De persmailing van Music & Words meldt twee live albums die dit najaar uitkomen: van de Nederlandse cajunband Captain Gumbo die het 25-jarig bestaan viert en Michael de Jong komt met niet eerder uitgebrachte live opnames. Het label verzorgt ook de Nederlandse distributie van Wayward Daughter, een dubbelaar met een terugblik op de carrière van Eliza Carthy tot op heden,  en een verse uitgave van Martin Simpson, Vagrant Stanzas.

Op 14 oktober komt een cd van Michael de Jong uit. Dit zijn live-opnames die hij 30 jaar geleden in San Fransisco maakte met zijn toenmalige Amerikaanse band. Deze zijn nooit eerder op plaat verschenen!

Captain Gumbo is Nederlands eerste cajunband. Hun debuutcd was een van de eerste cd’s die op het label van M&W verschenen en de bijbehorende single werd nog een bescheiden top-40-hitje. De band viert dit jaar het 25-jarig bestaan (ja, ze treden nog steeds op) met een live-plaat. Deze zal op 2 september uitkomen.

Nieuwe releases folk en blues:

ELIZA CARTHY: WAYWARD DAUGHTER
‘Wayward daughter’ (grillige, onvoorspelbare dochter) is een perfecte omschrijving voor Eliza Carthy. Als dochter van Martin Carthy en Norma Waterson schudde ze de Engelse folkscene in de jaren ‘90 flink wakker met haar excentriek uiterlijke en non-conformistische aanpak van de traditie. Haar nieuwste cd is een terugblik op de eerste 21 jaar van haar turbulente carrière, met een opvallende nadruk op haar vocale kwaliteiten. Samensteller Ian Anderson (hoofdredacteur van fRoots) had maar liefst 22 (!) albums als archief en hij heeft een uitstekende keuze gemaakt. Van haar traditionele meerstemmige zang met de Watersons tot de latin-bewerking van ‘A grey cock’ (Grey Gallito), van ballads tot haar eigen werk: uit alles spreekt een zeer getalenteerde dochter. ‘Gloriously’ volgens de Guardian!
label: Topic Records • file under: folk/Engeland • 2cd: TSCD 772

MARTIN SIMPSON: VAGRANT STANZAS
Wat doe je als je gezien wordt als een van de allerbeste akoestische gitaristen ter wereld, al 26 BBC nominaties op je naam hebt en met vele groten uit de muziekwereld op het podium gestaan hebt? Dan keer je terug naar de keukentafel, zoek je een producer die je in die sfeer houdt en maak je op je 60e een van de mooiste platen uit je carrière. Strikt genomen niets nieuws op deze cd: Simpson’s bekende mix van Engelse tradities met Amerikaanse invloeden, een combi van traditionals, eigen songs en covers. Maar de kwaliteit is verbluffend, zijn versie van ‘Stranger Song’ van Leonard Cohen steekt het origineel naar de kroon. Ook de Dylan-klassieker ‘North Country blues’ is bij hem in goede handen. Een prachtige, intieme cd vol parels.
label: Topic Records • file under: folk/Engeland • cd: TSCD 589

LURRIE BELL: BLUES IN MY SOUL
Alle ingrediënten voor een uitstekend Lurrie Bell-album zijn aanwezig: de muzikanten met wie hij het liefst speelt (Matthew Skoller op harmonica, Roosevelt Purifoy op piano/orgel, Melvin Smith op bas en Willie Hayes op drums), de producer is de veelgelauwerde Dick Shurman en Bell heeft fantastisch materiaal uitgekozen: Little Walter, T-Bone Walker, Jimmy Rogers, Otis Spann en een paar eigen songs. Hij gaat terug naar de basis van traditionele Chicago-gitaarblues, maar dan op zijn eigen unieke manier. De Amerikaanse pers noemt dit al zijn beste plaat ooit.
label: Delmark • file under: blues • cd: DE 829 • bc: 038153082925 • EUR 9,38

STUDEBAKER JOHN & THE MAXWELL STREET KINGS: KINGSVILLE JUKIN’
Nadat hij Hound Dog Taylor zag spelen, wist John Grimaldi aka Studebaker John wat hij wilde met zijn blues. Veertig jaar later is hij nog steeds even actief en schrijft nog steeds goede nieuwe songs. Kingsville Jukin’ is een must voor de liefhebbers van rauwe blues. Overstuurde gitaren, vette grooves en ruig harmonicaspel plus instrumenten en microfoons uit de jaren ‘50: je wordt regelrecht teruggebracht naar de juke joints op Maxwell Street!
label: Delmark • file under: blues • cd: DE 830

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO FLAMENCO (3RD ED)
Dit is alweer de derde editie van de altijd populaire Rough Guide to Flamenco. Allerlei vormen en fusies zijn vertegenwoordigd, vanuit Israël tot de Camargue. Lenacay komt voort uit de hip-hop flamencovernieuwers Ojos de Brujo. Yasmin Levy voegt haar Ladino-traditie toe en Martirio jazz-invloeden. We horen het Moors-Cubaanse gitaarkwintet Son de la Frontera, maar ook ‘traditionelere’ muzikanten als Carlos Piñana, Carmen Linares en Mayte Martín. Het bonusalbum is van het uit Buenos Aires afkomstige Al Toque Flamenco.
label: World Music Network • file under: world/Spanje/flamenco • 2cd: RGNET 1301 • bc: 605633130126 • EUR 8,38

JIMMIE RODGERS: THE ROUGH GUIDE TO JIMMIE RODGERS
Jimmie Rodgers (1897-1933) is zonder twijfel de grondlegger van de country. Zijn bijnaam ‘Mississippi Blue Yodeler’ omschrijft precies waardoor hij bekend werd. Hij was niet de eerste die jodelde op platen, maar bij hem was het jodelen net zo belangrijk als de tekst. In zijn veel te korte carrière van slechts zes jaar was hij de eerste die hillbilly-country, gospel, jazz, blues, pop en folk mengde. Op deze Rough Guide 25 tracks, waaronder enkele van zijn hits als ‘TB Blues’, ‘Waiting for a Train’, ‘Travelin’ Blues’ en enkele van zijn ‘Blue yodels’. Op de bonus-cd staat 25 tracks van tijdgenoten van Rodgers, zoals Dock Boggs, de Carter Family, Gid Tanner e.v.a.
label: World Music Network • file under: country • 2cd: RGNET 1274