Music & Words brengt weer heel wat nieuws uit. Er verschijnt een tweede Brel in het Afrikaans en in september komen uitgaven van een paar Britse grootheden: Purpose & Grace van Martin Simpson en Ragged Kingdom, waarin June Tabor samenwerkt met de Oysterband. Nieuwe releases:
HERMAN VAN DEN BERG: BREL IN AFRIKAANS II
De opvolger van de succesvolle plaat Brel in Afrikaans (MWCD 3029) zal zelfs de fans verrassen. Het is opnieuw een bijzonder sfeervolle plaat waarop elf chansons van Jacques Brel liefdevol en secuur vertaald zijn naar het Afrikaans en door Herman in zingbare taal omgezet. De vier jaar die tussen beide platen zit, geeft aan dat er zorgvuldig te werk is gegaan. Meer rust tijdens het opnameproces en een rijkere orkestratie resulteren in een warme plaat, die naast enkele hits ook vergeten pareltjes uit Brels oeuvre bevat. Als bonus is een videotrack toegevoegd over de totstandkoming van het album.
label: Zimbraz Records • file under: kleinkunst • cd: MWCD 3041
DI GOJIM: MOSKOU-ODESSA
De Joods/Russische zanger, dichter en acteur Vladimir Vysotsky wordt wel de Jacques Brel van Rusland genoemd. Hij kiest als geuzennaam ‘Dirty Yid’. Als hij in 1980 sterft, laat hij 600 liedjes na. Zijn teksten over de zelfkant, hoeren en de liefde zijn tijdloos. Di Gojim brengt Vysotsky’s onsterfelijke helden weer tot leven, door hem geïnspireerd in eigen liederen of vertaald. De teksten zijn in het Fries, Jiddisch, Frans en Nederlands. Het is een magistraal programma over de liefde voor het gajes, het schorem en het geteisem, natuurlijk weer omlijst door pakkende klezmer- en Balkanklanken.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: klezmer • cd: CUP 8047
VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO SUFI MUSIC
Soefisme is een mystieke dimensie van de Islam. Muziek is voor soefisten een belangrijke manier om dichter bij God te komen. De bekende dansende derwishen, maar ook de Pakistaanse qawwali vormen een deel van de Soefi-religie. Op deze Rough Guide, samengesteld door de bekende auteur William Dalrymple, komen alle vormen van soefimuziek aan bod: in de clubs (Transglobal Underground en Cheb i Sabbah), op het podium (Cheikh Lo and Kudsi Erguner) en in religieuze omgeving (Sain Zahoor en Ahmad Sham). De bonus-cd is gewijd aan de Sufi Fakirs of Bengal, een cd die nooit buiten India verkrijgbaar is geweest.
label: World Music Network • file under: world • 2cd: RGNET 1262
VARIOUS/ THE BLACK UMFOLOSI 5: THE ROUGH GUIDE TO WORLD LULLABIES
Slaapliedjes worden overal ter wereld gezongen en zijn soms al eeuwenoud. Op deze leuke Rough Guide staan allerlei traditionele slaapliedjes uit de hele wereld, gezongen door niet de minsten uit de wereldmuziek: Omara Portuondo, Ali Farka Touré met Toumani Diabaté, Vakoka, Chava Alberstein, Toto La Momposina e.v.a. De bonuscd is van de uit Zimbabwe afkomstige a-cappellagroep The Black Umfolosi 5. Geen muziek specifiek voor kindjes, maar de rijke en hypnotiserende samenzang bevalt de doelgroep blijkbaar uitstekend.
label: World Music Network • file under: world • 2cd: RGNET 1255
CACI VORBA: TAJNO BIAV (SECRET MARRIAGE)
De Pools-Oekraiense groep Caci Vorba (echte taal) werd in 2010 ontdekt door het Berlijnse label Oriente Musik. Met hun wervelende, akoestische mix van etnische muziek, Roma-swing, Roemeense blues en mediterrane klanken kreeg deze groep meteen een prestigieuze prijs: ‘Recording of Exceptional Artistry’ door de Association of German Record Critics. De nieuwe cd klinkt als een geheim zigeunerhuwelijk, vol aanstekelijke dansmuziek, melancholieke liefdesliederen en a-cappellaballades. Zangeres Maria Natanson is uitgegroeid tot een van de opvallendste zangeressen in de Poolse wereldmuziekscene. Grenzenloze, virtuoze muziek in aantrekkelijke arrangementen. Luistertip!
label: Oriente • file under: world • cd: RIENCD 81
JUNE TABOR & OYSTERBAND: RAGGED KINGDOM
Wat gebeurt er als twee giganten uit de Engelse folk elkaar in de studio treffen? Dat levert een indrukwekkende ‘kippenvelplaat’ op! De Grande Dame van de Engelse folk maakte in 1990 al eens een formidabel album met de folkrockers van de Oysterband en de verwachtingen van publiek en pers voor dit nieuwe project zijn uiteraard hooggespannen. Gelukkig worden ze meer dan waargemaakt. De bijzondere chemie tussen deze artiesten maakt dat ze boven zichzelf uitstijgen, het is veel meer dan de som der delen. Van de overrompelende binnenkomer ‘Bonny Bunch of Roses’ en het aangrijpende ‘Judas’ tot het emotionele ‘Love Will Tear Us Apart’, wat een power en klasse.
Releasedatum: 9 september
label: Westpark • file under: folkrock/Engeland • cd: 87215
MARTIN SIMPSON: PURPOSE + GRACE
Folklegende Martin Simpson blijft gestaag cd’s maken die onveranderd van hoog niveau zijn. Op dit album slechts één eigen song naast een aantal traditionals en covers van o.a. Springsteen en Richard Thompson. Vervolgens nodigde Simpson weer een paar vrienden uit: Jon Boden, Dick Gaughan, Fay Hield, June Tabor en Richard Thompson plus natuurlijk zijn vaste band. Het album is opgedragen aan Mike Waterson, die geëeerd wordt in een vrolijk uptempo-nummer. Het mooist echter zijn de intense ballads als ‘Brothers Under The Bridge’, ‘Strange Affair’ en ‘The Pines’ die onder je huid kruipen. ‘An album of infinite range and moods and yet again must rank up there among his very’, schreef fRoots. Inderdaad!
Releasedatum: 5 september
label: Topic Records • file under: folk/Engeland • cd: TSCD 584