In de persmailing van Music & Words meldt Liesbeth Puts dat eind februari het nieuwe album van June Tabor, getiteld Ashore, zal verschijnen. Eliza Carthy heeft via Twitter laten weten bezig te zijn met een verse plaat. Bij de nieuwe releases vinden we schijven van o.a. Sharon Shannon en Shaun Davey. Naast de genoemde verwachte Britse releases staan bij Music & Words op het eigen label nog gepland: Brel in Afrikaans deel 2, het debuut van de in België woonachtige groep Zapatango, een nieuw (live)album van de Braziliaanse accordeonvirtuoos Renato Borghetti plus een cd van het gerenommeerde Balanescu Quartet.

Nieuwe releases bij Music & Words:
DAMON FOWLER: DEVIL GOT HIS WAY
De nog zeer jonge Amerikaanse blueszanger en -gitarist Damon Fowler verraste in 2009 met zijn album Sugar Shack (BPCD 5126). Op zijn nieuwe plaat Devil Got His Way maakt Fowler de hooggespannen verwachtingen volledig waar. Zijn gitaarstijl wordt vergeleken met Johnny Winter en Jeff Beck, zijn slidewerk heeft iets weg van Duane Allman. Hij kan zeer scherp spelen, maar het is vooral zijn lyrische kant op de lapsteel en de dobro die hem doet uitsteken boven de meeste gitaristen. Ook nu weer uitstekend zelfgeschreven materiaal en een stem die nog verder gerijpt is. Het is dat het nog erg vroeg in het jaar is om nu al cd’s te nomineren, maar anders...
label: Blind Pig • file under: blues • cd: BPCD 5139
STUDEBAKER JOHN: THAT’S THE WAY YOU DO
Studebaker John is een slidegitarist, zanger en mondharmonikaspeler, maar ook een begenadigd songwriter. Hij is net to egetreden tot de stal van het in Chicago gevestigde Delmark-label, een passende stap voor een album dat teruggrijpt op de blues van Maxwell Street. Deze straat in Chicago was in de jaren ‘50 en ‘60 cruciaal voor de elektrische blues. Studebaker John en zijn kompanen slagen er in om je in vijftien nieuwe nummers helemaal terug te brengen naar deze tijd, zowel qua stijl als qua productie. Overtuigend en bovendien erg sterk!
label: Delmark • file under: blues • cd: DE 810 
SHARON SHANNON: COLLABORATIONS
De avontuurlijke en populaire accordeoniste Ierse accordeoniste brengt een nieuwe verzamel-cd uit. Zij heeft al met ontelbare groten uit allerlei muziekgenres gespeeld en heeft nu de leukste combinaties op deze verzamel-cd gezet. Uiteraard staan er ook vijf gloednieuwe tracks op die niet eerder verschenen zijn. Met Shane McGowan, The Waterboys, rockabillyzangeres Imelda May, John Prine, Kirsty McColl en Steve Earle.
label: The Daisy Label • file under: folk/pop/Ierland • cd: INDICD 1
SHAUN DAVEY W. LIAM O’FLYNN & RITA CONNOLLY: VOICES FROM THE MERRY CEMETERY
De Ierse componist Shaun Davey heeft al enkele bijzondere werken op zijn naam staan, zoals The Brendan Voyage. Hij combineert Ierse folk met een orkestrale setting. Voor deze productie zocht hij de inspiratie wat verder, nl. in Roemenië. Hij schreef nieuwe songs gebaseerd op de grafschriften van ‘The Merry Cemetery’ (in het noorden van Roemenië) en vroeg een Roemeens mannenkoor om de liederen uit te voeren. Met zijn vaste muzikanten Liam O’Flynn (uilleann pipes) en Rita Connolly (zang) levert dat magische momenten op.
label: Tara • file under: folk/Ierland/klassiek • cd: TARACD 4023
JOHN BURNETT ORCHESTRA: DOWN FOR DOUBLE
Het John Burnett Orchestra specialiseert zich in big-bandswing uit de jaren ‘ ;40 en houdt daarmee de muziek van Glenn Miller, Tommy Dorsey, Benny Goodman en anderen levend. Veel orkestleden hebben ook in een of meerdere van deze orkesten gespeeld. In twee live- en een studiosessie recreëert dit orkest met veel verve en flair de hoogtijdagen van de big-bandswing. Veel nostalgie, maar wel innemende nostalgie op hoog niveau.
label: Delmark • file under: jazz • cd: DE 596

Info over de uitgaven van Music & Words is te vinden op www.musicwords.nl.