Deze week verschijnt een nieuw album van Lieven Tavernier, Witzand. De Belgische troubadour ging op zoek naar een nieuw sound en nam daarvoor producer Koen Gisen in de arm.

De voornaamste wapenfeiten van Lieven Tavernier zijn waarschijnlijk De eerste sneeuw en de fanfare van honger en dorst. Wie deze songs  nog nooit gehoord heeft, heeft  al jaren geslapen of nog nooit van Jan De Wilde gehoord. Het grote publiek koppelt  immers steevast die nummers aan Jan De Wilde, terwijl  het songs zijn van Lieven Tavernier die ze aan De Wilde schonk voor zijn cd Héhé (1991). Anno 2011 duiken deze beide songs op in de top 11 van 100 op 1 lijst van de Vlaamse Radio1, klassiekers dus.

Als Tavernier liever de schaduw dan de spotlights opzoekt, liever de stilte dan de drukte, dan weten collega’s  zijn songs wel te vinden: Thé Lau, Jan De Wilde, Gerard van Maasakkers, Flip Kowlier, Jenny Arean, De Schil, Erik Van Neygen, Sabien Tiels coverden Tavernier.  Niet eens zo’n kwaad eerbetoon aan ‘de stille’.  Productief kan je Tavernier bezwaarlijk noemen. Op zijn gezegende leeftijd heeft hij nog maar 4 cd’s (Doe het Licht, Ilja, Niet Voorbij en Wind en rook) op de wereld losgelaten.

Voor zijn vijfde cd had Lieven vintage nummers bij de vleet, maar zocht hij naar een nieuwe sound. Op een blauwe maandag ontmoette hij Koen Gisen (producer van onder andere The Bony King of Nowhere en werkzaam bij An Pierlé & White Velvet) die hem meelokte naar zijn studio La Patrie alwaar ze op regelmatige basis samen zouden knutselen aan de ‘nieuwe Tavernier’.
Op Witzand gaat Tavernier eindelijk elektrisch maar dan niet zoals Dylan destijds met een middelmatige bluesband. Op de plaat hoort u vooral Koen - die bijna alles bespeelt en een geniaal klankentapijt weeft - en de zanger zelve die nog nooit zo zelfzeker klonk. Voor de eerste keer geen enkele twijfel in de stem en songs met een ondefinieerbare sfeer die onmiskenbaar refereert naar het producerswerk van Daniel Lanois. Er weerklinkt van alles en de songs trekken niet langer in een typische “strofe-refrein-strofe-refrein” vorm voorbij.

Het resultaat is er nu, Witzand, het album dat op 14 november 2011 in de winkel zal liggen en waarvan eerste single ‘de Boodschapper’ een voorteken is.

Een paar quotes :
‘Dylan en John Prine hebben een neefje in Vlaanderen ‘(Dirk Steenhaut in De Morgen)

‘ Het zijn songs die het rijkgevulde leven  tonen van een man die behalve een tedere anarchist ook een schaamteloos romanticus is. ‘ (Bart Steenhaut in De Morgen)

‘Ik vind sowieso dat er in België echt veel goeje dingen  zijn gemaakt ... iemand als Lieven Tavernier, die man had gewoon wereldberoemd moeten zijn. ... “De eerste sneeuw “ en “ De fanfare van honger en dorst “: veel beter wordt het toch niet ? Zeker “ De eerste sneeuw” vind ik van Leonard Cohen-niveau.‘ (The Bony King of Nowhere - Bram Vanparys  in Humo)

Website van Lieven Tavernier: http://www.lieventavernier.be/