Bij de nieuwe releases van Music & Words deze maand o.a. The Rough Guide to English Folk en twee cd's met de hardangerviool uit Noorwegen.

Liesbeth Puts van Music & Words stuurde de volgende informatie over de nieuwe releases:

THE WILDERS: THE WILDERS
Meestal is het een debuutalbum dat geen titel draagt, maar in het geval van country/rootsband The Wilders is het al hun vijfde plaat. De reden hiervoor? Het is hun rijpste en persoonlijkste cd tot nu toe. Het recept is hetzelfde gebleven: een afwisseling van originele popsongs, Americana en een flinke dosis old-timey-fiddlewerk. Op het podium staan The Wilders bekend vanwege hun tomeloze energie, op de cd spreekt deze passie vooral uit de intensiteit van hun songs. Muzikaal vakmanschap en prachtige vocals!
label: Trade Root • file under: country/pop • cd: ROOTCD 64

VARIOUS/ COOPE, BOYES & SIMPSON: THE ROUGH GUIDE TO ENGLISH FOLK
Na de meest exotische landen en genres belicht te hebben, richt World Music Network nu de aandacht op eigen land met deze Rough Guide to English Folk. Samengesteld door de hoofdredacteur van het gezaghebbende fRoots, Ian Anderson, belicht deze compilatie vooral de eigentijdse Engelse folk met o.a. Bellowhead, Ian King, Eliza Carthy, The Imagined Village en de nieuwste sterren Emily Portman en Nancy Wallace. De bonus-cd is ook erg goed: de Rough Guide to Coope, Boyes & Simpson, het bekende Engelse a-capella-trio.
label: World Music Network • file under: folk/Engeland • 2cd: RGNET 1261

VARIOUS/ RAMIL & SUZANO: THE ROUGH GUIDE TO BRAZILIAN CAFÉ
Deze verzamelaar met Braziliaanse cafémuziek is ideaal om te chillen, Populaire artiesten als Ceu, Seu Jorge, Danilo Caymmi en Cibelle vullen deze relaxte verzamelaar. Als bonus-cd een album van zanger Vitor Ramil met percussionist Marcos Suzano, waarop samba, choro en milonga gemixt worden met samples en synthesizers.
label: World Music Network • file under: world/Brazilië • 2cd: RGNET 1257 • bc: 9781906063832 • EUR 8,38

VARIOUS/ MARIANNE DISSARD: THE ROUGH GUIDE TO PARIS LOUNGE
Rough Guide zet hun succesvolle subserie met loungemuziek voort met Paris Lounge. Met haar talloze bars, clubs, café’s en restaurants is Parijs een ideale plek om te loungen. De hoeveelheid interessante artiesten op deze sampler onderstreept dat. De bonus-cd is van de in Tuscon (VS) wonende Française Marianne Dissard, die dit album in één dag opnam na een lange tour door Europa. Het bevat nummers van haar debuut L’Entredeux dat ze samen met Calexico’s Joey Burns schreef en een aantal nieuwe songs.
label: World Music Network • file under: lounge • 2cd: RGNET 1250

VARIOUS/ SUKKE: THE ROUGH GUIDE TO KLEZMER 2ND ED.
De eerste uitgave van de Rough Guide to Klezmer was een bestseller voor het label. Deze opvolger is weer heel mooi samengesteld met aandacht voor de grote namen (Klezmatics, Chava Alberstein), nieuwkomers (Daniel Kahn), eigentijds (Socalled) en traditioneel (Joel Rubin). Ook ‘onze’ Amsterdam Klezmer Band ontbreekt niet. De bonus-cd is van Sukke, een jonge, vrij traditionele klezmerband die goede kritieken kreeg voor dit debuut.
label: World Music Network • file under: klezmer

NICOLE MITCHELL: AWAKENING
Fluitiste Nicole Mitchell blijft steeds prijzen krijgen voor haar innovatieve fluitspel; in 2010 werd ze ‘Top Instrumentalist’ in de categorie ‘fluit’.Tot nu toe werd ze op haar cd’s voor Delmark begeleid door grotere ensembles, zoals het Black Earth Ensemble en de Black Earth Strings. Op deze cd houdt ze het klein. Begeleid en geïnspireerd door de beste improvisators uit de Chicago-jazz (Jeff Parker op gitaar, Harrison Bankhead op contrabas en Avreeayl Ra op drums) is er dan ook meer ruimte voor haar fluitsolo’s.
label: Delmark • file under: jazz • cd: DE 599

ANNBJØRG LIEN & BJORN OLE RASCH: COME HOME
Annbjørg Lien is een van de beste en origineelste bespeelsters van de Noorse hardangerviool (met 12 snaren). Deze cd is een project samen met Bjorn Ole Rasch, componist en harmoniumspeler. Het is een album vol verrassende wendingen (‘Woody’s Bounce’), een staalkaart van muzikaal kunnen (‘Funk Trunk’) en simpelweg fraaie en innovatieve muziek. label: Heilo • file under: folk/Noorwegen • cd: HCD 7244

SIGRID MOLDESTAD: SANDKORN
Een jonge hardangervioliste uit Noorwegen, die ook nog eens een mooie stem heeft, wekt meteen nieuwsgierigheid. Sigrid stelt niet teleur. De basis ligt in Noorse folk, maar ze laat zich ook inspireren door een dichter als Robert Burns. Een grote variatie aan instrumenten van sax tot saz begeleidt haar, met hier en daar een duidelijk hint naar country of blues. Een mooi vervolg op haar debuut (HCD 7223).
label: Heilo • file under: folk/Noorwegen • cd: HCD 7248

VIDAR BUSK & HIS TRUE BELIEVERS: STOMPIN’ OUR FEET WITH JOY
De Noorse gitarist Vidar Busk heeft al een aantal indrukwekkende releases op zijn naam staan. Deze cd is oorspronkelijk in 1997 verschenen en toen zeer enthousiast onthaald door de internationale bluespers. Heerlijke retroswing met New Orleans- en West Coast-invloeden plus een dosis rock ‘n’roll. Terechte heruitgave, die aangevuld is met 4 nieuwe tracks.
label: Grappa • file under: blues • cd: GRCD 4351
Onze nieuwtjes zijn nu ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/MusicWordsNL