sara salverius - trapped in sight
Sara Salvérius - Trapped In Sight - eigen beheer (www.salverius.be)

Het moet verschrikkelijk zijn om je jongere zus te verliezen en helemaal als dat gebeurt omdat zij het leven niet meer aankon. Het overkwam de Belgische accordeoniste Sara Salvérius vorig jaar op 21 januari. Die datum is ook de titel van het stuk waar haar eerste solo-album, Trapped In Sight, mee eindigt. De plaat is dan ook opgedragen aan haar zus Eva en verhaalt over de vluchtweg van Sara in de muziek.

Waar we Salvérius vooral kennen als uitstekend accordeoniste in haar eigen trio en diverse andere ensembles (o.a. Griff, Transpiradansa, Olla Vogala) heeft ze nu de moed gehad om in haar eentje te spelen. En misschien kon dat ook niet anders, want, zo zegt ze in de hoestekst: “Music was my escape route, creating a way of coping, playing a consolation.” En al dat gevoel legt ze in haar spel en de composities. Die zijn soms melancholiek, dan weer sprankelend of hier en daar zelfs een beetje bozig, bijna agressief.
Haar spel is niet zwierig, zoals we dat kennen van een Riccardo Tesi of Sophie Cavez, maar eerder licht omfloerst, een beetje plechtig en ontroerend zonder zwaar op de hand te worden. Er zijn prachtig verstilde momenten, maar ook heerlijk krachtige tonen waarin de verschillende emoties hun weg zoeken.

Jeroen Geerinck nam opname, mix en master voor zijn rekening in Studio Trad. Zijn technische kwaliteiten staan garant voor een mooie heldere klank, op de hoesfoto van Jana Arns zien we een geconcentreerde Salvérius, die volledig lijkt op te gaan in haar spel, een sprankje licht (hoop?) op haar voorhoofd.

Trapped In Sight is de instrumentale weerslag van het persoonlijke verhaal van Sara Salvérius, een emotioneel verhaal van afscheid, machteloosheid en verdriet, maar bovenal ook van de troost die muziek kan bieden en daar kun je als luisteraar enkel een groot respect voor hebben.

Mirjam Adriaans