Op 1 augustus van dit jaar was het 25 jaar geleden dat Music & Words werd opgezet, toen nog  als postorderbedrijf voor lp's en boeken. Al snel stapten ze over naar distributie en deden de postorder van de hand. In 1990 werd een eigen label opgestart en de ereste hit gescoord met Captain Gumbo (Allons à Lafayette). Het label wil dit jubileum passend vieren door maatschappelijke betrokkenheid te tonen en geld aan goede doelen te geven. Het publiek mag op de site meebeslissen.

Liesbeth Puts van Music & Words schrijft in de persmailing: Grootschalige marketingacties passen niet bij het karakter van een independent maatschappij, goedkope of gratis cd's zijn er al voldoende. Kortom: wij geven geld aan vijf goede doelen en jullie (lezers) kunnen meebepalen welk doel dat wordt. Kijk op onze website (www.musicwords.nl) voor meer info of om je stem uit te brengen! Stemmen kan t/m 30 september!

Overigens gaan de werkzaamheden ondertussen gewoon door, en brengt Music & Words weer enkele nieuwe releases op de markt:

GERARD VAN MAASAKKERS & COLLEGA'S: ANDERS

Van Maasakkers wordt de beste singer-songwriter van Nederland genoemd en dat is zo langzamerhand volkomen terecht. Hij schrijft prachtige, gevoelige miniatuurtjes, die echter nooit sentimenteel worden. Bovendien heeft hij als geen ander het vermogen om grote problemen tot herkenbare menselijke proporties terug te brengen. Hij viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum als muzikant. Ter ere daarvan verschijnt op 1 september 2008 een bijzonder eerbetoon. Bekende Nederlandse zangers en zangeressen, alsmede een enkele ‘buitenlander' (Bennie Jolink, Guus Meeuwis, Jack Poels, JW Roy, Gert Vlok Nel, Claudia de Breij, Paul de Leeuw) hebben hele mooie versies gemaakt van hun favoriete liedje. De eerste single van deze cd, He Gaode Mee, was al een groot succes op de radio. Jij & Ik/Gij & Ik, het duet met Paul de Leeuw, is nu uit als tweede single.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: singer-songwriter • cd: CUP 8036

PLANET BLUE: SEASONS
Seasons is het debuutalbum en tevens het nieuwe theaterprogramma van deze Nederlandse groep. Meeslepende songs met poëtische teksten, instrumentale composities met zuidelijke flair en een jazzy ‘kleur' vormen de belangrijkste elementen op deze sfeervolle cd. Vrijwel alle groepsleden hebben een klassieke conservatoriumopleiding, gevolgd door een ruime ervaring op het podium in talloze orkesten of groepen. Dit verklaart de sublieme beheersing van hun instrument, maar ook het gemak waarmee ze uiteenlopende genres kunnen vermengen tot een unieke eigen stijl.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: folk/world/klassiek • cd: MWCD 4059

AGGIELAND: HEADING FOR THE SUN
Achter de naam Aggieland gaan de Nederlandse singer/songwriter Aggie de Kruijf en meestergitarist Stephan Jankowski schuil. Voor de opvolger van hun debuut 'Welcome to Aggieland (MWCD 1015) is de hulp ingeroepen van o.a. percussionist Osama Maleegi (No Blues), singer/songwriter JW Roy en pedal-steelgitarist Johan Jansen. Ten opzichte van het debuut is het songmateriaal op 'Heading for the Sun' sterker en afwisselender. Voor de liefhebbers van mooie ingetogen songs een aanrader.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: singer-songwriter • cd: CUP 8035

HANGGAI: INTRODUCING HANGGAI
Hanggai is een opvallende band. De muzikanten wonen in Beijing (!), zijn deels Chinees en deel Mongools en de leider van de groep speelde jaren in een punkband voordat hij gegrepen werd door boventoonzang. Toch baseert de band zich wel op traditionele muziek uit Binnen-Mongolië, maar geeft er een eigen draai in. Ze klinkt aanzienlijk subtieler dan Yat-Kha, dankzij de invloed van de twee producers Robin Haller en Matteo Scumasi. Het hoogtepunt van de cd is de track ‘Five heroes'. Een veelbelovende nieuwe band!
label: Introducing • file under: world/Mongolië • cd: INTRO 111

THE ROUGH GUIDE TO SALSA GOLD
De jaren zeventig waren een zeer vruchtbare periode voor salsa-bands. Ofschoon er slechts enkele de wereldtop bereikten, was het gemiddelde niveau erg hoog. De hernieuwde belangstelling voor ‘klassieke' salsa, die gebruikt wordt door dj's en voor samples, leidt tot een golf van heruitgaves. Deze Rough Guide duikt ook diep in de jaren '70 en weet een aantal onbekende pareltjes op te vissen.
label: World Music Network • file under: world/latin/salsa • cd: RGNET 1209

THE ROUGH GUIDE TO ROMANIAN GYPSIES
Balkan- en zigeunermuziek beleven hoogtijdagen. Een mooi moment voor een goed overzicht, zoals deze Rough Guide gewijd aan Roemeense zigeuners. Een aantal artiesten op deze compilatie zijn inmiddels in het westen bekend, zoals Fanfare Ciocarlia, de Taraf de Haïdouks, Ion Miu en de Mahala Raï Banda. Er is ook plaats ingeruimd voor historische opnames zoals Romica Puceanu en Gabi Lunca (let op: dit zijn andere tracks dan op de Asphalt Tango-cd's staan!) en ons onbekende virtuozen, zoals de accordeonisten Andrei Mihalache en Marcel Budala. Een mooi overzicht.
label: World Music Network • file under: world • cd: RGNET 1210

VARIOUS: PRINCES AMONGST MEN. JOURNEYS WITH GYPSY MUSICIANS

Het prachtige boek ‘Princes Amongst Men' (2005) van de schrijver/journalist en part-time dj Garth Carthwright heeft nu ook een passende soundtrack gekregen. Het boek beschrijft een reis door Servië, Macedonië, Roemenië en Bulgarije met als doel de muziek en de cultuur van de Romagemeenschap te leren kennen. De soundtrack biedt met artiesten als Fanfare Ciocarlia, Kocani Orkestar, Kal en Jony Iliev een prachtige luisterervaring.
label: Asphalt Tango • file under: world/Balkan cd: ATR 1608