vinsky project - folk fusion
Vinsky Project - Folk Fusion - eigen beheer, www.vinskyproject.com

Jaren geleden at ik eens in een fusion restaurant in Oslo. Contrasterende ingrediënten werden bij elkaar gevoegd in niet voor de hand liggende combinaties. Biefstuk werd geserveerd met een zoete aardbeiensaus, vanille-ijs met chilipepertjes erin vormde het dessert. Het smaakte goed, minder vreemd dan ik in eerste instantie had verwacht. In de muziek kun je ook vanalles bij elkaar rapen en zo een eigen geluid creëren, en dat is wat de Nederlands-Hongaarse formatie Vinsky Project doet. De cd die ze vorig jaar maakten heet dan ook niet voor niets Folk Fusion. Cello, gitaar en tambura (soort luit) worden aangevuld met toetsen, fluit en percussie, zo maken ze hun eigen fusionschotel, plukkend uit allerlei stijlen. Zelf noemen ze op hun site al Balkan, Bartók, jazz en latin, daaraan  toegevoegd hoor ik een vleugje flamenco, snufje bossanova, theelepeltje pop, en een flinke scheut close harmony-achtige zang.

Als dessert krijgen we Zúzmera A Bara A Baratokon, een fijne avontuurlijke mix van donkere cello, snel gespeeld, verwachtingsvolle gitaar erdoorheengevlochten met felle, korte klanken afgewisseld, even een paar rare stemmetjes, wat mij betreft heel best te vergelijken met een chilipepertjesijsje. De rest van Folk Fusion is wat minder hartig, het begin is ronduit mild, een in het Hongaars gezongen lied met de titel Ez A Város. Het doet mijn hart niet echt sneller kloppen (het is me teveel easy listening), maar de ergens wat Braziliaans aandoende percussie op een trommel is alvast aanstekelijk. Het lied Onion Legs en instrumentaal Autumn Piece zijn wat melancholieker, en spreken me wat meer aan. De tekst van Love Song is verrassend, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is het meer een verklaring dat het tijdsverspilling is nog langer bij elkaar te blijven. Het daaropvolgende instrumentaal, Journey on Styx heeft een wat mysterieuze, licht Balkanachtige uitstraling, tegen het Griekse aan, past natuurlijk wel bij de reis naar de onderwereld die we uit de mythologie kennen.

De bezetting van Vinsky Project bestaat nu uit Bence Huszár - cello, Zoli Soos - akoestische gitaar, tambura & zang, Robert Koomen - basgitaar, zang. Op de cd is ook nog mede-oprichter Kris Rietveld (zang, percussie, toetsen, fluit) te horen, maar hij heeft in november 2007 de band verlaten. Inmiddels is er een drummer als vaste gast van het overgebleven trio, die zal het geluid ongetwijfeld anders laten klinken. Er wordt goed gemusiceerd, de klanken liggen lekker in het gehoor, al is het mij af en toe net iets te ontspannen. Het hoesje van Folk Fusion ziet er modern uit, een grijs vlak met een kleine rechthoekige afbeelding vol driehoekjes en vierkantjes, die soms net een andere vorm krijgen door een andere lijn die er doorheen loopt. Zo is het ook met de plaat, soms strak, maar vooral ook melodieus en heel toegankelijk, wat mij betreft is het een mild gekruide fusionschotel met een lekker toetje.

Mirjam Adriaans, waardering 8

In april is het Vinsky Project drie keer live te zien in Amsterdam, op 1 en 29 april in Theater De Engelenbak, 4 april in Nomadome.