Plan voor verzamel-cd met jonge Nederlandse folkgroepen

Hans Hoosemans van folkgroep Wè-nun Henk heeft op persoonlijke titel een plan gelanceerd een verzamel-cd uit te brengen waarop vijf Nederlandse folkbands zich presenteren. Naast Wè-nun Henk heeft hij zijn oog laten vallen op Lirio, Dubius, Mus en Inner Strength.

Hoewel het plan nog in een embryonale fase is, zijn er voor de productie al hoopgevende contacten met de Stichting Volksmuziek Nederland en met Paul Baten van het Triskell-festival in Merkelbeek, die beschikt over een mobiele opname-studio. Ook zijn er al lijntjes gelegd naar de Vlaamse en de Nederlandse radio.

Als alles volgens plan verloopt verschijnt de cd begin volgend jaar. Het idee is twee nummers per groep op de cd te plaatsen. Meer groepen wil Hoosemans niet omdat het dan moeilijker werkbaar wordt. "5 bandjes, 5 meningen, 12 bandjes, 12 meningen. Natuurlijk moeten er professionele opnamen komen, met 5 is dat - eventueel met hulp van een geldschieter - wel te regelen, maar voor 12 niet", aldus Hans.

Om allemaal op één lijn te komen hebben muzikanten van de vijf groepen onlangs een vruchtbaar gesprek gevoerd tijdens het Folkbal in café Wilhelmina in Eindhoven.

G R O E I
De afgelopen jaren is het aantal folkgroepen in Nederland gegroeid. Ook de kwaliteit neemt toe. Hoosemans: "Sinds 1995 houden we ons met Wè-nun Henk zo'n beetje bezig met volksmuziek, en ik ben blij te mogen constateren dat we de afgelopen tijd concurrentie hebben gekregen. De tijd is rijp".

"Van traditioneel tot eigen composities, van Nederlandstalig tot instrumentaal, in alle varianten zijn jonge Nederlandse muzikanten actief om het vaak voor oubollig versleten genre van nieuw bloed te voorzien", stelt Hans vast. Maar hij pretendeert met deze verzamel cd niet een representatieve dwarsdoorsnede te tonen, noch 'het beste' te laten horen wat er op dit moment gebeurt.
Hans: "Het is in feite een tamelijk willekeurige keuze van 5 nieuwe groepen die binnen en buiten het genre aan de weg timmeren. Het huidige aanbod is, gelukkig, te groot om een cd samen te kunnen stellen die aan alle groepen/artiesten en stijlen de aandacht geeft die ze verdient".

D I V E R S
De vijf groepen hebben ieder hun eigen stijl: Wè-nun Henk Brabants/Vlaams, Mus keltisch/amerikaans, Lirio dansbaar Vlaams/Frans/Nederlands, Dubius folky chanson en Inner Strength world-folk. Deze uiteenlopende stijlen zijn voor Hoosemans geen probleem. "Omdat we folk allemaal vanuit een andere hoek benaderen kan de cd straks juist lekker divers klinken", denkt Hans.

Geconfronteerd met de opmerking dat er nog veel meer Nederlandse groepen op zo'n cd niet zouden misstaan, zegt Hoosemans dat iedereen zijn initiatief natuurlijk altijd kan volgen. "Ik heb hier mijn handen al vol aan. Een vervolg lijkt mij een logische stap, maar dan zonder mij..."
Hoosemans suggereert dat voor een serie verzamel-cd's misschien een schone taak is weggelegd voor de SVN of voor Folkforum.nl, dat in de aanloop een initiërende rol speelde bij dit plan. Voor deze site is een rol bij een volgende stap echter geen optie, omdat het als onafhankelijke nieuwssite wil blijven opereren. Wellicht biedt een samenwerkingsverband tussen SVN en grotere meerdaagse festivals als Route 05 en Folkwoods mogelijkheden.

Zie ook:
www.dubius.nl
www.lirio.tk
www.inner-strength.nl
www.mus.muziek.ws
www.we-nunhenk.nl