Veel nieuwe cd-releases bij M&W

Music & Words meldt dat de nieuwe titels blijven binnenstromen! In een vorige mailing meldde M&W al de komst van het label Traditional Crossroads. Op dit Amerikaanse label zijn al heel wat uitmuntende cd's verschenen, van traditionele Armeense muziek tot swingend Afrikaans, plus een aantal uitstekende klezmercd's. Hieronder een aantal nieuwe titels ter kennismaking.

VARIOUS: THE ART OF CIMBALOM - Traditional Crossroads TC 4314
De Oekraïense cimbalonspeler Alexander Fedoriouk spreidt op deze cd een surplus aan virtuositeit en techniek ten toon om stil van te worden. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Roemeens, Oekraïense en Hongaarse traditionele dansen. De zeer competente begeleiding en de uitgebreide informatie bestempelen deze cd tot kleine aanrader.

HARMONIA: MUSIC OF EASTERN EUROPE - Traditional TC 4313
De jonge Oekraïense cimbalonvirtuoos Alexander Fedoriouk maakt ook deel uit van het gezelschap Harmonia, bestaande uit professionele muzikanten die in de jaren negentig om politieke of economische redenen naar Amerika zijn gekomen. Harmonia herbergt dan ook Kroaten, Oekraïners, een Slovaak en een Amerikaan en het repertoire bevat traditionele dansen en (oogst)liederen uit de gehele Balkan. Vakmanschap!

YANG WEI & BETTI XIANG: SONG OF CONSONANCE - Traditional Crossroads: TC 4320
De Chinese Yang Wei bespeelt de pipa, een viersnarige luit, en haar collega, Betti Xiang, de erhu, een tweesnarige viool. In China heeft dit duo al een reputatie opgebouwd met hun uitvoeringen van zowel traditioneel Chinees repertoire als hedendaagse klassieke werken van Chinese componisten. In 2001 werden zij door de cellist Yo-Yo Ma uitgenodigd voor zijn Silk Road-project waardoor zij ook in het Westen al enige bekendheid genieten. Het voornamelijk traditionele repertoire wordt erg mooi uitgevoerd. Uitgebreide informatie in het boekje.

PAPA SUSSO: SOTUMA-SERE - Traditional Crossroads TC 4317
Koraspeler Alhaji Papa Susso komt uit Gambia en behoort tot het Mandinka-volk. Hij is een griot (ook wel jali): een muzikant en verteller van de geschiedenis. Het repertoire voor deze cd bestaat uit zeven bekende traditionele stukken die door Papa Susso, slechts begeleid door de klanken van de kora, op hartverscheurende wijze worden vertolkt. En dan nog meer nieuwe titels:

LAST CALL: 10 - Red White 'n Blues MWCD 2031
Sinds hun debuut uit 1996 is het met de Antwerpse bluesband Last Call alleen maar bergopwaarts gegaan. De toetreding van gitarist Luke Alexander (v/h Electric Kings) bracht de carrière van de band in een stroomversnelling. Veel optredens in binnen- en buitenland en het aanwezige talent hebben voor een uniek en hecht geluid gezorgd dat nu een echte Belgische bluesklassieker heeft opgeleverd. De muziek staat als een huis, is afwisselend en weet te boeien en te raken. Aanrader voor wie zowel stevige blueswerk als uitstapjes naar zydeco of rock 'n' roll kan waarderen.

HET BRABANTS VOLKSORKEST: FLEMISH FOLK MUSIC VOL. 1 & 2 - Alea 2cd: WBM 21049
Het Brabants Volksorkest onder leiding van Hubert Boone is niet alleen in Vlaanderen populair, maar ook buiten de grenzen is de groep een graag geziene gast. Het orkest heeft zich toegelegd op de traditionele muziek uit de Belgische Kempen en Brabant, gespeeld in een zeer verfijnde stijl die teruggaat tot in de 19e eeuw. Op deze dubbel-cd twee albums, die in resp. 1988 en 1991 verschenen bij René Gailly Productions en nu dus weer verkrijgbaar zijn.

KADRIL & ALUMEA: LA PALOMA NEGRA - Alea 2cd: WBM 21050
In Vlaanderen hoeft de folkrockgroep Kadril natuurlijk geen enkel vorm van introductie, in Nederland zijn ze nu wat bekender geworden na hun magistrale laatste album 'Pays', dat zeer lovend ontvangen werd door de pers. Dit is het meest prestigieuze project van Kadril tot nu! De samenwerking met de Galicische muzikanten en de zes zangeressen van Alumea resulteert in spettende vuurwerk . Een zeer afwisselende dubbel-cd met liederen en dansen uit Spanje en Vlaanderen. U kon het misschien raden, maar 'La Paloma Negra' was een Vlaamse herberg in Santiago de Compostella in de 16de eeuw.

ELIZA GILKYSON: LAND OF MILK AND HONEY - Red House RHRCD 174
Met haar debuut 'Hard Times In Babylon' (RHRCD 146) maakte de uit Austin afkomstige Eliza Gilkyson grote indruk. Radio-optredens, een tour door Nederland en deelname aan het succesvolle project More Then A Song (met Ad Vanderveen en Ian Matthews) volgden en vestigden haar naam. 'Lost And Found' (RHRCD 162) bevatte (te) veel mooie optimistische songs. Op haar nieuwe cd klinken protest en cynisme weer luider dan optimisme en pas op het einde van de cd komt er (relatieve) rust met de cover 'Peace call', dankzij het hemelse koortje van Iris Dement, Patty Griffin en Mary Chapin Carpenter). Aanrader!

CRISTINA ZAVALLONI OPEN QUARTET: WHEN YOU GO YES IS YES! - Dunya FY 7024
De Italiaans zangeres Cristina Zavalloni is onlosmakelijk verbonden met haar werk met Banda Ionica (FY 8050). Ze is echter van vele markten thuis, zo is ze o.a. de favoriete zangeres van Louis Andriessen. Op het afgelopen SJU-festival zagen we weer een andere kant: jazz en stemimprovisatie van het hoogste niveau! Dit zeer vermakelijke en originele optreden is nu op cd vastgelegd.
www.musicwords.nl