Plato Mania o.a. over Mintzkov Luna en Mindy Smith

De winterpauze zit er weer op en aanstaande vrijdag wordt dan ook de nieuwe Plato Mania verwacht. Hier alvast wat highlights uit die Mania 186: Donderdagavond is ie in zijn geheel te lezen op www.platomania.nl

Mintzkov Luna - M For Means And L For Love
Het Belgische Mintzkov Luna won in 2000 al Humo's Rock Rally maar heeft flink de tijd genomen voor hun debuutalbum. Met de songs zit het wel goed, altijd met kop en staart en een memorabele hook en tegendraads genoeg om te blijven boeien. Zo heeft de groep een typisch Belgisch geluid dat net zoveel met het poppy geluid van bijvoorbeeld Metal Molly als met de dwarsheid van dEUS gemeen heeft. Een optreden op het prestigieuze Eurosonic Festival in Groningen maakte indruk.

Luistertrips
At The Close Of Every Day - The Silja Symphony
Deze release is alleen al om de artwork het aanschaffen waard. Het is dan ook een gelimiteerde oplage van 2000 stuks. Je krijgt een zwart kartonnen boek met schitterende tekeningen die het thema van de plaat weergeven in witte inkt. Het thema is het tragische ongeluk met de veerboot Estonia in 1994. Muzikaal gezien word je ook meegesleept in het verhaal. Men weet vlekkeloos de sfeer muzikaal neer te zetten met schitterende songs, soms instrumentaal, dan weer ondersteund met zang en zelfs blazers.

Teitur - Poetry & Aeroplanes
Dat kom je niet vaak tegen: een jongen van de Faroër Eilanden die in de Verenigde Staten volle zalen trekt. Teitur doet het wel. Hij bracht een cd uit waarover men in de USA, van CNN tot Rolling Stone, niet uitgepraat raakt. Zijn cd verdient het ook bij ons een groot publiek te bereiken. Teitur Lassen, zoals hij voluit heet, schrijft dromerige en soms wat jazzy nummers en heeft een hese stem, die herinneringen oproept aan Stevie Wonder, Paul Simon en James Taylor. Zijn gitaarspel verraadt invloeden van Nick Drake.

Roots Luistertrip
Mindy Smith - One More Moment
Mindy Smith maakte op de Dolly Parton tribute Just Because I'm A Woman veel indruk met haar versie van Jolene, naar verluid Dolly Parton's favoriete song op de cd. Met haar debuut One Moment More gaat Mindy Smith gewoon door met het maken van heel veel indruk, want het is een geweldige cd. Allereerst vanwege de zang die voor heel wat kippenvel zal gaan zorgen de komende tijd. De muzikale begeleiding varieert van uitbundig tot zeer sober, wat van One Moment More een lekker afwisselende cd maakt. Mindy Smith tenslotte schrijft mooie, intieme liedjes die een sterk autobiografisch karakter hebben.

Stapelplaatjes:
The Flatlanders - Wheels Of Fortune
Lucy Kaplansky - Red Threat
Ian Siegal Band - Standing In The Morning
O.S.T. - Cold Mountain
Ben Weaver - Living In The Ground

World Luistertrip
Katia B - So Deixo Meu Coraçâo Na Mâo De Quem Pode
In de nieuwe golf Braziliaanse muziek die ons de laatste jaren overspoelt, is de veel te vroeg overleden producer en multi-instrumentalist Suba een absolute sleutelfiguur geweest. Bebel Gilberto heeft haar carrière voor een groot deel aan Suba te danken en ook Cibelle doet het inmiddels aardig met haar vorig jaar verschenen debuut. Maar er was nog een zangeres die hij op zijn plaat Sao Paulo Confessions liet debuteren: Katia B. Zeker niet de minste van de drie, zo blijkt. Ze ontloopt de predikaten nouveau bossa en samba handig door karaktervolle popsongs neer te zetten met een Braziliaanse groove, mede door haar prima begeleidingsgroep trouwens.