In 2001 verscheen O Brother, Where Art Thou?, en deze filmsoundtrack met o.a. Gillian Welch, Emmylou Harris en Alison Krauss werd onverwacht een groot succes. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum komt Universal in augustus met een nieuwe uitgave, en wel in de vorm van een luxe editie met een bonus-cd vol eerder onuitgebracht materiaal.

De donkere komedie Oh Brother, Where Art Thou? bevat heel veel muziek, vooral folk en blues uit de Appalachen. De film, geregisseerd door de gebroeders Coen en met George Clooney in de hoofdrol, werd een succes en ook de muziek werd onverwacht een hit. De zangpartijen van acteur Clooney werden gedaan door Dan Tyminski van Union Station, de begeleidingsband van Alison Krauss, en op de soundtrack staan onder meer ook de namen van Emmylou Harris en Gillian Welch. Meer dan negen miljoen exemplaren werden er verkocht en het album bereikte de top van de hitlijsten.

Op 29 augustus wordt door platenmaatschappij Universal een dubbel-cd uitgebracht ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de release van deze soundtrack. Ook de legendarische producer ervan, T Bone Burnett, hij won al 12 Grammy's en een Oscar, is betrokken bij de totstandkoming van deze O Brother, Where Art Thou? – Deluxe Edition.

De nieuwe uitgave van het album, dat destijds bluegrass, roots en americana van de 20ste eeuw tot een groot succes maakte in het nieuwe millennium, bevat een bonus-cd met 14 nummers, waarvan er 12 weliswaar opgenomen werden voor de film, maar daar niet of nauwelijks in te horen waren. Nu zijn ze voor het eerst beschikbaar voor de liefhebbers.

Hoewel het album niet veel aandacht kreeg op de radio werd het toch een fenomeen in de muziek, het kwam op 1 in de Billboard top 200 en in de country hitlijsten en werd album van het jaar. Daarnaast kwamen de Grammy's voor I Am A Man Of Constant Sorrow (uitgevoerd door Dan Tyminski, Harley Allen en Pat Enright) en O Death, van de beroemde Dr. Ralph Stanley.

Op de tweede schijf van O Brother, Where Art Thou? – Deluxe Edition staan muzikanten die ook al op het oorspronkelijke album stonden (John Hartford, Norman Blake, the Fairfield Four, the Cox Family en de Peasall Sisters) plus een paar die daar niet op terechtkwamen (Colin Linden, Alan O’Bryant, Ed Lewis en Van Dyke Parks). Tom Devil door Ed Lewis and the Prisoners, en I’ll Fly Away van the Kossoy Sisters zijn de enige twee nummers die al wel eerder uitgebracht zijn.

De muziek van O Brother, Where Art Thou? leidde niet alleen tot een succesvol album, maar ook tot een groots concert in Nashville. Daarvan werd de documentaire Down From The Mountain gemaakt, hetgeen opnieuw een gelijknamig album opleverde dat Grammy's won en een tour door de VS die uitverkochte zalen trok. Nu, een decennium later, wordt de originele soundtrack opnieuw uitgebracht, voor het eerst vergezeld door alternatieve versies van een aantal nummers ervan en nog een stel opnamen van de film. Zo krijgen nieuwe fans een kijkje in deze prachtige muziek en worden oudere liefhebbers beloond met een nieuwe schatkist met muzikale pareltjes uit de oorspronkelijke opnamen.

Tracklist:
CD 1: The Original O’Brother Where Art Thou
1. Po’ Lazarus - James Carter and prisoners
2. Big Rock Candy Mountain - Harry McClintock
3. You Are My Sunshine - Norman Blake
4. Down To The River To Pray - Alison Krauss
5. I Am A Man Of Constant Sorrow - The Soggy Bottom Boys  
6. Hard Time Killing Floor Blues - Chris Thomas King
7. I Am A Man Of Constant Sorrow - Norman Blake
8. Keep On The Sunny Side - The Whites
9. I’ll Fly Away - Alison Krauss & Gillian Welch
10. Didn’t Leave Nobody But The Baby - Emmylou Harris, Alison Krauss & Gillian Welch
11. In The Highways – Sarah, Hannah, and Leah Peasall
12. I Am Weary, Let Me Rest - The Cox Family
13. I Am A Man Of Constant Sorrow - John Hartford
14. O Death - Ralph Stanley
15. In The Jailhouse Now – The Soggy Bottom Boys
16. I Am A Man Of Constant Sorrow – The Soggy Bottom Boys
17. Indian War Whoop - John Hartford
18. Lonesome Valley - Fairfield Four
19. Angel Band - The Stanley Brothers

CD 2: Bonus Disc
* 1. Hard Time Killing Floor Blues - Colin Linden
* 2. You Are My Sunshine - Alan O’Bryant
* 3. Tishamingo Blues - John Hartford
4. I’ll Fly Away – The Kossoy Sisters with Erik Darling
* 5. Big Rock Candy Mountain - Van Dyke Parks
6. Tom Devil - Ed Lewis and the Prisoners
* 7. Keep On The Sunny Side - The Cox Family
* 8. Angel Band – Sarah, Hannah and Leah Peasall and Robert Hamlett
* 9. Big Rock Candy Mountain - Norman Blake
* 10. Little Sadie - Norman Blake
* 11. In The Highways - The Cox Family
* 12. Hogfoot - John Hartford
* 13. The Lord Will Make A Way - Fairfield Four
* 14. In The Jailhouse Now - Harley Allen
(* = niet eerder uitgebracht nummer)