Nieuwe releases van o.m.
Danu en Souad Massi

Italiaans topduo
Gabriele Mirabassi & Luciano Biondini - Fuori le Mura - Egea/Choice
De Italiaanse topmuzikanten Gabriele Mirabassi (klarinet) en Luciano Biondini (accordeon) hebben met Fuori le Mura een gelijkaardig album gemaakt als hun landgenoten Gianni Coscia en Gianluigi Trovesi vorig jaar met Radici. En ook nu betreft het weer een sprankelende jazzy en folky cd van het hoogste Italiaanse niveau.

Mooie eenvoudig Iers
Danu - The Road Less Traveled - Shanarchie/ Munich
Geen moderne Amerikaanse poptoegevingen zoals groepen als ALTAN, DERVISH of SOLAS, Nee, dit is een groep die dezelfde kwaliteiten in zich heeft maar er veel eenvoudiger mee omspringt. Die kwaliteiten worden trouwens tegenwoordig erkend in diverse BBC-award nominatie's. De troef van Danu is hun eenvoudige klank: Ierse viool, bouzouki, melodeon, bodhran en voor het eerst sinds deze CD vrouwelijke zang door Muireann Nic Amhlaoibh. De groep fungeert eerder als een oerdegelijk en hecht klinkend akoestisch gezelschap dat me nog het meest doet denken aan ALTAN uit hun beginjaren, aldus Stijn Vandenberghe op zijn site www.nvfolk.tk

Meer dan flamenco
Mayte Martin - Tiempo de Amar - Tropical Music TM 68829
Met haar cd 'Querencia' (TM 68824) wist flamencozangeres Mayte Martin de internationale muziekpers zeer enthousiaste reacties te ontlokken. Op haar nieuwe album boort zij ook andere muzikale bronnen dan de flamenco: ditmaal zijn het klassieke bolero's die de overhand hebben (o.a. van Pedro Flores en Osvaldo Farres). Door de sobere arrangementen is het een mooi, intiem album geworden met als hoogtepunt het duet met de Cubaanse diva Omara Portuondo.

Gevoelige interpretatie
Mariejan van Oort & Jaques Verheijen - Mayn Fayfele - -I-C-U-B4-T- CUP 8027
De liederen van Mordekhay Gebirtig zijn al door talloze jiddishe groepen opgenomen, maar zelden zo goed als op dit nieuwe album van Van Oort en Verheijen. De gevoelige interpretatie van Mariejan en de arrangementen van Jacques Verheijen getuigen van klasse. Daarnaast is veel zorg besteed aan het boekje: maar liefst 60 pagina's vol foto's, informatie over het leven van Gebirtig en zijn liederen.

Arabische folk
Souad Massi - Deb - Wrass 096
De in Frankrijk woonachtige Algerijnse zangeres Souad Massi wordt ook wel de Arabische Tracy Chapman genoemd. Haar Arabische folk is echter vrolijker met invloeden vanuit flamenco, soukous, en bolero. Met haar iets vlottere tweede cd Deb gaat ze hoge ogen gooien.

Distributie Amerikaans label Traditional Crossroads
naar Music & Words

Per 1 februari gaat Music & Words de distributie doen van het Amerikaanse label Traditional Crossroads, met veel klezmer, maar ook Djivan Gasparyan, Kudsi Erguner en veel fraaie historische opnames. Dit label zat tot nu toe bij Choice.
Music & Words gaat trouwens haar website (www.musicwords.nl) binnenkort flink onder handen nemen. De volledige importcatalogus komt beschikbaar, met allerlei zoekingangen (genre, land, instrument en natuurlijk gewoon artiest en titel).
Van de meeste artiesten op eigen label zijn Nederlandstalige bio's beschikbaar, en Engelstalige informatie is te downloaden als pdf-bestand (www.musicwords.nl/dload). Alles wat er tweewekelijks bij M&W wordt uitgebracht is te vinden onder het kopje 'releases'.