De nieuwe plaat van Moya Brennan, Heart Strings, is een live album opgenomen met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. In november is de Ierse zangeres in Nederland voor een korte tour. De cd komt uit bij Music & Words, die in de persmailing nog meer nieuwe releases melden van o.a. Camaxe, Julien Jacob en het Charivari Trio.

De tourdata van Moya Brennan in november 2008 zijn: 23 nov Groningen - Oosterpoort/ 24 nov Rotterdam - De Doelen/ 25 nov Haarlem - Philharmonie/ 26 nov Goes - Theater De Mythe/ 27 nov Amersfoort - De Flint

Overzicht nieuwe releases Music & Words:
MOYA BRENNAN: HEART STRINGS
Na het uitstekend ontvangen en zeer persoonlijke album ‘Signature' (MWCD 1018) komt Moya Brennan, ‘the voice of Clannad', met een live-plaat. De opnames zijn in oktober 2007 in Liverpool met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en in Duitsland gemaakt. De cd biedt de fans een uitstekende registratie van een typisch Moya Brennan-concert, met enkele nummers van Signature, een paar favorieten uit haar eigen repertoire en natuurlijk ook een paar nummers van Clannad, waaronder Theme from Harry's Game.
label: MW Records • file under: folk/Ierland • cd: MWCD 1020

CAMAXE: AIREXA

Airexa (zeebries) is het tweede album van de Galicisch/Belgische groep Camaxe (spreek: Kamasj). Net zoals op hun debuut Imaxes (WBM 21054) is er nog steeds een belangrijke plaats weggelegd voor de gaita, maar er is naast de Galicische traditionele roots ook veel ruimte voor nieuwe invloeden uit diverse stijlrichtingen, die door de muzikanten tot een originele en vernieuwende mix gesmeed worden. De cd werd in Galicië opgenomen met de steun van gastzangeressen Montse Ogando (Liorna), Sonia Lebdynski (Fia Na Roca) en Sonia Reborrido (Mercedes Péon) en vele Belgische muzikanten. Camaxe brengt verfijnde en elegante muziek uit Galicië met echo's uit de hele wereld.
label: Fréa Records • file under: folk/Galicië • cd: MWCD 4060

OANA CATALINA CHITU: BUCHAREST TANGO
‘Bucharest Tango' brengt een verloren wereld weer tot leven, nl. de Roemeense tango zoals die in de jaren ‘30 in de café's en restaurants van Boekarest klonk. Zangeres Oana Catalina Chitu (spreek uit als Kitsoe) hoorde haar vader de oude tango's zingen en leerde vervolgens haar repertoire van 78-toeren platen. Zij was echter ook dol op de liederen van Maria Tanase (de Roemeense Piaf). Zij slaagt er als een van de weinigen van de jonge generatie in om het gevoel voor de oude tango's zo overtuigend te combineren met haar versies van Tanase's ballades. Opnieuw ‘Sounds from a bygone age', maar dan in een moderne uitvoering!
label: Asphalt Tango • file under: world/Roemenië • cd: ATR 1808

LA CHERGA: FAKE NO MORE
Zangeres Irina Karamarkovic is een vluchteling uit Kosovo, die samen met andere muzikanten uit Bosnië, Macedonië en Kroatië een opwindend nieuwe groep opgestart heeft. Joegoslavië bestaat niet meer, maar deze groep heeft een nieuwe muzikale identiteit gecreëerd: up-tempo Balkan brass wordt gemengd met jazzvocalen, Jamaicaanse grooves en elektronische beats. Feestmuziek met een boodschap.
label: Asphalt Tango • file under: world/dub/Balkan • cd: ATR 1708

JULIEN JACOB: BARHAM

Julien Jacob, geboren in Benin, verhuisde op jonge leeftijd naar Frankrijk en woont nu in Bretagne. Hij zingt met zijn zachte stem in een verzonnen taal en heeft een prachtig, enigszins mysterieus universum gecreëerd, waarin invloeden uit o.a. de Keltische wereld, voodoo en Hindoeïsme te horen zijn, maar ook muziek uit zijn jeugd (David Bowie, Laurie Anderson) en de platenkast van zijn vader (o.a. Miles Davis, Frans chanson, Afro-Cubaans) te herkennen zijn. Luistertip!
label: Tropical Music • file under: world • cd: TM 68868

CHARIVARI TRIO: SHAKIN' TRADS
Het Charivari Trio zingt en speelt op viool, accordeon en contrabas muziek van Roemenië tot
Venezuela. Eigenzinnige bewerkingen van authentieke Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese
volksmuziek worden afgewisseld met eigen composities, Cubaanse begrafenisdansen worden
vermengd met nieuwe Nederlandse zigeunermuziek en Roemeense drinkliederen. Het trio staat
garant voor instrumentaal vuurwerk, maar weet ook raad met een melancholische ballade. Een
uniek geluid, deze geslaagde combinatie van Latijns-Amerikaanse en Oost-Europese muziek.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: world • cd: CUP 8037

SPAM ALLSTARS: INTRODUCING SPAM ALLSTARS
Het collectief van DJ Le Spam wordt ook wel omschreven als ‘Miami's hardest-working latin
band', de groep treedt ontzettend veel op. Ze hebben dan ook een missie: latin, funk, hiphop en dub vermengen met elektronische improvisaties om zo tot een nieuw geluid te komen. En dat lukt op spectaculaire wijze. DJ Le Spam creëert met gitaar, bas, samples en draaitafel een swingende basis, de rest van de groep legt hier een spetterende Afro/funky/latin toplaag op. ‘Introducing' bevat materiaal van de drie laatste cd's van de band en mag terecht een aanrader heten!
label: Introducing • file under: world/latin • cd: INTRO 110

THE ROUGH GUIDE TO KLEZMER REVOLUTION
Na de onlangs verschenen Rough Guide to Klezmer Revival (RGNET 1203) is het nu de beurt aan ‘Klezmer Revolution': een opwindende inventarisatie van alle nieuwe invloeden en concepten die momenteel in klezmermuziek gebruikt worden. Natuurlijk ontbreken The Klezmatics, Frank London, Solomon & Socalled (hiphop met klezmer), David Krakauer en Oi Va Voi niet. Ook ‘onze' Amsterdam Klezmer Band is vertegenwoordigd, evenals Margot Leverett die klezmer vermengt met bluegrass. Maar ook nieuwe namen zijn op deze cd te vinden, zoals Daniel Kahn met Oy Division en Michael Winograd. Het is duidelijk dat het niet aan inspiratie ontbreekt bij de huidige klezmorim!
label: World Music Network • file under: klezmer • cd: RGNET 1205

THE ROUGH GUIDE TO LATIN STREET PARTY
Ook deze verzamelaar is samengesteld door DJ Pablo Yglesias, inmiddels bijna een vaste
medewerker bij World Music Network voor latin. Deze feestcollectie met ‘street beats' omvat alles tussen retro-versies van klassiekers tot digitale remixen. Salsa, merengue, bachata, cumbia, reggaeton en Latin soul: dit is het ultiem dansalbum.
label: World Music Network • file under: latin • cd: RGNET 1212

THE ROUGH GUIDE TO TURKISH CAFE
Dat Turkse muziek meer is dan dervishen en het songfestival hoeft geen betoog, maar hoe groot de verscheidenheid aan muziekstijlen in het hedendaagse Turkije daadwerkelijk is, wordt pas duidelijk na beluistering van deze cd. Smeltkroes Turkije herbergt Armeniërs, Grieken, Joden, Roma, Koerden en vele andere ethnische groepen, die we grotendeels op deze cd terugvinden. Van de klarinetgrootmeester Selim Sesler tot de hiphop van Sultana, er valt veel te ontdekken. label: World Music Network • file under: world/Turkije • cd: RGNET 1215