Issa Sow is één van de vertegenwoordigers van de rijke traditie van de peulhviool. Hij woont al een tiental jaar in België maar is afkomstig uit Noord Senegal / Mauritanië. Deze prachtige, bezwerende en repetitieve muziek is uitzonderlijk en steunt op een lange en oude traditie. Voor de cd La Musique De Issa Sow werkte hij samen met enkele Belgische en West-Afrikaanse topmuzikanten, waaronder Wouter Vandenabeele en Malick Pathé Sow.

In 2004, na een concert van Hamdallaye (een Senegalees-Vlaams project van Vredeseilanden), ontmoet Issa Wouter Vandenabeele in de Brusselse AB, het begin van een mooie muzikale vriendschap. Ze besluiten hun vioolklanken en stijlen te combineren, wat leidt tot een concertreeks, aanvankelijk als duo, later ook met de muzikanten van Olla Vogala. In 2008 nemen ze een CD op voor homerecords.be. Een cd met hoofdzakelijk muziek van Issa Sow en gebaseerd op de traditionele, klassieke muziek uit West- Afrika van de Pheul, gearrangeerd door Wouter Vandenabeele.

Te horen zijn: Issa Mbaye Diary Sow (nianiooru), Oumar Ka (zang), Fadel Sow (zang), Malick Pathé Sow (hoddu, zang), Mola Sylla (zang), Abou Diouba (zang), Serigne M. Gueye (percussie), Bao Cissoko (kora), Tom Theuns (gitaar), Wouter Vandenabeele (viool, arrangementen), strijkorkest.

Eind mei wordt deze cd gepresenteerd aan het Belgische publiek. Data van cd-voorstellingen:

22 mei 2009 Muziekpublique, Brussel
30 mei 2009 Zuiderpershuis, Antwerpen
5 juni 2009 De Centrale, Gent
14 juni 2009 't Ey, Belsele

Zie ook: www.musicidea.be en www.woutervandenabeele.be.