darkwood - notwendfeur
Darkwood - Notwendfeur (Heidenvolk) - www.darkwood.de

Het neo-folk genre lijkt meer dood dan levend op het moment. Vooral de Duitse vertegenwoordigers zijn niet echt actief meer, om verschillende redenen overigens. Darkwood komt echter met een heel sterk nieuw album. Een album dat beter is dan alle andere werken van deze muzikant tot nu toe. Het is ook een werkje dat typerend is voor de Duitse neo-folk stijl maar desondanks alles behalve teleurstellend is.

Vanzelfsprekend zijn de vaste stijlelementen aanwezig: een rustige en simpele akoestische gitaar melodie draagt het nummer, de donker romantische zang bepaalt de sfeer, variatie is aangebracht met sfeervolle instrumentatie zoals viool, cello en accordeon en subtiel geplaatst maar bombastische drums geven de nummers kracht en uitstraling.

De liedjes zijn misschien simpel, maar krachtig en doeltreffend. Na één keer luisteren blijven ze hangen en heb je gegarandeerd een paar favorieten die je zo mee kunt tikken. Fantastisch zijn Verlorenes Heer en Ostenfeld. Sfeervol is het trompetgeschal in Feuerkreis, en de troubadour sfeer in een lied als Wintermärchen is simpelweg briljant.

Wat niet iedereen zal aanspreken is het imago van de band. Dit krijgt vorm door het artwork en de soms militante ondertoon van de band, maar ook door chauvinistische flirts en verwijzingen naar de Duitse cultuurgeschiedenis.

Teksten van dichters zoals Otto Ernst, Georg Trakl en Karl Bröger worden gebruikt. Stuk voor stuk kunstenaars die geromantiseerd worden door Darkwood vanwege hun anti-moderne houding ten opzichte van de mens (die zwak is en zonder doel ronddwaalt) en de maatschappij (het kapitalisme dat alles domineert). Deze dichters waren romantici die het harde leven van vroegere tijden verheerlijkten inclusief strijd, dood en eer.

Geen lichte thema's, maar precies de sfeer van de donker romantische muziek van Darkwood. Door trouw te blijven aan thema en stijl en die verder uit te werken heeft Darkwood met Notwendfeuer definitief collega neo-folk bands zoals Forseti, Sonne Hagal en Orplid ver achter zich gelaten.

Martijn van Gessel, waardering: 9,5

Enkele nummers zijn te beluisteren op www.myspace.com/heidenvolk.