Op 7 februari brengt het Britse label Proper Records het gloednieuwe album Songs From A Zulu Farm van Ladysmith Black Mambazo in Europa uit. Hierop brengt de groep die al meer dan 50 jaar bestaat, nummers die de oudere leden als kind al gehoord en gezongen zullen hebben op de Zoeloe-boerderijen in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw.

De meeste mensen kennen Ladysmith Black Mambazo van het album Graceland van Paul Simon uit de jaren '80. De groep bestaat echter al veel langer, en brengt nog steeds platen uit. De liedjes van Songs From A Zulu Farm bevatten lessen en gevoelens die de zangers zijn bijgebleven op hun reis door het leven en de muziek.

Songs From A Zulu Farm is het eerste deel van een trilogie waarop de groep zingt over hun levenservaringen in Zuid-Afrika. De verzameling liedjes, zowel eigen werk als traditionals, neemt de luisteraar mee naar het leven en de omgeving van de Zoeloe-boerderij bij Ladysmith waar een stel groepsleden opgroeiden. Met het album volgt ook een tour, of de groep Nederland aan zal doen is nog niet bekend, wel wordt uitgebreid getoerd in Groot-Brittannië, van 19 mei t/m 22 juni 2011.

ladysmith black mambazo - songs from a zulu farm

Ladysmith Black Mambazo - Songs From A Zulu Farm - Proper Records

De Zoeloe-traditie staat centraal op het album, dat begint met dierengeluiden bij de opener Yangiluma Inkukhu (de bijtende kip). Vervolgens komen de bekende harmonieuze vocalen. Laduma is een loflied op donder en de kracht van het Zulu volk en de stemmen van de groep zelf. Na het onweer, de regen en het binnenroepen van de kinderen (Imithi Gobakahle) vormt de leadzang van Joseph Shabalala een warme deken voor de open haard. Er wordt geozngen over de dieren uit de omgeving, tieners worden aangespoord bij hun familie te blijven wonen tot ze echt op eigen benen kunnen staan en er is een Zoeloe-versie van het bekende kinderliedje Old McDonald.

Meer info en tourdata zijn te vinden op: www.mambazo.com.