Deze maand verschijnt bij Homerecords.be een album van Marc Malempré (zang, viool, cornemuse) en Rémi Decker (gitaar, zang, cornemuse, fluiten). Voor Codicille 2013 doken zij in de Waalse traditie van dorpszangers en de Luikse 'cramignons', een soort volksdans die karakteristiek is voor die regio, waaraan zij hun eigen invulling hebben gegeven.

Op de site van Homerecords.be kun je alvast luisteren naar enkele nummers en wordt enige uitleg gegeven:

In 1872 organiseerde de Luikse gemeenschap voor Waalse Literatuur een wedstrijd voor de meest complete collectie van Luikse 'cramignons' - een soort volksdans, typisch voor deze regio. De eerste prijs, een gouden medaille met een waarde van 150 francs, werd verleend aan Léonard TERRY. Léopold CHAUMONT behaalde het certificaat van verdienste. Vanaf deze periode begon men er zich dus duidelijk van bewust te worden dat de traditionele cultuur aan het verdwijnen was.
Deze verzameling van cramignons, zoals ook persoonlijke verzamelingen in de Ardennen of werken van andere onderzoekers, zijn onze bron. De liedjes op deze CD horen bij de traditie van de Waalse dorpszangers en hebben een populaire geest.
Melodieën, gezang, landelijke zondagsdansen, dat was de muziek van de bescheidenen. Wij presenteren deze muziek al dan niet gehuld in harmonieën. We trachten om het verleden en het heden met elkaar te verzoenen.