Nieuwe Plato Mania o.a.
over Jolie Holland

Vrijdag 7 mei wordt de nieuwe Plato Mania weer in de winkels verwacht. De inhoud van Plato Mania 190 staat vanavond al on line op www.platomania.nl . Plato Mania prijst weer heel wat albums aan. Hier alvast wat hoogtepunten:

Parne Gadje - O Manus
Parne Gadje is de band rondom de Nederlandse bandoneonspeler en zanger Marc Constandse. Hij heeft ervaring met veel verschillende muziekstijlen; speelde van punk tot klassiek en toerde door Europa met een theatervoorstelling. Toen Constandse de Rroma muziek ontdekte, verloor hij zijn hart en hij werd gegrepen door de diversiteit van tonaliteit en ritmiek en door de diepgang van de liederen. Overheersend op de plaat is wat tegenwoordig de Balkan-groove wordt genoemd. De muziek vertelt verhalen en sprookjes, over strijd, lijden, liefde en levenlust. Hartverscheurende melodische lijnen worden gevolgd door opzwepende ritmes. De leden hebben niet de pretentie om de muziek van de zigeuners na te bootsen, maar met dit album komen ze niet alleen in de buurt: deze muziek leeft!

Under Byen - Det Er Mig Der Holder Traeerne Sammen
De stroom interessante muziek uit Scandinavië blijft momenteel maar doorgaan, en de nieuwste ontdekking is Under Byen (onder de stad) uit Denemarken. Piano, cello, zingende zaag (!!!), keyboards... de instrumentatie is in ieder nummer weer verassend. In de muziek van Under Byen zijn invloeden te horen van jazz, punk, klassiek en folk. De sfeer die de muziek creëert, doet denken aan Bjork en Sigur Ros. Een drempel voor luisteraars zou kunnen zijn dat de teksten in het Deens gezongen worden. We helpen een handje: er wordt op het album veelvuldig gerefereerd aan het bedrijven van de liefde.

Loretta Lynn - Van Lear Rose
Haar grootste hits mogen dan uit de jaren zestig en zeventig stammen, Loretta Lynn zingt op haar zeventigste nog steeds met dezelfde bravoure als toen. Van Lear Rose (vernoemd naar haar moeder) is een zeldzame traktatie, want Jack White (White Stripes) is degene die de productie voor zijn rekening nam. De invloed van White is duidelijk aanwezig, getuige de snedige gitaarlijnen die te horen zijn. Het maakt de plaat krachtig en doet mede door de uitermate bezielde productie respect afdwingen. Met een goed oog voor traditie brengt hij Loretta Lynn's voortreffelijke en dragende stem naar voren.

Jolie Holland - Escondida
Escondida is eigenlijk de eerste echte studioplaat van Jolie Holland. Vorig jaar verscheen het alom bejubelde Catalpa, maar deze plaat bevatte louter ruwe demo's die nooit voor uitgave waren bedoeld. Escondia maakt nog meer indruk dan zijn voorganger. Het album telt tien gloednieuwe songs van eigen hand en verder twee traditionals. Met welke muziekstijl de zangeres ook flirt, op elke song drukt zij haar eigen unieke stempel en gaat zij alle clichés uit de weg. Jolie Holland smeedt songs waarvan er geen twaalf in een dozijn gaan! Escondida is een zeldzaam rijke plaat waarop Holland de muzikale tradities van haar land in ere houdt en een plaats in deze tijd geeft.

Dayna Kurtz - Beautiful Yesterday
Het tweede reguliere album van de in ons land sinds een optreden bij Barend & Van Dorp bekende Dayna Kurtz borduurt voort op de voorganger Postcards From Downtown. Jazz, veel blues en een vleugje Tom Waits vormen wederom de ingrediënten voor de prachtige nummers die ook van Beautiful Yesterday een aanrader maken. De covers maakt Kurtz zich geheel eigen, de eigen composities zijn ijzersterk en het karakteristieke stemgeluid van Kurtz draagt ook dit album.

Gabriel Rios - Ghostboy
Fantastisch debuutalbum van de Puertoricaanse zanger en gitarist Gabriel Rios. Rios heeft in The Nothing Bastards gespeeld en hij studeerde aan de kunstacademie in Gent, waar hij nog steeds woont. De jonge getalenteerde singer-songwriter verloochent zijn roots niet, maar hij vermengt de salsa en ritmes uit zijn geboorteland met elektronica. Het resultaat is een heerlijke dansplaat. Rios wisselt Spaans (in de sterke nummers Cincomanes en La Gran Siesta) en Engels af. Op de hele plaat is duidelijk de invloed van de Belgische muziekscene te horen. Echt een plaat om blij van te worden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.www.platomania.nl