De nieuwe cd van de Zuid-Afrikaanse zangeres Amanda Strydom, Kerse teen die donker, is uit en op 25 september is zij te horen op de Heritage Day die in Carré gehouden wordt. Dit meldt Liesbeth Puts van Music & Words. Ze kondigt ook alvast wat releases aan voor september, dan verschijnen cd's van Camaxe, Planet Blue en Gerard van Maasakkers, maar er zijn nu al nieuwe albums van o.a. Eliza Carthy, Maddy Prior, Sharon Shannon en een heel stel Rough Guide uitgaven voor liefhebbers van wereldmuziek.

Op 26 september wordt de nieuwe cd van de Belgisch/Galicische groep Camaxe (spreek uit als 'Kaamasje'), voorgesteld in Molière in Brussel. Daarop staan eigen composities gebaseerd op volksmuziek uit Galicië, maar met invloeden uit allerlei genres, waarmee de groep een eigen geluid maakt. In september komt ook het debuutalbum uit van de Nederlandse folkgroep Planet Blue op Frea, het folklabel van Music & Words, en de reeds aangekondigde cd Gerard van Maasakkers Anders, met Paul de Leeuw, Guus Meeuwis, JW Roy, Jack Poels, Bennie Jolink, Gert Vlok Nel en nog vele anderen die nummers van Van Maasakkers vertolken.

Maar ook in de zomer valt alvast heel wat te genieten op muzikaal gebied, hieronder het overzicht met nieuwe uitgaven dat we van Music & Words ontvingen:

AMANDA STRYDOM: KERSE TEEN DIE DONKER
Met Briewe uit die Suide (MWCD 3028) stond de Zuid-Afrikaanse zangeres Amanda Strydom met één klap volop in de belangstelling in de Benelux. Daar heeft het fraaie debuut My Kamer met Stef Bos weliswaar aan meegeholpen, maar de meeste bewondering ging toch uit naar haar indringende liederen teksten en haar podiumpresentatie. Kerse teen die donker (kaarsen tegen het duister) is een volledig nieuw album, met als thema nostalgie. Amanda blikt terug op haar jeugd in de jaren ‘70, maar brengt tevens een paar covers van liederen die voor haar een speciale betekenis hebben, natuurlijk in een onnavolgbare eigen uitvoering. Als bonus zijn twee live-tracks toegevoegd, die opgenomen zijn tijdens haar theatertour door Nederland. Opnieuw een indrukwekkend album van een begenadigd songschrijfster.
label: Zimbraz Records • file under: singer-songwriter/kleinkunst • cd: MWCD 3032

ELIZA CARTHY: DREAMS OF BREATHING UNDERWATER
Als dochter van Martin Carthy en Norma Waterson is Eliza Carthy van kinds af aan opgegroeid met Engelse folk. Zij heeft zelf een aantal baanbrekende cd's gemaakt en staat bekend als een groot vernieuwer binnen de folk. Haar nieuwe plaat is echter totaal anders. De toon wordt gezet met een stevige openingstrack met alleen gitaar, bas en drums. De plaat vervolgt met een tiental eigen tracks die bij nadere beluistering briljant blijken te zijn. Cajun, een snufje latin, jaren ‘50 swing met brass en strijkers: Eliza doet het allemaal even overtuigend. De rode draad wordt gevormd door Eliza's stem en viool. Onder de gasten o.a. Eddie Reader in een fraai duet. Verrassend, origineel en briljant.
label: Topic Records • file under: pop • cd: TSCD 571

VARIOUS: AYOMBE! THE HEART OF COLOMBIA'S MUSICA VALLENATA De afgelopen decennia heeft de musica vallenata (genoemd naar een kleine valleiregio in het noordoosten van Colombia) zich qua populariteit stormachtig ontwikkeld. Dit overzicht, met zeer uitgebreide informatie geeft een goed beeld van de stand van zaken. De nieuwste ontwikkelingen en
de belangrijkste hedendaagse artiesten zijn vertegenwoordigd. Zeker voor de liefhebber van virtuoos accordeonvuurwerk een aanrader!
label: Smithsonian Folkways • file under: world/Colombia • cd: SFCD 40546

CEPHAS & WIGGINS: RICHMOND BLUES
Met ‘Richmond Blues' voegt  Smithsonian Folkways weer een prachtige cd aan de nieuwe serie ‘African American Legacy Recordings' toe. Bluesgitarist John Cephas en mondharmonikaspeler Phil Wiggins vormen al meer dan 25 jaar een zeer gewaardeerd en toonaangevend duo in de Piedmont-bluesstijl. Voor de liefhebber van bijv. Hans Theessink, Corey Harris, Mike Roach of Guy Davis verplichte kost.
label: Smithsonian Folkways • file under: blues • cd: SFCD 40179

VARIOUS: CLASSIC PIANO BLUES
De ‘Classic'serie van Smithsonian Folkways is ondertussen een begrip geworden. Ze biedt de kenner veel moeilijk verkrijgbaar en niet eerder uitgebracht materiaal, de geïnteresseerde muziekliefhebber een fantastisch overzicht met uitgebreide informatie. Op ‘Classic Piano Blues' is er naast werk van bekende bluespianisten als James P. Johnson en Memphis Slim ook aandacht voor minder bekende pianisten als Henry Brown en Big Chief Ellis die in de archieven van Smithsonian te vinden zijn.
label: Smithsonian Folkways • file under: blues  • cd: SFCD 40196

MADDY PRIOR: SEVEN FOR OLD ENGLAND
Het is nu 40 jaar geleden dat Maddy Prior samen met Tim Hart de twee lp's ‘Folk Songs of Olde England' uitbracht. Haar nieuwe plaat knipoogt niet alleen naar die titel, maar tekent ook Maddy's terugkeer naar haar roots: de traditionele Engelse ballade. Ze bracht de nodige tijd door in archieven en arrangeerde het gevonden materiaal samen met Benji Kirkpatrick en Giles Lewin. Ze voelt zich hoorbaar thuis in deze traditionele omgeving en klinkt ontspannen en geïnspireerd. Papa John Kirkpatrick is op enkele tracks als gast te horen.
label: Park Records • file under: folk/Engeland • cd: PRKCD 100

ANGEL BAND: WITH ROOTS & WINGS
Een aanbeveling van Linda Ronstadt en een begeleidingsband onder leiding van meestergitarist David Bromberg. Dat belooft wat! De stemmen van zangeressen Nancy Josephson, Jen Schonwald en Kathleen Weber vormen inderdaad een engelenkoor. Vocal harmony op zeer hoog niveau met een hoofdprijs voor de cover van Chip Taylor's ‘Angel of the Morning'. Country-luistertip.
label: Appleseed • file under: country/vocal harmony • cd: APRCD 1108

SHARON SHANNON: THE GALWAY GIRL - THE BEST OF SHARON SHANNON
Het nummer Galway Girl van Sharon Shannon wordt momenteel in Ierland gebruikt voor een grootscheepse reclamecampagne en staat Nr. 1 in de single-lijsten. Dat is de reden achter deze nieuwe ‘Best Of', die twee versies van Galway Girl bevat: de originele met Steve Earle en de nieuwe hitversie met singer-songwriter Mundy. Verder een aantal populaire tracks waarop we Sharon vooral horen in duet met anderen, waaronder Jackson Browne, Kirsty MacColl, Damien Dempsey e.v.a.
label: Daisy Label • file under: folk/Ierland • cd: DLCD 28

THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF MALI
Mali is in muzikaal opzicht het kroonjuweel van West-Afrika: een land dat al vele internationale supersterren heeft voortgebracht. Eigenlijk is het al voldoende om de namen te noemen die op deze Rough Guide staan, de liefhebber weet dan genoeg! Bassekou Kouyate, Ali Farka Touré, Habib Koité, Amadou & Mariam, Issa Bagayogo, Tinariwen e.v.a. oude getrouwen en ‘rising stars' zijn op deze verzamelaar samengebracht.
label: World Music Network • file under: world/Afrika/Mali • cd: RGNET 1208

THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF JAPAN
Japan wordt de laatste jaren niet langer gezien als het land met ontoegankelijke traditionele muziek of rare excessen op het gebied van popidolen. In tegendeel: Japanse muzikanten zijn heel goed geworden in het combineren van tradities met pop en dit overzicht biedt daar enkele fraaie voorbeelden van. Traditionele gagaku, shamisen-bluegrass, free jazz, de reggaemix van de Oki Dub Ainu Band, een remix van Ryukyu Underground: een overweldigend aanbod aan stijlen en verrassingen.
label: World Music Network • file under: world/Japan • cd: RGNET 1211

THE ROUGH GUIDE TO CALYPSO GOLD
Deze Rough Guide is geheel samengesteld met materiaal van de 3-cdbox ‘Best of Trinidad 1912-1951'. Van de strijkorkesten uit de jaren ‘20 tot de legendes uit de jaren ‘50 als Lord Kitchener en The Mighty Bomber, een mooi historisch overzicht van de beste calypso.
label: World Music Network • file under: world/Trinidad
cd: RGNET 1213 • bc:  9781906063375 • EUR 8,35

THE ROUGH GUIDE TO ARABIC CAFÉ
Zowel koffie als het café (in de zin van koffiehuis) hebben hun oorsprong in het Midden-Oosten. Koffie was populair bij de moslims als opkikker, daar waar geen alcohol was toegestaan; het koffiehuis de plek waar men backgammon speelt, samen zit en naar muziek luistert. Deze afwisselende Rough Guide brengt o.a. Oum Kalthoum, Mahmoud Fadl en Maurice El Medioni, ‘blues'uit Algerije van Latif El Idrissi, kanunspel uit Syrië en de Libanese popster Tony Hanna met een zigeunerbrassband!
label: World Music Network • file under: Arabië
cd: RGNET 1195 • bc: 9781906063177 • EUR 8,35

THE ROUGH GUIDE TO BRAZILIAN STREET PARTY
‘Street music' staat niet alleen voor een plek waar muziek gemaakt wordt, maar ook voor een stijl. Deze Rough Guide gunt de luisteraar een glimp van de talloze feesten in Brazilië, van het grootschalige, toeristische carnaval tot kleine privé-feesten. Akoestische funk van Comadre Fulazinha en Zé Cafofinho, baile-funk van MC Marcinho, bands als Afroreggae met Manu Chao en Capoeira Experience: het is allemaal te horen op deze zinderende cd.
label: World Music Network • file under: Brazilië • cd: RGNET 1206

THE ROUGH GUIDE TO AUSTRALIAN ABORIGINAL MUSIC
In 1999 verscheen de eerste versie van deze Rough Guide, die nu natuurlijk dringend aan een herziening toe is. In tegenstelling tot veel inheemse volkeren baseren de Australische Aboriginals zich nauwelijks op traditionele bronnen. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van didgeridoo's (op verrassende wijze, compleet met samples!) en wordt er soms gezongen in een van de 700 inheemse talen van dit immense continent, maar country, folk, soul, blues, reggae, rap en rock worden veel gebruikt. De teksten van de liederen staan centraal, in onderwerpen als landrechten, racisme en de ‘stolen generations' (kinderen die verplicht geadopteerd werden door blanken). Een fascinerende compilatie, aanrader!
label: World Music Network • file under: Australië • cd: RGNET 1207