Op 26 januari verschijnt I Yougoba! van Joep Pelt & Lobi Traoré op Excelsior Recordings. Dit album verscheen al eerder in een kleine oplage maar verdient volgens de platenmaatschappij een groter publiek. Het album, dat in de zomer van 2007 werd uitgebracht, is een mix tussen Bambara blues, funk, soul, rock en afropop.

Joep Pelt (1979) laat zich eind jaren '90 in het zuiden van de Verenigde Staten scholen in de oeroude 'Songster' traditie door oude deltabluesrotten als R.L. Burnside en T-Model Ford. Daarna staat Joep onder meer drie keer op het North Sea Jazz Festival, het SXSW Festival in Texas, en tourt hij door Europa en Amerika. In 2004 bezoekt hij Mali, op zoek naar nieuwe muzikale ingrediënten. Daar speelt Joep met gitaarlegendes als Ali Farka Touré en Djelimady Tounkara, en loopt hij Lobi Traoré tegen het lijf.

Al ruim twintig jaar verzorgt Lobi met zijn "Bambara Blues" swingende concerten in Malis hoofdstad, die tot diep in nacht duren en het publiek verhit over de dansvloer doen bewegen. Voor zijn teksten gebruikt hij, naast vele levenswijsheden, schuine Afrikaanse moppen en pikante verhalen, begeleid door pittig gitaarwerk. In de afgelopen jaren werkte Lobi samen met artiesten als Damon Alburn (Blur, Gorillaz) en Bonnie Raitt.

Eind 2006 keert Joep terug naar Mali en neemt hij met Lobi en met medewerking van zowel moderne als traditionele muzikanten, het album I Yougoba! (dansen schatje!) op. Deze swingende mix tussen Bambara Blues, funk, soul, rock en afropop, verschijnt in Mali op cassette, en wordt onder meer gepresenteerd op het Festival sur le Niger in Segou.

In de zomer van 2007 verschijnt het album in Europa, vergezeld door een tour langs het clubcircuit en festivals als Oerol, Festival Mundial en North Sea Jazz. Begin 2008 is Amerika aan de beurt, waar naast shows in New York en Chicago wordt opgetreden op het SXSW Festival. Het verschijnen van I Yougoba in de VS, een documentaire in het Museum van Volkenkunde, tezamen met een heruitgave door Excelsior Recordings in de Benelux, blijkt de perfecte finale voor het samenwerkingsproject.

Later dit jaar zal er nieuw album van Joep Pelt op Excelsior Recordings uitkomen.

Optredens:
25 januari 2009 Volkenkunde Museum Leiden
31 januari 2009 Paradiso, Amsterdam

Website Joep Pelt: www.joeppelt.net.