Nieuwe releases met o.a. Pauline Scanlon en Steeleye Span

Music & Words kondigt weer een fiks aantal releases aan. Liesbeth Puts van M&W attendeert extra op het nieuwe talent Pauline Scanlon, een jonge Ierse zangeres en protegee van Sharon Shannon. Ze was vorige week al heel even in Belgie (met Sharon Shannon), maar Puts verwacht haar op korte termijn terug.
De nieuwe titels:

PAULINE SCANLON - RED COLOUR SUN - Daisy Discs DLCD 10
Zangeres Pauline Scanlon is pas 24, maar wordt gezien als een van de rijzende sterren van Ierland. Sharon Shannon hoorde haar zingen in een pub, was onder de indruk van haar unieke, gepassioneerde zang en nam haar mee op tour. Vervolgens gaf ze haar de kans om voor haar eigen label Daisy Discs een plaat op te nemen en nam daartoe producer John Reynolds (Sinéad O'Connor, Indigo Girls) in de arm. Lunasa-gitarist Donogh Hennessy zorgde voor de nodige ondersteuning, en bracht met name Pauline's traditionele en eigentijdse kant in een prachtige balans. Deze jonge zangeres laat zich inspireren door Joni Mitchell en Tori Amos. Niet te missen!

STEELEYE SPAN - THEY CALLED HER BABYLON - Park records PRKCD 70
Dit is het eerste album met nieuw materiaal van Steeleye Span sinds bijna vier jaar en deze pauze heeft de band in creatieve zin beslist goed gedaan. Na 35 jaar komt de groep niet met een geheel nieuwe sound, maar er staan een paar tracks op deze plaat die behoren tot het beste wat Steeleye op plaat gezet heeft. Maddy Prior is goed bij stem, de arrangementen rocken soms weer net als vroeger en de arrangementen zijn hier en daar onweerstaanbaar.

OISIN MAC DIARMADA - AR AN BHFIDIL - Green Linnet - GLCD 1227
Achter deze moeilijke Gaelic naam gaat een getalenteerde jonge violist schuil, die eerder al op het debuutalbum van Teada te horen was. Hij is opgegroeid met de Ierse muziek en speelt de jigs en reels ook met een natuurlijke vanzelfsprekendheid. De spaarzame begeleiding op piano of bodhran laat alle ruimte aan dit jonge talent.

THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF ARGENTINA - World Music Network RGNET 1119
Alhoewel Argentinië bijna synoniem lijkt te zijn met tango, heeft het toch heel wat meer te bieden. Spaanse instrumenten en Afrikaanse ritmes zijn op allerlei manieren terug te vinden in diverse genres. Van de typische Andes-muziek (Jaime Torres) tot milonga (Barbara Luna) en chamamé (Chango Spasiuk), deze compilatie biedt een uitgebreid overzicht. Ook tango ontbreekt natuurlijk niet (Carlos Gardel, Anibal Troilo, Piazzolla).

THE ROUGH GUIDE TO GYPSY SWING - World Music Network RGNET 1138
Gypsy-swing begon natuurlijk met Django in de jaren '30. Sindsdien is het genre onverminderd populair. Van stijlvast tot eigentijds, deze Rough Guide heeft de belangrijkste vertolkers bijeen gebracht: Fapy Lafertin, Birelli Lagrène, Moreno Trio, Django himself, maar ook Les Primitifs du Futur en Swing Gadje.

MOHD. RAFI - THE ROUGH GUIDE TO BOLLYWOOD LEGENDS - World Music Network RGNET 1133
Samen met Asha Bhosle, Lata Mangeshkar en Kishore Kumar behoort Rafi tot de populairste en invloedrijkste playback-zangers, ook al is hij al in 1980 overleden. Zijn bijzondere stem en zijn talent voor interpretatie plaatst hem in de hoogste regionen van Indiase zangers, met als specialiteit romantische ballades.

ISABEL PARRA - ANTOLOGIA - Last Call LC 3086452
Haar moeder was de legendarische Chileense zangeres Violeta Parra en samen met o.a. Yupanqui de grondlegger van de Nueva Cancion. Isabel trad midden jaren zestig (met haar broer Angel) in haar moeders voetsporen. Deze dubbel-cd geeft een overzicht van haar meer dan dertigjarige carrière en is tevens een mooie introductie van de Chileense folktraditie.