In de persmailing van Music & Words meldt Liesbeth Puts weer diverse interessante releases. Zo is er een compilatie-album van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Koos du Plessis (1945-1984) en heeft Smithsonian Folkways een schijf samengesteld rond zangeres en banjospeelster Ola Belle Reed (1916-2002) uit de Appalachen.

Nieuwe releases van Music & Words in september 2010:
KOOS DU PLESSIS: DIE LAND VAN BLOU SAFFIERE
Koos du Plessis is een groot singer-songwriter uit Zuid-Afrika. Ofschoon hij in 1984 - veel te jong - overleed, is hij nog st eeds een inspiratiebron voor velen, zowel in eigen land als daar buiten. Zijn compacte, maar veelzeggende teksten vormden zijn grote kracht. Veel van zijn nummers zijn bekender in versies van anderen als Laurika Rauch, maar op deze cd is Koos ‘Doep’ zelf te horen. Het is een zorgvuldig samengestelde compilatie uit de vier lp’s waaruit zijn oeuvre bestaat. Het mooi vormgegeven hardcover-boek bevat een zeer uitgebreide biografie met een aantal zeldzame foto’s die nooit eerder gepubliceerd zijn plus een inleiding door Gert Vlok Nel. Een waardig en terecht eerbetoon aan een van de grote artiesten uit de Zuid-Afrikaanse liedkunst.
Releasedatum 30 augustus
label: Zimbraz • file under: kleinkunst • cd: MWCD 3039
KLEZMOKUM: WHERE WE COME FROM, WHERE WE’RE GOING
De combinatie van klezmer en geïmproviseerde jazz is het handelsmerk van Klezmokum. Op deze nieuwe cd brengt de groep onder leiding van pianist Burton Greene arrangementen van en composities gebaseerd op minder bekend Joods werk van 20e-eeuwse componisten.
De muziek is gevarieerd: van aangrijpend Chassidische liederen en traditionele werken van Mikhl Gelbart en Schneyer & Bialik tot eigentijds swingende klezmer van Bill Averbach (Austin Klezmorim) en co-composities van Silke Rollig en Burton Greene. Het overheersende gevoel is echter vooral intens en meeslepend: luister naar het prachtige ‘Moide Any’ gevolgd door ‘Haben Yakir Li’, een gebed voor een overleden kind.
Releasedatum: 6 september
Klezmokum staat op 11 september in het BIM-huis.
label: Fréa Records • file under: klezmer/jazz • cd: MWCD 4066
MAGNIFICO: MAGNIFICATION
Hij komt uit Ljubljana en wordt qua populariteit gezien als de Servische Madonna. Met Magnification pre senteert hij zich voor het eerst wereldwijd. Hij ziet eruit als een maffia-baas en geneert zich niet om talloze Balkan-clichés op de hak te nemen. Zijn teksten in ‘Tarzan-Engels’ ageren keihard tegen homofobie, corruptie en de maffia. Muzikaal is hij nauwelijks te plaatsen: een bonte mix van Balkan- en Romaklanken met funk, country, r&b en soul. Blazers à la Calexico met surf-gitaar, een snufje Beastie Boys maar ook een geheel eigen versie van ‘House of The Rising Sun’ met een kritische blik op de geschiedenis van Joegoslavië. Alternatief, innovatief en sexy: terecht nu op 3 (van 92!) in de World Music Charts.
Enhanced cd met bonusvideo’s en allerlei andere extra’s.
label: Piranha • file under: world/pop/Balkan • cd: PIRCD 2440
VARIOUS: CLASSIC SOUNDS OF NEW ORLEANS
Als Smithsonian Folkways in de archieven duikt, komt daar bijna altijd weer een pracht-cd uit voort. Dat geldt zeker voor deze compilatie in de goedkope ‘Classics’-serie. Ditmaal geen cd die gewijd is aan een bepaald genre, maar aan New Orleans: een stad die zeer tot de (muzikale) verbeelding spreekt en een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de Amerikaanse muziek. New Orleans was een smeltkroes van allerlei stijlen, die op deze cd terug te vinden zijn. Jazz, blues, gospel en spirituals worden uitgevoerd door onbekenden (‘Shoeshine boy’) en bekenden als Snooks Eaglin’, Lonny Johnson, marching bands en kerkkoren. De meeste opnames stammen uit de jaren ‘50 en uiteraard is er weer een uitvoerig boekje bij.
label: Smithsonian Folkways • file under: jazz/blues • cd: SFCD 40183
OLA BELLE REED: RISING SUN MELODIES
Weinig mensen zullen weten dat het nummer ‘High on the mountain’ (een grote hit voor Marty Stuart in 1995) geen traditionele countrysong is, net zo min als ‘I've Endured’ en ‘T he Springtime of Life’. Deze komen namelijk uit de koker van Ola Belle Reed, zangeres en banjospeelster uit de Appalachen. Ze was lang erg geliefd in old-timey- en bluegrasskringen en beleefde in de jaren ’90 een hernieuwde golf van belangstelling door covers van bovengenoemde tracks die in de countryhitlijsten terecht kwamen. Op deze cd opnames uit de jaren ‘70 die eerder op Folkways verschenen zijn, aangevuld met nooit eerder uitgebrachte opnames van het Smithsoninan Festival of American Folklife. Mooie uitgave van een bijzondere artiest waar weinig van te krijgen is.
label: Smithsonian Folkways • file under: country • cd: SFCD 40202

 

Zie ook: www.musicwords.nl.