richard thompson - acoustic rarities
Richard Thompson - Acoustic rarities - Beeswing records / distributie: Proper Music

Richard Thompson heeft de smaak te pakken wat betreft zijn akoestische activiteiten. Nadat Acoustic Classics vol. II in augustus uitkwam, is er nu al Acoustic rarities. Het album is gevuld met min of meer obscure songs uit de Thompson catalogus. Sommige liederen zijn nooit eerder uitgebracht, sommige zijn alleen bekend in cover versies.
 
Dat het liederen betreft die zelden door Richard Thompson worden gespeeld, betekent niet dat er geen bekende songs tussen zitten. Never again (van Hockey Pokey uit 1975), Poor ditching boy (van Henry the human fly uit 1972) en Poor Will and the jolly hangman zouden zonder problemen op Acoustic Classics vol III kunnen verschijnen. Ook Sloth is natuurlijk zo'n klassieker. Geschreven met violist Dave Swarbrick en afkomstig van het eerste Sandy Denny-loze album Full House uit 1970, was dit nummer jarenlang een vaste waarde tijdens de optredens van Fairport Convention. Maar inderdaad, ik heb Thompson het nooit solo horen spelen.

Interessant zijn de nummers die nog nooit zijn uitgebracht. What if, I must have a march en Push and shove zijn typische Thompson-songs die eigenlijk niet zouden misstaan op een regulier album. Dit geldt zeker ook voor Seven brothers en Rainbow over the hill, niet voor niets gecoverd door respectievelijk Blair Dunlop en The Albion Band.

Niet alle liedjes kunnen me bekoren. They tore the hippodrome down, I'll take all my sorrows to the sea en met name Alexander Graham Bell zijn minder dan hetgeen we doorgaans van deze geweldige liedjesschrijver krijgen voorgeschoteld.
Maar we kunnen stellen dat de liefhebbers van de akoestische Richard Thompson met Acoustic rarities weer een kleinood in handen hebben wat gekoesterd kan worden. De fans die het stevigere werk prefereren moeten nog even geduld hebben. Er schijnt iets in de maak te zijn.

Assie Aukes