork van de hoes. Dit mag dus met recht een solo album genoemd worden.

In eerste instantie komt er heel wat op je af als luisteraar, dit is niet enkel akoestische gitaar met een vleugje toetsen, er wordt ook gebruik gemaakt van loops en samples. Hoewel dat het geluid soms wel heel vol maakt is er ook voldoende ruimte voor mooie intieme momenten, zo wordt een prachtig staaltje ingetogen gitaarwerk  geleverd in November Sky, waar heel subtiel de Rhodes ingevoegd wordt, zodat de romantiek van het stuk behouden blijft.
Het ingetogen akoestische pareltje Pool Patrol lijkt even later naadloos over te gaan in Juta’s Waltz, totdat de Rhodes opnieuw een laag toevoegt onder het akoestische gitaarspel en het stuk allengs tempo oppikt en uitmondt in een enerverend partijtje elektriek om dan weer net zo gemakkelijk fijnzinnig akoestisch te eindigen.

En zo wordt Introvert een sterke, gevarieerde plaat met dansbare deunen, waar je overigens ook met plezier naar kan luisteren. Hoewel hij vanuit de folk vertrekt doet de muziek soms denken aan de rock uit de jaren ’70 en weet hij regelmatig flink uit te halen op zijn gitaar, maar dat laat je des te meer genieten van de kleine momenten die Geronimo nog verrassend vaak in zijn composities vlecht.

Mirjam Adriaans

Jeroen Geerinck is de komende tijd diverse keren te zien in Nederland:

Woensdag 12 oktober 2016 Duo Claranbaux-Geerinck bij het folkbal in café Wilhelmina in Eindhoven
Vrijdag 21 oktober 2016 met Novar op CaDansa in Duiven (reserveren wordt aangeraden, zie: http://cadansa.nl)
Zaterdag 29 oktober 2016 Geronimo op het Halloweenbal in Poppodium de Q-bus in Leiden

Voor meer info over balfolk en de diverse bals die in Nederland georganiseerd worden kijk op http://www.balfolk.nl/.