In 2010 zit BJ Baartmans 30 jaar in het vak. Een nieuwe cd: VOOR, zijn tiende als soloartiest, markeert dit jubileum met als bonus ACHTER, een disc met 9 hoogtepunten uit het eigen liedjesarchief, (mede) vertolkt door collega's, waaronder JW Roy en Gerard van Maasakkers. Het album verschijnt op 3 oktober.

Na ruim een jaar opnamesessies is het geheel een ontwapenend, avontuurlijk, intrigerend werkstuk geworden met veel nieuw werk en wat Nederlandstalige versies van een paar van zijn beste Engelse songs. BJ is volledig in zijn element als vertolker van zeer tot de verbeelding sprekende teksten en zijn gitaarspel is als vanouds van internationale allure.
Wie de carrière van BJ ook maar een beetje heeft gevolgd weet dat hij niet alleen dienstbaar staat ten opzichte van zijn eigen muziek, maar ook regelmatig muziek van anderen met zijn gitaristische of productionele kwaliteiten  verrijkt. Op de 13 tracks op VOOR presenteert BJ zich als VOORman van zijn eigen band Wild Verband, terwijl hij op ACHTER vooral zijn activiteiten als muzikant en producer ACHTER de schermen benadrukt. Dat hij daarbij JW Roy, Bart de WinEric de Vries, Iain Matthews, Beatrice van der Poel, Gerard van Maasakkers en Marcel de Groot voor zijn microfoon kreeg zegt misschien nog meer dan wat dan ook over de waardering die collega’s voor zijn werk hebben. Of over de veelzijdigheid van BJ die ook op deze platen weer ruim tentoongespreid wordt.

De pers over BJ (vóór VOOR/ACHTER):

"… BJ kent zijn gebreken, maar ziet goed, wat er echt toe doet. Zelfrelativering past bij deze vertolker van folk, blues en persoonlijke levensliederen in een taal die nergens wringt. Nederlands is een prachtige taal, als mensen erin slagen gevoelens puur, als vanzelfsprekend en/of scherp onder woorden te brengen. Als zo'n zanger dan songs schrijft zoals zijn helden Nick Lowe en Van Morrison dat doen en ook nog eens over een prachtige hese stem met een weergaloos mooie kraak beschikt, dan is er sprake van een gouden combinatie..." CD recensie Wild Verband, De Stem, april 2009

"… wie dieper kijkt dan de oppervlakte van het dagelijks bestaan zal bemerken dat er in al dat routineuze gebeuren genoeg onalledaagse waarnemingen te doen zijn. Martin Bril deed het in zijn columns meesterlijk en messcherp, Spinvis doet het op zijn eigengereide manier en ook BJ Baartmans kan er wat van..." CD recensie Wild Verband, KindaMuzik, mei 2009

"… hij verhaalt zoals hij speelt. Geen noot teveel, geen woord teveel. De virtuositeit volledig ten dienste van het liedje. En wellicht precies daardoor worden zijn songs zo volstrekt uniek. Ze zijn zinnenprikkelend. Ze dwingen tot luisteren en zetten aan tot nadenken. Ze ontroeren en confronteren tegelijk…. Een veel mooiere plaat in het Nederlands dan deze zal je dit jaar allicht niet meer te horen krijgt…" CD recensie Wild Verband, CtrlAltCountry, België, maart 2009

"… al weten de kenners natuurlijk allang dat je het beroeren van allerhande snaarinstrumenten met een gerust hart kunt overlaten aan Baartmans. Wat hij op deze cd presteert grenst aan het ongelooflijke. Naar hartenlust hangt hij de beest uit op slide- en elektrische gitaar, terwijl hij de banjo geluiden ontlokt die qua klank en toonzetting neigen naar de muziek van de Afrikaanse en Aziatische continenten…"
Heaven, november 2009, over BJ's spel op de Okieson cd Cupboard Full Of Things

BJ Baartmans' VOOR/ACHTER is opgenomen in Studio Wild Verband met BJ's vaste begeleidingsband: Sjoerd van Bommel (drums), Mike Roelofs (toetsen), Gerco Aerts (bas). De CD is de eerste in samenwerking met het Continental Record Services label.

Live speelt BJ zijn liedjes solo, met band of in projecten als Songwriters United. Daarnaast is hij dit seizoen als gitarist zowel op het podium als op cd te horen bij o.a. JW Roy, André Manuel en de Ketterse Fanfare, Iain Matthews en Frans Pollux.

BJ BAARTMANS discografie: The Pawnshop Guitar Chase (1998), No Soap (1999), At Second Hand (2000) / Troublesongs (2000), F Hole Acoustics (2001), Red Light Tracks (2003), Where Lovers Go (2004), Verpand (2006), Verwant (2007), Wild Verband (2009) , VOOR/ACHTER (2010)