Na een succesvolle tour waarin Margriet Sjoerdsma een eerbetoon bracht aan de jonggestorven Eva Cassidy wordt de cd A Tribute To Eva Cassidy, die zij eerder opnam met o.a.  Dan Cassidy, nu officieel uitgebracht door Heartselling.

Eva Cassidy (1963) die met haar postuum verschenen album Songbird miljoenen harten raakte, heeft haar eigen roem niet meegemaakt en was pas 33 jaar toen ze in 1996 aan huidkanker overleed. Ze had een overweldigende zeggingskracht die menig publiek muisstil kreeg en kan beroemdheden als Sting, Alison Krauss en Katie Melua tot haar fans rekenen.
De Rotterdamse zangeres Margriet Sjoerdsma werd dusdanig geraakt door de kwaliteiten en het verhaal van Eva Cassidy dat ze besloot een avondvullend theaterprogramma aan de muziek van deze ‘shy genius’ te wijden. Een ode aan een begenadigd vertolkster van de mooiste folk-, jazz- en countryliedjes. Het liedjesprogramma stond het afgelopen jaar op meer dan dertig grote podia, waaronder North Sea Jazz en Paradiso.
Na alle positieve reacties is deze week Sjoerdma’s eerder opgenomen cd A  Tribute To Eva Cassidy ook officieel en landelijk  uitgebracht (Heartselling). Opgenomen met dezelfde muzikanten die haar live ook bijstaan, met een belangrijke rol voor broer en violist Dan Cassidy.

margriet sjoerdsma - tribute to eva cassidy

Margriet Sjoerdsma werd dusdanig geraakt door de stem van Eva Cassidy dat ze besloot een avondvullend theaterprogramma aan de muziek van deze ‘shy genius’ te wijden. Dat is haar op het lijf geschreven. Beiden trekken geen grens tussen pop, jazz, folk en country en allebei hebben ze een neus voor de pareltjes uit die genres. Maar belangrijker is dat beide zangeressen een grote dosis emotie in hun liedjes weten te leggen.
In Nederland mag het vuur rondom Eva nog wel wat aangewakkerd worden, als het aan Margriet Sjoerdsma ligt. “Het valt me op dat veel mensen haar nog niet kennen.” Hoog tijd om hier verandering in te brengen. “Ik hoorde Eva voor het eerst toen ik een jaar of zeventien was,’’ vertelt Margriet. “Ik studeerde toen net aan het conservatorium. Ik werd meteen weggeblazen, bij wijze van spreken. Er sprak zo’n zeggingskracht uit haar stem, zoiets overweldigends. Ze raakte me meteen.”

“Begin 2012 kwam ik Eva opnieuw op het spoor. De Rotterdamse journalist Johan Bakker was aanwezig bij de presentatie van mijn meest recente plaat Drawing Circles (2011) in LantarenVenster te Rotterdam. Hij had de Eva Cassidy biografie Behind the Rainbow geschreven en hij vroeg mij om bij de presentatie ervan vier liedjes uit haar repertoire te zingen. Dat voelde zo goed en vertrouwd dat ik vrijwel meteen daarna besloot rond de muziek van Eva Cassidy een theaterprogramma op te bouwen. Ik ben me verder in haar muziek en leven gaan verdiepen en ik raakte steeds meer geïnspireerd. Heel gaaf om een studie te maken van iemand die je te gek vindt.”

De Telegraaf concludeerde : “Sjoerdsma is van wereldniveau, haar Eva Cassidy Tribute is van een klasse die doet denken aan de te jong overleden Amerikaanse zelf.”
“Een meer dan waardig eerbetoon”, aldus muziektijdschrift OOR.

Voor 2015 staat er wederom een uitgebreide tour op de rol door Nederland.

Margriet Sjoerdsma online:
http://www.margrietsjoerdsma.com
https://www.facebook.com/margrietsjoerdsma?fref=ts
https://twitter.com/mgsjoerdsma

Tracklisting:

1. In The Early Morning Rain (Lightfoot) 2. It Doesn’t Matter Anymore (Anka) 3. San Francisco Bay Blues (Fuller) 4. Time After Time (Lauper/Irving |||)  5. Penny To My Name (Henderson) 6. Wade In The Water (Traditional)  7. Won’t Be Long (McFarland) 8. People Get Ready (Mayfield) 9. Fields Of Gold (Sting)

Luister naar het album via Spotify.

Voorproefjes:
http://youtu.be/CSetprUi-OQ (trailer)
http://youtu.be/cz_BmGlZ7ZM (Penny To My Name) Studio Session Live.