De in wereldmuziek gespecialiseerde distributiemaatschappij Xango meldt onder de nieuwe releases een dvd van de Hongaarse groep Muzsikas en onder de folkreleases enkele Hongaarse en Deense cd's. Ook de Duitse band 17 Hippies heeft een nieuwe plaat uit. Hieronder een greep uit de catalogus van Xango:

Muzsikas: Allegro Barbaro  DVD
MU 6 / 5999548112038 /  
label: Muzsikas / Hungary-Traditional
De legendarische groep Muzsikas brengt hun eerste DVD ooit uit en wel op eigen label. Muzsikas werd vorig jaar nog door de World Music Expo (WOMEX) organisatie beloond voor het gehele oeuvre met de Womex Award for World Music. Dit zijn de experts op wereldmuziek gebied!

Daby Toure & Skip McDonald: Call My Name   
CDRW 164 / 5037005000389 / label: Real World / Mauritania-Popular-Blues
Special Edition 6 Track Album!
Tracks:  Past Time / Sinners / Lost Voices / Riddem / Will You Call My Name? / Time Has Come
Een unieke samenwerking van de charismatische nieuwe ster in de Afrikaanse popscene, Daby Toure met de legendarische gitarist, bluesman Skip ‘Little Axe' McDonald. Op het moment dat zij elkaar ontmoetten was het duidelijk; ze wilden samen een album maken. Het begon met diverse jamsessies in de Real World Studio's en ontwikkelde al snel naar professionele improvisatiesessies waarmee ze diverse festival bezochten. Call My Name is een album dat de magie van deze unieke ontmoeting vastlegt. Er zijn diverse invloeden in hun spel te horen die direct aan hun achtergrond linken als Afrikaans traditioneel, Amerikaans-Afrikaans, Frans en uiteraard de blues.

CimbaliBand: Feketetó / Black Lake
FA 2492 / 5990848524921 / label: Fono/ Hungary - Folk
Het tweede album van de Cimbali Band brengt met een mengsel van stijlen, instrumenten en tradities de geur van een typische Transsylvaanse markt naar boven: iedereen spreekt er een andere taal, maar iedereen begrijpt elkaar. Met als belangrijkste instrumenten de cimbalom en accordeon creëren ze, zoals ze zelf zeggen, de newfolk. De nieuwe melodieën leunen licht op oude tradities, maar hebben een heel eigen karakter en zijn altijd dansbaar.  
 
Makam: Zarandokenek
ZPCD 9 / 5999548112083 / label: Z Paravan / Hungary-Folk
Het nieuwe album van Makam is wederom geschreven door Zoltan Krulik. 5 gloednieuwe nummers en 7 bekende nummers van Krulik worden door Makam op sensationele wijze gebracht. Gezongen door: Erika Lazar, Szilvia Bognar en Iren Lovasz.
 
Mitsoura: Dura Dura
ABMMIT 2 / 5999548111574 / Hungary-Experimental
Het nieuwe album van Mitsoura is nu echt een feit. Een Hongaarse experimentele mix van Gypsy met Indiase instrumenten en ambient invloeden met het geweldige stemgeluid van Mitsou, misschien wel de enige zangeres die de klassieker "Ederlezi" echt kan zingen...  
Mitsoura: "the world should radiate within us, so we may radiate in it..."

Robert Lakatos & REV: Bracsa Tanc / Viola Dance
FESZCD 12 / 5999548112021 / label: FolkEuropa / Hungary- Folk  
Lakatos, een klassiek geschoolde violist, speelt samen met zijn band REV folkmuziek. De viola, een voorganger van de viool, geeft hierbij een iets rauwer geluid dan de klassieke viool dat goed bij de gipsy en folk muziek van dit album hoort. Toch hoor je ook de klassieke achtergrond van Lakatos erin doorklinken. Dit maakt dat het album soms opzwepend, dan weer rustig kan zijn, om daarna weer aan te zwellen tot energieke dansmuziek.  

Anja Praest Mikkelsen: Hemmeligheden / The Secret
GO 1408 / 5705934001714 / label: Go'Danish Folk Music / Denmark-Folk
Praest Mikkelsen voelde zich geïnspireerd door The Secret: een methode waarbij wilskracht centraal staat. Op deze manier is haar album tot stand gekomen. Het is een ingetogen album, waarbij haar klarinetspel onder andere door zang, piano en viool ondersteund wordt.  
 
Morild: Der Stode Tre Skalke
GO 1708 / 5705934001745 / label: Go'Danish Folk Music / Denmark-Folk
Morild geeft een eigen interpretatie aan oude Deense volksliedjes en gezangen. Geïnspireerd door de natuur en het wisselen van de seizoenen, maar ook door eigentijdse muziek, klinkt Morild lekker pittig en toch zacht. Door de sopraansax, percussie en contrabas lijkt Morild een Scandinavische jazzvorm te hebben uitgevonden.

17 Hippies: El Dorado
HIP 13 / 4046661144420 / label: Hipster / Germany-Balkan-Klezmer-Cajun Style
De geweldige band 17 Hippies komt met een nieuw album. Na het succes dat zij hadden met de albums "Ifni" en "Heimlich" werd er vooral veel opgetreden in onze buurlanden Duitsland, Engeland en Frankrijk. Beinvloed door de Balkan, Amerikaanse Rock en/of filmmuziek laat de groep zich bovenal zien door flink te groeien in hun eigen composities en arrangementen. Zelf beweren ze toch vooral DANSmuziek te maken. Nu maar hopen dat deze feestband snel onze kant op komt!