Op de nieuwe cd van het Vlielander folkduo Drijfhout komt veel materiaal te staan wat zijn oorsprong vindt in de historie van het eiland. Nu is dit voor Drijfhout geen nieuw gegeven, op eerdere cd's  werden veelal historische maritieme bronnen gebruikt als inspiratie bron voor liedjes. Dit keer is men echter wat meer gaan zoeken in de historie van hun eigen eiland Vlieland.

Voor de provincie Friesland was dit reden om het project financieel te ondersteunen. Gebuikte bronnen zijn o.a. Liederenbank.nl van het Meertens instituut, De Friese Tjalk en een bijzondere vondst is gedaan in het boek "Liefdes lusthof, spiegel der vrijerij en minnekunst". In dit boek is een artikel gevonden over het "Queesten" zoals dit vroeger op Vlieland voorkwam.  Ook het lied over het goudschip "de Lutine", wat in 1799 voor de kust van Vlieland verging, is opnieuw opgenomen. Het lied is weer helemaal actueel omdat er momenteel een poging wordt gedaan om met moderne apparatuur het goud van de Lutine op te sporen en boven water te halen. Vooralsnog zonder succes.
Naar aanleiding van deze cd zal er ook volgend zomer weer een reeks voorstellingen gegeven worden op Vlieland. Van mei t/m oktober zal Drijfhout weer optredens verzorgen bij het Reddingshuisje op de Vliehors, een enorme zandplaat aan de westkant van Vlieland. Hier bevindt zich een voor Nederland uniek eigen gecreëerd buitentheater, ver weg van de bewoonde wereld, vormen juthout en kampvuur het decor voor de voorstellingen van Drijfhout. Drijfhout speelt voornamelijk op Vlieland, concerten en voorstellingen worden door vele bezoekers bezocht. De 25 voorstellingen op de Vliehors waren dit jaar bijna allemaal uitverkocht.

Nu de bladeren weer vallen is er tijd om dit nieuwe cd project af te ronden. Waar de twee op de vorige cd versterking kregen van diverse gastmuzikanten, gaat het duo dit maal terug naar de basis. Met z'n tweeën mooie muziek opnemen, thuis, in de eigen Drijfhout studio op Vlieland. De cd zal zoals het nu gepland is half november 2008 verschijnen. De provincie Friesland heeft inmiddels ook al te kennen gegeven een dergelijke CD die het hele waddengebied bestrijkt financieel te willen ondersteunen. Dit zal het volgende project zijn waar Drijfhout mee bezig gaat, hiervoor zal Drijfhout samen gaan werken met (folk)groepen van de andere wadden eilanden.

Drijfhout bestaat uit:
Nils Koster: Zang, viool, trekzak, gitaar, mandoline, piano en cello
Ger Lamerus: Zang, gitaar, trekzak en tin-whistle

Meer informatie over Drijfhout is te vinden op: www.drijfhout-vlieland.nl.