In 2013 is het 40 jaar geleden dat de Ierse folkgroep Clannad zijn eerste album uitbracht. Op 28 januari staat de band in De Oosterpoort in Groningen, in februari brengt ARC Records ter gelegenheid van dit jubileum een cd en een dvd uit, Christ Church Cathedral, met een opname van een intiem optreden in de Christ Church Cathedral in Dublin.

Muziek zit er van jongs af aan in bij de familie Brennan, Maire, Pol en Ciaran zingen in de bar van hun vader, Leo's Tavern, in het Iers-sprekende Gweedore in County Donegal. In 1970 winnen ze met hun ooms Noel en Padraig Duggan de eerste prijs in een talentenjacht op het Letterkenny Folk Festival, waardoor de familie in de gelegenheid wordt gesteld om een album op te nemen, dat in 1973 zou worden uitgebracht. De naam Clannad is een samentrekking van 'Clann as Dobhair' dat zoveel betekent als familie uit Gweedore. Hoewel ze tegenwoordig meer bekend zijn van hun Engelstalige werk zou door toedoen van Clannad Keltische muziek wereldwijd bekend worden.

Veertig jaar na die eerste plaat en 8 jaar na hun laatste live album, zal in 2013 door ARC Records een cd plus dvd uitgebracht worden met een opname die in 2011 gemaakt werd van een intiem optreden van de vijf oorspronkelijke leden van de groep in de Christ Church Cathedral in Dublin. Christ Church Cathedral zal een doorsnee bevatten van het hele oeuvre, zowel in het Gaelic gezongen nummers als Engelstalige stukken.

Officiële website van Clannad: http://www.clannad.ie/