De stemming voor de goede doelen die door Music & Words genomineerd werden als verjaardagsactie is gesloten en Musicians Without Borders krijgt binnenkort officieel een cheque van 2500 euro overhandigd. In de persmailing van oktober meldt Liesbeth Puts ook dat de presentatie van het mega-project Onder De Groene Linde zal plaatsvinden op 6 december tijdens Palimpsest 2 in RASA in Utrecht en er zijn releases van o.a. Warsaw Village Band en Solas.

De monumentale box Onder De Groene Linde, met 9 cd's, 1 dvd en een uitgebreid boek met 163 traditionele Nederlandse liederen uit de gelijknamige collectie van Ate Doornbosch, verschijnt eind november 2008 en is daarmee een waardige afsluiting van het jaar waarin Music & Words haar 25-jarig bestaan viert. De presentatie van de box zal plaatsvinden tijdens het tweede deel van het Palimpsest-festival van RASA, dat van 4 - 7 december gehouden wordt. Het thema is Verleden en heden van muziek in Nederland en dit deel staat helemaal in het teken van de muziek uit Nederland zelf. Onder andere treden op de Kift, Wè-Nun Henk en Afoly Awasa. Op zaterdagmiddag 6 december is de officiële presentatie van het project.

Er worden heel wat releases gemeld op het gebied van wereldmuziek, voor folkliefhebbers heeft Music & Words Solas en Warsaw Village Band in de catalogus staan:

FARIDA: SUN OF IRAQ - NEW IRAQI POETRY
Farida wordt algemeen gezien als de beste vrouwelijke maqam-zanger in de Arabische wereld. Ook op dit nieuwe album wordt ze weer begeleid door het Iraqi Maqam Ensemble, dat wereldwijd aan de top staat en optreedt van Dubai tot WOMAD. Ditmaal gaat het niet om klassieke maqams, maar om nieuwe composities van Mohammed Gomar. Hij heeft een vijftal werken van bekende Iraakse en Arabische dichters op muziek gezet, waarbij hij zowel gebruikmaakt van klassieke maqams als van volksmuziek en moderne westerse invloeden. In combinatie met de intense en meeslepende zang van Farida levert dit een fascinerend album op, dat ook voor westerse oren zeer toegankelijk is.
label: Papyros • file under: world/Irak • cd: MWCD 5018

CARAVANSARAIL: WALKING TO KASHI

Een ‘caravanserail' is een rustplek voor karavanen die door het Midden-Oosten, Noord-Afrika en
langs de Zijderoute trokken. Een passende naam voor deze groep, die muzikanten uit oost en west samenbrengt. Opgezet door de Armeniër Gérard Kurdjian en de Franse gitarist Eric Sempé biedt CaravanSarail talloze spannende ontmoetingen, van een wel heel bijzondere uitvoering van Duke Ellington's ‘Caravan' tot een eigentijdse versie van een traditioneel Afghaans nummer. Als gasten zijn o.a. de Pakistaanse qawwali-grootmeester Ustad Ghulam Hassan Shagan en de bekende sarangispeler Ikram Khan te horen.
label: Saphrane• file under: world/fusion • cd: S 62603 • bc: 8712618626030 • EUR 12,35

HUUN-HUUR-TU FEAT. SAINKHO: MOTHER-EARTH! FATHER-SKY!
Het is maar liefst zes jaar geleden dat het bekende Tuvaanse ensemble Huun-Huur-Tu een studioalbum opnam. Voor deze nieuwe cd is de hulp ingeroepen van de eveneens Tuvaanse zangeres Sainkho, die opereert op het snijvlak van traditionele en avant-gardemuziek. Het thema is ‘ballades', die al duizend jaar verteld worden onder de Tuvaanse sterrenhemel. Een prachtig album, dat mooi balanceert tussen traditionele boventoonzang en nieuwe invloeden. Hoogtepunt is het ingetogen Ergym Saryym, dat Sainkho's vocalen alle ruimte geeft.
label: Jaro • file under: world/Tuva • cd: JARO 4281

WARSAW VILLAGE BAND: INFINITY
De Poolse Warsaw Village Band is in de relatief korte tijd van haar bestaan een fenomeen
geworden. Zij heeft de traditionele muziek uit Polen eigenhandig op de wereldmuziekkaart gezet. Het Scandinavische element (de zang doet denken aan Värttinä) is ook op deze cd weer duidelijk aanwezig en ook de arrangementen roepen herinneringen op aan een groep als Hedningarna. Folk, funk, blues en invloeden uit de hele wereld worden verwerkt tot een bezwerende mix. Zeer sterke en evenwichtige plaat!
label: Jaro • file under: world/Polen • cd: JARO 4289

AKIM EL SIKAMEYA: INTRODUCING AKIM EL SIKAMEYA
Deze Algerijnse zanger met zijn opvallende hoge stem is rond de Middellandse Zee al een begrip. Hij stond o.a. in de voorprogramma's van Noa, Khaled, Cheb Mami en Les Negresses Vertes. Akim's muziek wortelt diep in de klassieke Arabisch-Andalusische klankwereld, maar juist de toevoegingen van raï en flamenco, jazz en zigeunermuziek maken het geheel zo bijzonder. Hij woont sinds de burgeroorlog in Frankrijk, waar hij zich uitspreekt tegen het fundamentalisme van zijn vaderland. Zijn teksten zijn echter eerder classicistisch dan uitgesproken (zoals in de raï) en passen daarmee in de Andalusische traditie. Indrukwekkend en geraffineerd!
label: Introducing • file under: world • cd: INTRO 113

SEPREWA KASA: SEPREWA KASA
De seprewa wordt ook wel de ‘soul of Highlife' genoemd. Dit instrument is het neefje van de
Malinese kora, met een aardser geluid. Kari Banaman (Osibisa) is een Ghana's bekendste gitaristen, die enkele jaren geleden voor het eerst een seprewa bespeeld zag worden door Osei Korankye. Dat was de aanleiding voor deze verrassende cd. Samen met Baffour Kyerematen, een virtuoos seprewaspeler en universitair docent, gingen ze op zoek naar de wortels van highlife en gaven zo dit bijna vergeten instrument een nieuwe stem. Een sprankelend akoestisch album!
label: Riverboat • file under: world/Ghana • cd: TUGCD 1051

SOLAS: FOR LOVE AND LAUGHTER

Solas wordt gezien als de belangrijkste Iers-Amerikaanse folkgroep, een positie die ze al een jaar of tien bekleedt. Ondanks bezettingswijzigingen en stijlexperimenten stelt Solas nooit teleur en dat geldt ook weer voor deze cd. Hun folk- en countrymelodieën plus de jazz-geïnspireerde improvisaties geven een opvallend eigentijdse kijk op traditionele Keltische folk. Het nieuwste groepslid, zangeres Mairead Phelan, kan net zo makkelijk overweg met Gaelic ballads als met popfolk. Gasten zijn o.a. het Canadese folkfenomeen The Dukhs en celliste Natalie Haas.
label: Compass Records • file under: folk/Ierland • cd: COM 4490

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO LATIN LOUNGE

Gebaseerd op de latin jazz-kwintetten uit de jaren vijftig, leidde het genre ‘Latin lounge' een tijd een slapend bestaan totdat het in de jaren ‘80 ineens razend populair werd op Ibiza. Allerlei andere invloeden deden toen hun intrede en dat is op deze cd ook mooi vertegenwoordigd: nu-bossa uit Madrid, barrio-funk uit Venezuela , Cubaanse ska en New Yorkse samba-jazz zijn alle te horen op deze ‘ultimate chillout collection'.
label: World Music Network • file under: latin • cd: RGNET 1216