Op 21 januari 2011 is de release van het eerste grote album 'Press button, start show' van de folkpop-formatie VENcE in poppodium VERA te Groningen. De band zet hiermee een grote stap in haar bestaan. Door haar unieke bezetting en originele, veelzijdige muziek waaiert VENcE uit over een breed spectrum van de hedendaagse popmuziek. Melodieuze intieme popfolk, liedjes met een kop en een staart, vuig groovende rock, leentjebuur bij Oost-Europese Balkan en hier een daar een vleugje punk.

Centrum van de band is liedjesschrijver en leadzanger Jos de Vries (gitaar). Hij wordt omringd door vier opmerkelijke muzikanten: Lielian Tan (drums, zang), Sebastiaan Wiering (cello, zang), Laura Iwema (accordeon en piano) en Mariken Hoving (viool, zang). De arrangementen worden gemaakt door de hele band. De CD wordt uitgebracht op het cultlabel Real Harm, waarbij in het verleden ook Ygdrassil is uitgebracht.

Met haar unieke bezetting en originele, veelzijdige muziek waaiert VENcE uit over een breed spectrum van de hedendaagse popmuziek; melodieuze intieme popfolk, vuig groovende rock, leentjebuur bij oost-europese balkan en hier en daar een vleugje punk. Het is wild, subtiel, spannend en mooi; drie vrouwen en twee mannen maken eigenzinnige muziek. Eigen, verrassend en herkenbaar. In verschillende media werd VENcE al omschreven als 'wervelende folk/pop/rock met een duister randje'.

De opmerkelijke combinatie van instrumenten (cello, viool, drums, gitaar, accordeon/piano en de karakteristieke backing- vocals) slepen je mee door uiteenlopende stijlen, emoties en prachtige verhalen. VENcE is in 2004/2005 als trio opgericht en is in de afgelopen jaren gegroeid naar de huidige bezetting. Zanger en gitarist Jos de Vries schrijft de teksten en de muziek ontwikkelt zich tijdens de repetities.

VENcE, foto Jasper Bolderdijk

Jos de Vries – zang & gitaar, Lielian Tan – drums & zang, Sebastiaan Wiering – cello & zang, Laura Iwema – accordeon & piano, Mariken Hoving – viool & zang.

2011 staat in het teken van de presentatie van haar eerste grote album “Press Button Start Show”, wederom opgenomen i.s.m. Erik Hulshof (Lobbes Studio) en uitgebracht via het cultlabel Real Harm, waar ook Ygdrassil op werd uitgebracht. Eerder nam VENcE de EP ‘The Beggar’s Butler’ op (2007). Deze werd overal goed ontvangen. Bij de EP werd een videoclip ‘CHAOS OVER PROTOcOL’ gemaakt en in kleine oplage werd in 2009 de dvd ‘Perverted Playground’ uitgebracht.

De band treedt op de meest uiteenlopende podia en festivals in heel Nederland op. Hoogtepunten zijn festivals als ‘Folk in de Wâlden’ en ‘Gideon Festival’ (2008), ‘Common Grounds’ met folkrockheld Iain Matthews (2009) en ‘Live In Your Livingroom’ (2010). Ook de optredens in bijvoorbeeld ‘Razzmatazz’, ‘Winston Kingdom’ en een voorprogramma voor ‘The Isbells’ (VERA, 2010) tonen de veelzijdigheid van de band.

VENcE speelt vooral eigen nummers en zowel live als bij opnames zijn vaak gast-muzikanten van de partij.

websites en pagina’s:
www.facebook.com/VENcEpopfolk
www.reverbnation.com/vence
www.myspace.com/vence01
www.vence.nu

uit eerdere recensies
Nederland is met VENcE weer een jonge en, ook niet onbelangrijk, getalenteerde folkband rijker. (FolkForum.nl) The Beggar's Butler is een erg geslaagde cd waar prachtige, sfeervolle nummers op staan die de luisteraar soms recht in het hart weten te raken (3voor12 Grunn) Een bijzondere bezetting, een opvallend repertoire, een eigenzinnige uitstraling. (NewFolkSounds)

Met deze schijf ook weer bijzonder in onze nopjes (MusicFrom.nl)