Plato Mania o.m. over Arno,
PJ Harvey en Lori McKenna

Plato Mania 191 staat vooral in het teken van het Pinkpop Festival. De volgende Mania, nummer 192 - de dubbeldikke zomermania - zal onder enig voorbehoud verschijnen op 18 juni. Hier een selectie uit nr 191:

PJ Harvey - Uh Hu Her
'I'm not like other girls,' zingt Harvey in het stevige Who The Fuck? en onderstreept dat in de dertien nummers op dit uitstekende album. Naast PJ Harvy is ditmaal alleen drummer Rob Ellis te horen, verder speelde Harvey alles zelf in. Kaal klinkt U Huh Her echter nergens, indringend des te meer, zeker in de meer ingetogen nummers als You Come Through en It's You. Harvey's teksten zijn als vanouds grimmig, een titel als The Darker Days Of Me & Him spreekt wat dat betreft boekdelen, de gitaren zijn bij tijd en wijle lekker hoekig en de arrangementen blijven boeien. Gemakkelijke kost biedt Uh Huh Her niet, wel grote klasse.

Arno - French Bazaar
Onze Belgische held Arno had zich voorgenomen een typisch Franse plaat te maken en, uitgezonderd een enkel steenkolen Engels woord, daar is hij zowel muzikaal als tekstueel volledig in geslaagd. De bluesinvloeden die altijd door zijn werk kruipen, zijn nauwelijks te vinden, of het moet de Europese grotestadsblues zijn die we eerder in het werk van bijvoorbeeld Brel vonden, van wie hier dan ook Voir Un Ami Pleurer terug te vinden is. Arno zal ons nooit teleurstellen, een prachtig album.

Devendra Banhart - Rejoicing In The Hands
Voor de opname van Rejoicing In The Hands toog Devendra Banhart samen met zijn mentor en producer Michael Gira naar een huis op de grens van Georgia en Alabama, in het diepe zuiden dus, om daar de cd op te nemen. Rejoicing In The Hands bevat zestien prachtige nummers. Het is bijna ongelooflijk hoe Banhart is gegroeid sinds zijn eerste release. Zijn gitaarspel is van hoog niveau en Banhart toont zich een uitstekend songschrijver in de traditie van Guthrie en Dylan. Devendra Banhart is een hele grote en met Rejoicing In The Hands bevestigt hij zijn grote talent definitief.

Clashing Egos - Rubicon
Wie houdt van melancholieke zangpartijen en downtempo-beats vol passie, moet wel van het debuut van het Nederlandse Clashing Egos gaan houden. Niet in de minste plaats vanwege de grote rol die Jelle Paulusma, zanger van Darryll-Ann, krijgt toebedeeld. Drie songs op Rubicon zijn door hem ingezongen en voorzien van een berustend, treurig maar geruststellend gevoel. Zo klinkt Rubicon onmiskenbaar als een geheel en zijn het vooral de prachtige vocale tracks vol passie die de aandacht trekken.

Lori McKenna - Bittertown
Haar moeder stierf toen ze zes was en als verwerking ging ze gedichten schrijven. Inmiddels is ze zelf moeder van vier kinderen en het leek niet meer dan natuurlijk om aan de keukentafel de gedichten op muziek te zetten. Centraal staan haar aangename stem en de sobere gitaar en daaromheen ontwaren we sporen mandoline, wat viool en steel-guitar. Het draagt allemaal bij aan het beeld dat we al hadden van het amerikaanse platteland en dan zijn er toch ook momenten dat er stevig uitgepakt wordt. Ruim baan voor deze rockende moeder.

Tinariwen - Amassakoul
Het vorig jaar in Timbuktu gehouden Festival Of The Desert en de daarvan getrokken live-cd behoort tot de absolute hoogtepunten van het afgelopen wereldmuziek-jaar. De meest opvallende groep was ongetwijfeld Tinariwen, afkomstig uit het woestijngebied van de Touareg in Oost-Mali. De elektrische gitaarsound van deze jongens is dan ook een revelatie. De aan blues verwante riffs en solo's zijn werkelijk fascinerend en meeslepend. Luister naar de dwingende kracht van hun muziek op dit excellente album en laat je binnenleiden in een oase van creativiteit.

DVD Calexico - World Drifts In
Optredens van Calexico zijn altijd een belevenis, al is het maar door de gedreven en voor de gelegenheid vaak uitgebreide band die deze optredens verzorgt. Sfeervol is ditmaal niet alleen het optreden in de Barbican als het prima bonusmateriaal op deze DVD. Ook de band zelf is in vol ornaat aangetreden en krijgt daarbij ook nog eens hulp van een Mariachi band (Mariachi Luz de Luna). Als kijker voel je dat dit een speciale avond geweest moest zijn. Bonusmateriaal is er hierna veelvuldig aanwezig, in de vorm van een aantal korte documentaires, interviews en clips.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.platomania.nl