sebeare - net te leauwen blau
Sebeare - Net te leauwen blau - Sebeare SEB 006/ Distributie: Marista Music Company

Marius de Boer verzuchtte onlangs dat er nauwelijks nieuwe Friestalige bands meer zijn. Inderdaad heeft de baas van Marista Music Company, de belangrijkste uitgever van Friestalige muziek hier een punt. Nieuw talent dient zich maar mondjesmaat aan. Toch valt het niet te ontkennen dat er nog genoeg te genieten valt op Friestalig muziekgebied.
Neem nu de groep Sebeare, genoemd naar de vaart door thuisbasis Easterein (een dorp tussen Sneek en Bolsward), Ontstaan in 1996 is de groep inderdaad allesbehalve nieuw te noemen. Sebeare won wel een jaar later in 1997 zowel de jury- als publieksprijs op het Liet-festival in Leeuwarden. (Twee jaar later behaalde Twarres met Wer bisto alleen maar de publieksprijs...)

De groep maakte een drietal cd's die in Friesland goed ontvangen zijn. Net te leauwen blau (Niet te geloven blauw) is het eerste album met de nieuwe zanger Auke Bootsma en toetsenist Hendrik Talsma. Met de nieuwe zanger hoeft Sebeare niet bang te zijn voor het De Kast-syndroom. Daarvoor is de groep teveel een (h)echt collectief.

Door de komst van toetsenist Hendrik Talsma, die gitarist Mennald van der Eems vervangt is de band meer pianogericht geworden. In combinatie met de blazers doet het geluid van Sebeare denken aan De Dijk. Zanger Auke Bootsma heeft de ondankbare taak om de vorige zanger Folkert Rients Vellinga te doen vergeten. Hierin slaagt hij, na een enigszins aarzelend begin in Nei de oare kant, met verve. Het lijkt alsof de nieuwkomers de groep van nieuw elan hebben voorzien, zo enthousiast wordt er bij vlagen gemusiceerd. Naast de meer up-tempo nummers neemt de groep op gepaste wijze gas terug in Heitelân (Vaderland) en met name in De see, met mooi accordeonspel van gastmuzikant Paul Siemensma (Willehúske). Dit komt de afwisseling van het album ten goede.

Als enig puntje van kritiek op dit prima, door Harry Zwerver opgenomen, album zijn de blaaspartijen die net iets vetter opgenomen hadden mogen worden. Voor de rest: petje af voor Sebeare!

Assie Aukes, waardering: 8