Eiland, nieuw album van
Sido Martens, bijna klaar

Het nieuwe album van Sido Martens ligt volgende maand in de winkels. Het heet Eiland en bevat veertien nieuwe Nederlandstalige liedjes. Eiland ligt deze week in de perserij en is waarschijnlijk voor de kerst af.
Aan Eiland werkten mee: Rens van der Zalm (viool/accordeon) en steelguitarist Meine Bruinsma, verder Sido Martens 'vaste' begeleiders: Jan van Olffen bas, Jan Wolfkamp drums en Hubert Heeringa sax.
Het hoesontwerp is van Koen Hottentot, de man achter het Grolloo-festival, dat helaas te vroeg ter ziele ging ondermeer vanwege een hoge onverwachte Buma-claim.

De eindejaarslijstjes van Den Appel
en van Plato Mania

Van Folkcorner Den Appel in het Belgische Asse kregen we de top-20 van de best verkochte cd's van afgelopen jaar binnen (zie ook www.tsmiske.be). En ook Plato Mania (www.platomania.nl) maakte een top-30 van 2003 door alle medewerkers (Plato, Concerto, Get Records en Plato Mania) de beste drie cd's te laten kiezen.

Top 20 2003 meeste verkochte cd's van Den Appel:
1. Jong Folk - Jong Folk
2. AEDO - AEDO
3. Mercedes Peon - Isue
4. Urban Trad - Kerua
5. Ambrozijn - Kabonka
6. Kadril - Pays
7. Deux Accords Diront - L'histoire du Kangourou
8. L'arpeggiata, Christina Pluhar - La Tarantella
9. Laïs/Ludo Vandeau - A La Capella
10. Mairan - Mairan
11. Madingma - Madingma
12. 't Kliekske - Schoon Lief
13. Antonello Paliotti Trio - Tarantella Storta
14. Div. - Mogen wij vreemd gaan
15. Värttinä - Iki
16. Div. - Het Gespuis
17. Fluxus - Transparant
18. Troissoeur - Trah njim
19. Eliza Carthy - Anglicana
20. Gjallarhorn - Grimborg

Top 30 2003 van Plato Mania c.s.:
1. A Perfect Circle - The Thirteenth Step
2. Jack Johnson-On And On
3. Grandaddy - Sumday
4. White Stripes - Elephant
5. The Thrills - So Much For The City
6. Bonnie 'Prince' Billy - Master And Everyone
7. Elbow - Cast Of Thousands
8. Belle & Sebastian -Dear Catastrophe Waitress
9. Mars Volta - De-Loused In Comatorium
10. Dirtbombs - Dangerous Mechanical Noise
11. Kills - Keep On The Mean Side
12. Damian Rice - O
13. Roy Hargrove Presents The Rh Factor - Hardgroove
14. Goldfrapp - Black Cherry
15. Jaga Jazzist - The Stix
16. Ryan Adams - Love Is Hell Part 1
17. Black Keys - Thickfreakness
18. Thermals - More Parts Per Million
19. Eastern Lane - Feed Your Addiction
20. Kathleen Edwards-Failer
21. Placebo - Sleeping With Ghosts
22. Scout Niblett - I Am
23. Zoot Woman - Zoot Woman
24. Deadbeat: Wild Life Documentaries
25. The Sleepy Jackson - Lovers
26. Mando Diao - Bring 'Em In
27. Yeah Yeah Yeahs: Fever To Tell
28. Vic Chesnutt - Silver Lake
29. Martina Topley-Bird - Quixotic
30. Vive La Fete- Nuit Blanche

Plato Mania nr.185 met
Plato Mania Sampler

De laatste Plato Mania van 2003 (nr 185) gaat eerdaags verschijnen. Dinsdag 16 december ligt-ie pas in de winkels, maar dit heeft alles te maken met de speciale Music-Sampler die is bijgevoegd. De inhoud is echter gisteravond al on line gekomen op platomania.nl. De eerstvolgende Plato Mania, nummer 186 zal op 13 februari verschijnen. Hier alvast enkele highlights:

No Risk Disc
Tim Christiansen - Honeyburst
Twee jaar geleden verscheen van de Deen Tim Christensen zijn eerste solo-album Secrets On Parade, dat in eigen land behoorlijk succesvol was. Met Honeyburst probeert hij het nu ook buiten Scandinavië. Het merendeel van de songs is ingetogen en sfeervol. Licht psychedelisch ook. Een aanrader voor de liefhebbers van de betere singer-songwriters.

Plato Mania Sampler
Dat 2003 een goed popjaar was mag alleen al blijken uit de hoge kwaliteit artiesten en songs die verzameld staan op Music - een gratis verzamel-cd die bij Plato Mania 185 ingesloten zit. Hierop vind je het beste dat EMI, Virgin en Labels hebben uitgebracht in 2003. Wie terugbladert in de dertien Mania's die dit jaar verschenen, zal er vele Luistertrips en zelfs een flink aantal No Risk Discs, zoals de huidige van Tim Christensen, bij ontdekken. En met nieuwe tracks van Mustasch krijg je alvast een vooruitblik op 2004. Houders van een CJP pas kunnen rekenen op extra korting.

Luistertrips:
Keren Ann - Not Going Anywhere
Met enorme (blaas)orkest- en koorklanken krijgen de meeste liedjes van Keren Ann een sterk karakter. De Franse musicus Benjamin Biolay heeft hier zeker een hand in gehad. De klank van deze plaat sleept je mee in een sluimerende wereld als in een aangename langzame Franse film.

Nelly Furtado - Folklore
We kennen haar natuurlijk van de aanstekelijke hits I'm Like A Bird en Turn Off The Light, die beide werden gekenmerkt door haar lichtelijk zeurende, maar daardoor zeer kenmerkende stem. Op Folklore staan ook weer van die heerlijke nummers die zich niet laten beperken tot enig genre. Het resultaat is een leuke mengelmoes van een beetje dance, beetje soul, kleine dosis rock, wat Latijns-Amerikaanse dingen en weirde geluidjes. Nelly Furtado is zonder meer één van de meest originele zangeressen van de laatste jaren.

De Kift - Vier Voor Vier
Voor de echte Kift-liefhebber is Vier Voor Vier ondertussen al een bekende term. Zowel de voorstelling als het album hield de gemoederen van de groep en de fans immers al een tijdje bezig. Deze opera werd gebaseerd op het toneelstuk Elisabeth Bam, dat eind jaren twintig uit de pen van de Russische schrijver Daniil Charms ontsproot. De krakkemikkige fanfaremuziek, tegendraadse hoempa en de soms bizar klinkende voordracht resulteert in een spannende en onuitputtelijke potpourri. Hiermee is Vier Voor Vier niet eens zo ver van de Kift verwijderd als dat het woord opera doet vermoeden.

Nona Mez - Cast In Concrete
Achter de naam Nona Mez gaat de Leuvense songwriter Geert Maris schuil. Hij schrijft mooie ingetogen songs die hij op een intieme manier brengt. Maris fluister-zingt zijn nummers en begeleidt zichzelf op snaren en toetsen. Hij weet een verstilde, licht melancholieke sfeer te creëren. Cast in Concrete is een uitstekende tweede cd van deze Leuvenaar.

Spinvis - Nieuwegein aan Zee
Het audiogedeelte van dit machtig interessante pakket bestaat uit voornamelijk herziene versies en live-opnames, die vooral opzien baren door toevoeging van andere instrumenten, waardoor Spinvis'rariteitenkabinet een nog wat apartere wending meekrijgt. Op het Dvd-gedeelte komt het bovenstaande gedeeltelijk terug, maar dan uiteraard ook nog gevisualiseerd. Na 17 december trekt Erik de Jong zich tot nader order terug om aan nieuw materiaal te gaan werken.

Stapelplaatjes:
The Fall - The Real New Fall LP Formerly 'Country On The Click'
Identical Threat - Alberts_Svision
Sarah McLachlan - Afterglow
Mower - People Are Cruel
Rage Against The Machine - Live At The Grand Auditorium
Sioen - See You Naked
Amsterdam Klezmer Band & Gelata Gypsy Band - Katakofti
Trama Sampler

PLATO Presenteert op 9 en 10 januari live in winkel te Groningen vele acts die op Eurosonic staan. De toegang is gratis, voor de exacte tijden: kijk op de instorespagina op www.platomania.nl