Sinds kort ligt de derde cd van Va Fan Fahre in de rekken. Al Wa' Debt is een schijf die verankerd ligt in twee culturen: Balkan Brassband en Arabische muziek. Op 6 november 2010 stelt de fanfare de nieuwe cd voor in Amsterdam.

Al Wa' Debt wordt uitgebracht door Zephyrus Records (www.zephyrusrecords.be), hieronder de persinfo die we van Music & Words ontvingen:

Na de lovende kritieken op de vorige twee cd’s (Romski Robbery en Zet je maar), vond de fanfare dat het tijd was voor een berekend risico. De samenwerking met de Marokkaanse zangeres Aicha Haskal op de de vorige cd, bracht hen op het idee het nieuwe project resoluut in twee culturen tegelijk te verankeren. De cd is een verrassend natuurlijke fusie geworden van Balkan brassband en Arabische muziek.

Zoals de meeste composities op deze cd is het titelnummer van de hand van bandleider Michael De Schryver. Daarnaast staat er werk op van Dieter Bossu (track 8: Edala3 We3mel Mabadalak) en Bertel Schollaert (tracks 5 en 6: Addis en Belomi Benna). Verder koos de band ook voor één cover: het zwoele Ya Habibi Taala (Mon amour vient) van de Egyptische zangeres Asmahan.
Een uitgesproken troef is de stem van Aicha Haskal, deze keer op zes verschillende nummers. Haar soepele, warme stemgeluid schakelt moeiteloos tussen klassieke Arabische stembuigingen, parlando en op deze plaat zelfs rap. Drie teksten van de cd zijn geschreven door de in Brussel verblijvende Egyptische dichter Abdelhamid Farag, die zichzelf een ‘poète de l’ éloignement’ noemt. Zijn teksten zijn dan ook doordrongen van diepe weemoed en romantiek.
Maar deze Arabische, en hier en daar Ethiopische toets, is niet de enige koerswijziging in het repertoire van de band. Michael De Schryver ruilt zijn accordeon in voor rootsy orgeltjes en analoge synths. De percussie wordt nog snediger door de toevoeging van instrumenten zoals riqq (Arabische tamboerijn) en carcabous (Marokkaanse ‘kleppers’). Ook nieuw bij de ritmesectie is de elektrische gitaar van Eduardo Vega, verder goed  voor een aantal vloeiende solo’s, geïnspireerd door de Egyptische gitarist Omar Khorshid.
De link met de Arabische wereld uit zich ook ten slotte ook in de grafiek en de hoesfoto’s. Deze laatste zijn het werk van reisfotograaf Wim Pi, en komen uit de fotoreportages 'Nergens heen' (Vers nulle part) en 'Anna and my passport' (Anna et mon passeport ), die hij maakte in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië.

Het resultaat is een fris, modern en toch authentiek en gevarieerd album. Een plaat die een breder publiek zal bekoren dan alleen de verstokte wereldmuziekfans. Ze staat immers bol van de catchy melodietjes en aanstekelijke ritmes, die zich onmiddellijk in het geheugen boren, en tegelijk nog op de benen mikken ook...

Bezetting:
Aïsha Haskal: Zang
Bart Maris: Trompet
Heikki Verdure: Trompet
Adriaan Verwée: Klarinet
Lieven Roman: Alt & Tenor Sax
Bertel Schollaert: Bariton Sax
Dieter Bossu: Helicon
Berlinde Deman: Bastuba
Eduardo Vega: Gitaar
Michael De Schryver: Orgel/Accordeon
Fred Kramer: Darbouka & Riqq
Dimitri Simoen: Tapan

Op 6 november 2010 stelt Va Fan Fahre de cd Al Wa' Debt voor in Nederland, dan staan ze op het Amsterdam World Festival in de Melkweg te Amsterdam. Op 28 december is de band nogmaals te zien, dan in Paradiso in Amsterdam.