Image
Beth Orton klasse

Beth Orton - Daybreaker - Heavenly/EMI

Aan de derde cd van de Engelse singer-songwriter Beth Orton wordt meegewerkt door onder anderen Ryan Adams (in drie songs, waarvan hij er een schreef: This One's Gonna Bruise) en Emmylou Harris (mooi duet). Het is een cd geworden die naarmate hij meer gedraaid wordt mooier wordt. Klasse. Haar songs lijken traditioneeel maar zijn eigentijds gearrangeerd en geproduceerd. Dat krijg je als je de produktie in handen legt van de Chemical Brohters en William Orbit.

Alison weer terug
Alison Moyet - 'Hometime' - Sanctuary/BMG

Acht jaar geleden verscheen haar laatste cd Essex. Nu is de 41-jarige Engelse zangeres Alison Moyet terug met Hometime, een album met mooie songs gegoten in blues, jazz en pop. Ze schreef ze samen met haar gitarist Pete Glenister. De arrangementen zijn inventief en afwisselend: van strijkarrangenten tot kerkorgel.

Swingend Spaans
Macaco - 'Rumbo submarino' - Edel

Het tweede album van de Barcelonese groep Macaco heet 'Rumbo submarino'. Het octet brengt een luchtige swingende fusie van traditionele flamenco, salsa en samba met eigentijdsere stijlen als ska, rap, reggae en hiphop. Afrikaanse inbreng is er van gast Touré Kunda.

Gaelic songs
Lasairfhíona Ní Chonaola. - An Raicin Álainn - Claddagh

Records Traditioneel materiaal en nieuwe songs in een traditioneel idioom bevat het debuut-album van Lasairfhiona Ni Chonaola. Fhiona komt van het kleinste Aran eiland, Inis Oirr. Haar vader schreef enkele nieuwe songs voor haar. Alles in het Gaelic. De begeleiding is eenvoudig. Een puur talent.

Politiek geangageerd Chumbawamba -'Readymades' - Mutt Records

Chumbawamba giet politiek geangageerde teksten in een folky vaak swingende alternatieve rockmuziek. Zo ook in de nieuwe cd Readymades, van dit achttal uit Leeds.