De monumentale box Onder de Groene Linde (9 cd's, 1 dvd en een 400 pagina boek met Nederlandse volksliederen) heeft ook internationaal de aandacht getrokken. Music & Words meldt trots dat deze box de Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik heeft gekregen. Verder meldt het label nieuwe releases van o.a. The Wailin' Jennys en The Pines.

De jury van de Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik roemt o.a. de vormgeving en de hoge inhoudelijke kwaliteit van het boek bij de box. Onder de Groene Linde bevat materiaal uit het gelijknamige radioprogramma van Ate Doornbosch, dat tussen 1957 en 1993 vele duizenden Nederlandse liederen en balladen heeft opgeleverd voor het volksliedarchief van het Meertensinstituut.

Verder wordt half oktober Mayn Umru verwacht, de nieuwe cd van Mazzeltov met gedichten die door Willy Brill vertaald zijn en door Mazzeltov op muziek gezet, afgewisseld met instrumentale stukken. En ook Shira U'tfila komt met een nieuwe schijf. De groep is afkomstig uit Servië en gespecialiseerd in sefardisch-joodse muziek uit de Balkan. Hun cd zal verschijnen voorafgaand aan hun optreden op het Internationaal Joods Muziekfestival. Tenslotte is er nog nieuws voor de liefhebber van elpees: de nieuwe plaat van Michael de Jong, For Madmen Only, is vanaf nu op vinyl leverbaar.

Dan zijn er nog enkele nieuwe releases:

SAMBA TOURÉ: SONGHAI BLUES - HOMAGE TO ALI FARKA TOURÉ
De Malinese gitarist Samba Touré is een protégé van de legendarische Ali Farka Touré. Toen hij in 1997 met Ali Farka op tournee mocht, werd dit een keerpunt in zijn leven. Geïnspireerd door Farka Touré's eigen mix van traditionele Malinese muziek en Amerikaanse blues plus de diverse stijlen en genres die hij op zijn wereldtournee leerde kennen, ontwikkelde hij zijn eigen blues. Hij leverde al de bonus-cd bij de Rough Guide to Blues Revival (RGNET 1204) en heeft nu een eerste album op een Europees label. Centraal staan zijn karakteristieke zang en gitaarspel, zijn band bespeelt voornamelijk traditionele instrumenten: de 'sokou' (traditionele viool), de 'gnoni' (viersnarige gitaar) en de 'talking drum'. Sterke cd, die afgesloten wordt met een nummer dat aan Farka Touré is opgedragen.
label: World Music Network • file under: world/Afrika/Mali • cd: TUGCD 1054

THE WAILIN' JENNYS: LIVE AT THE MAUCH CHUNK OPERA HOUSE

Dit Canadees/Amerikaanse trio maakt al indruk met drie prachtig harmoniërende stemmen en een sterke repertoirekeuze. Het nieuwste album is live opgenomen in de nieuwe bezetting, maar fans hoeven niet bang te zijn voor overlap: de meerderheid van de nummers is niet eerder opgenomen. Veel covers op deze cd: 'Deeper Well' (David Olney), 'One More Dollar' (Gillian Welch), het bij concerten veelgevraagde 'Calling All Angels' (Jane Siberry) en zelfs krakers als 'Summertime' en de spiritual 'Motherless Child'. Betoverende stemmen, mooie arrangementen en een inventief vioolspel van Jeremy Penner!
label: Red House • file under: folk/roots • cd: RHRCD 220

THE PINES: TREMOLO
In 2007 werd het album van The Pines, Sparrows in the Bell (RHRCD 201), door Q Magazine uitgeroepen tot een van de beste rootsalbums van dat jaar. Ook talloze andere critici prezen het geheel eigen neo-folkgeluid van dit jonge duo uit de Amerikaanse midwest. De nieuwe cd Tremolo werd opnieuw geproduceerd door Bo Ramsey (sidekick en producer van Greg Brown). Slechts tien nummers kent de plaat, maar heeft toch alles van een klassieker in zich: sterke teksten, sfeervolle en meeslepende muziek, spaarzame maar effectieve arrangementen. The Pines zijn zonder twijfel een van de interessantste bands in de Amerikaanse roots-scene en heeft een meesterwerkje afgeleverd.
label: Red House • file under: singer-songwriter/folk/roots • cd: RHRCD 222

JZ GIPSY SWING QUARTET: LIVE IN AIJEN
Een nieuw kwartet aan het hot club/gipsyswing-firmament! Jazzgitarist Joost Zoeteman is een gepassioneerd liefhebber van gipsy swing en zocht voor dit kwartet muzikanten uit bekende families. Zo zijn Wattie en Fremdo Rosenberg neven van het bekende Trio en is Martin Limberger een zoon van Piotto. Zoveel talent moet wel goed uitpakken: op deze cd horen we het kwartet live in een tiental standards.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: jazz/gipsy swing • cd: CUP 8041