Twee projecten, In A Cabin With en Onder Invloed bundelden de krachten. Dat levert een album op waaraan o.a. Anne Soldaat, Tim Knol, Bertolf, Davie Lawson, Djurre de Haan en Nicky Hustinx hun medewerking verleenden. Het verschijnt op 25 maart 2011 en er staan traditionals op die ooit door muzikanten als Bob Dylan en Woody Guthrie uitgevoerd werden.

In de zomer van 2009 besloten Maarten Besseling, Jesse Beuker (In A Cabin With) en Matthijs van der Ven (Onder Invloed) de krachten van beide projecten te bundelen in de vorm van een In A Cabin With album. Vanuit Van der Vens passie voor authentieke traditionals (zeer oude folkliedjes die over en over zijn gecovered, o.a. door grootheden als Bob Dylan en Johnny Cash, waarvan de auteur vaak niet eens meer te achterhalen is) was de muzikale richting voor deze plaat snel bepaald. Na drie dagen bellen en mailen was er een geweldige lijst aan muzikanten uitgenodigd, de nummers geselecteerd, er restte alleen nog de opnames. Het album zal 25 maart verschijnen via V2 Records.

In totaal werkten 27 muzikanten mee aan het album: Anne Soldaat, Bertolf, Marien Dorleijn (Moss), Tim Knol, Djurre de Haan (Awkward I), Ralph Mulder (Alamo Race Track), Odilo Girod (Chop Wood/Coparck), Lea, Maurits Westerik (GEM), Bram Hakkens (Kyteman), Davie Lawson (UK), Ro Halfhide, Koen-Willem Toering (Woost), Paul Tasker & Iona MacDonald (Doghouse Roses, UK), Arn Kortooms, Nicky Hustinx, Vincent Beijer, Bauke Bakker (Cool Genius), Nick Schuit, Frank Schalkwijk, Marlies Kroon (The Cosmic Carnival), Stan Vreeken, Anne Broekman, Adrien Jeanjean, Jesse Beuker en Ian Annesson (DE).

Door het aantal muzikanten werd besloten het album in Nederland op te nemen, maar dan wel op een unieke locatie: een ijsbaankantine in het kleine dorpje Hagestein. Midden in de zomer kwamen elke dag muzikanten langs om één of twee van de door hen uitgekozen 'traditionals' op te nemen, bijgestaan door de 'traditionals huisband'. Door het mooie weer, de locatie en de ongedwongen sfeer, ontstond er al snel een soort 'clubhuis gevoel'.

De arrangementen kwamen elke dag razendsnel tot stand waardoor de spontaniteit goed terug te horen is op het album. Een bijzonder detail: het bijna 60 minuut durende album is opgenomen in acht dagen op een 2500 watts aggregaat en drie jerrycans benzine. Adrien Jeanjean heeft het album samen met In A Cabin With in 2010 gemixt. Het resultaat is indrukwekkend.

Quotes:
“De samenwerking met de andere muzikanten was echt te gek. En nou had ik wel de mazzel dat iedereen die in de buurt was aan het einde van 'mijn' lied moest komen meezingen in het grote koor. Het was zo leuk dat ik nog een paar van de andere opnamedagen ben teruggekomen om te komen luisteren, in het gras te zitten en nog een koortje in te zingen. Dus wat mij betreft doen we het dit jaar weer, traditionals zat! “ - Lea

"Ik ben groot fan van Ierse muziek. Let wel: niet van die dronken kroegmuziek, maar wel van de prachtige Ierse jigs, reels, airs, en de mooie liedjes. Het liedje wat ik heb gekozen heet "Mary and the Soldier", welke me een originelere keuze leek dan het van dezelfde plaat afkomstige "Arthur McBride" (overigens ook gecoverd door Bob Dylan op diens plaat "Good as I've been to you")." - Bertolf

"A first time for everything. De eerste keer dat ik een traditional speelde. De eerste keer dat ik opnam in de kantine van een ijsbaan. De eerste keer dat ik met deze groep muzikanten samenspeelde. De eerste keer dat ik een nummer speelde dat Bob dylan ook had gespeeld. De eerste keer dat ik een Mondharmonica solo deed." - Odilo Girod


Op 25 maart verschijnt het Traditionals album via V2 Records, dat in de online In A Cabin With store al te bestellen is als pre-order! Alle uitvoeringen van de traditionals zijn gefilmd door Van der Ven en zullen onderdeel uitmaken van een online interactieve documentaire (Geproduceerd door Onder Invoed en Adrien Jeanjean). Hierover binnenkort meer.

Tracklist:
1. Days Of '49
2. The Ballad Of Barbara Allen
3. Will the Circle Be Unbroken
4. Mary And The Soldier
5. Baby Please Don't Go
6. See That My Grave Is Kept Clean
7. Baby Let Me Follow You Down
8. Nine Hundred Miles
9. George Collins
10. I Believe I'll Dust My Broom
11. It's Hard To Be Blind
Bonus:
12. Moonshiner
13. John The Revelator
14. The Bonnie Lass o'Fyvie / Peggy-O
15. Sloop John B
16. Farewell Song / Man Of Constant Sorrow

In A Cabin With is een Nederlands project dat verschillende internationale muzikanten bij elkaar brengt om op unieke locaties overal ter wereld muziek te maken en op te nemen.
Meer informatie over In A Cabin With is te vinden op: www.inacabinwith.com. In A Cabin With word mede mogelijk gemaakt door Muziek Centrum Nederland (www.mcn.nl).

Onder Invloed is het project waarmee journalist Matthijs van der Ven de invloeden van muzikanten onderzoekt. Door middel van sessies, een nog te verschijnen boek en bijzondere live avonden. Meer informatie over Onder Invloed is te vinden op: www.onderinvloed.com.