Toen eerder dit jaar de live cd en dvd Christ Church Cathedral verscheen was al bekend dat de leden vand e fameuze Ierse groep Clannad bezig waren met een nieuw album. Nu zijn zowel de release-datum als de titel van de cd bekend. Op 20 september a.s. komt Nádúr uit (spreek uit: ned dur, Iers Gaelic voor natuur), het eerste studio-album van de band sinds Landmark (1998). De plaat is opgenomen in oude bezetting.

De Ierse groep Clannad begon met muziek maken in 1970 en heeft altijd een sterke voorkeur gehad voor liedjes in hun thuistaal, het Ierse Gaelic. Zij hebben inmiddels 17 albums uitgebracht en Nádúr wordt het 18e album, waar jaren naar uit is gekeken. Wereldwijd werd de band beroemd door nummers als Theme From Harry’s Game en In A Lifetime, de laatste samen met Bono van U2. Ook kregen ze veel bekendheid door de muziek te maken bij de tv-serie Robin of Sherwood, die in Engeland op televisie werd gebracht en films als Last Of The Mohicans, Harry's Game en Patriot Games.

Na het uitbrengen van het laatste album Landmarks in 1998 gingen de bandleden hun eigen weg. Zangeres Moya Brennan begon een succesvolle eigen carrière en bracht een tiental solo-albums uit. Jarenlang gingen er geruchten over een hereniging van de band en een nieuw album, maar daar bleef het steeds bij.

Sinds ongeveer een jaar treed de band weer gezamenlijk op, oa. in USA en Europa, ook in Nederland en nu is er dus een nieuw album, voor het eerst sinds Past Present (1989) opgenomen in de oorspronkelijke bezetting: zus en broers Máire (Moya) Brennan, Ciarán Brennan en Pól Brennan met hun ooms Noel Duggan en Pádraig Duggan. Met Nádúr viert de groep ook het feit dat ze 40 jaar geleden, in 1973, hun eerste plaat opnamen en uitbrachten. Na het verschijnen van het album staat ook een wereldtour gepland om de muziek aan het publiek te kunnen voorstellen. De release van Nádúr vindt eerst digitaal plaats via iTunes en aansluitend als cd. Het nieuwe album bevat 13 songs afwisselend in het Iers Gaelic en Engels gezongen.

Voor meer informatie kijk op de officiële website www.clannad.ie, de Facebookpagina van Clannad of op The Clannad Newsblog, www.clannad.nl, die het nieuws in het Nederlands brengt.

Op Youtube is inmiddels ook een “taster” te beluisteren met fragmenten van het nieuwe album, klik hier.