Vanavond (11 februari 2015) is de première van de nieuwe theatertour van Pater Moeskroen in Gorinchem. De groep met nieuwe leadzanger Bart Swerts en voor de gelegenheid voormalig bandlid Jeroen Goossens in de gelederen neemt ook een verse plaat mee de theaters in: Vagebond.

Afgelopen jaar wordt Pater Moeskroen – bekend van o.a. de hits Roodkapje, Hela Hola (tuthola) en Laat Maar Waaien - geconfronteerd met het feit dat één van de leadzangers en bandlid van het eerste uur, Marcel Sophie, emigreert naar Engeland. Gelukkig betekent dit niet het einde van de band. Iemand zei ooit treffend; Pater Moeskroen is een handvol folkriedels, een wasbord en de flaporen van Marcel. Anno 2015 hangt de vlag er anders bij. Met frontman Bart Swerts (leadzang op alle laatste singles waaronder de hit Joost (is anders geaard) gaat de band gewoon door! Met de nieuwe plaat en theatertour Vagebond zijn de heren klaar voor een toekomst met dampende Folk, een heftig arsenaal aan traditionele instrumenten, veel humor en feest. Vanaf 11 februari in de theaters in het land.
 
In de nieuwe show (regie: Dick Hauser) en op de gelijknamige CD Vagebond, zwerven De Paters langs paden van liefde, dromen, afscheid en succes en bezingen deze onderwerpen met een lach en een traan. Tezamen met meer dan 60 instrumenten vragen zij het publiek aan te sluiten bij hun aanstekelijk feest met dampende folk en hartstochtelijke ballades. Samen brengen ze nieuwe parels en oude bekenden. Voor deze tournee voegt voormalig bandlid Jeroen Goossens zich weer bij de groep.

Bart Swerts: leadzang, gitaar - Vincent van Lent: blaasinstrumenten, banjo, mandoline, zang - Martien van Oostrom: accordeon, toetsen, zang - Rolf Rombouts: bas, zang - Coen Blokx: drums, percussie, zang en tijdens deze tournee Jeroen Goossens: blaasinstrumenten
 
Over Pater Moeskroen
Het herkenbare Moeskroen-geluid boekt al bijna 30 jaar successen. Het eerste optreden vond plaats op 26 januari 1986 in café van Zanten te Amersfoort. De aanstekelijke mix van vrolijke deunen en humoristische teksten sloeg meteen aan. Vanaf dat moment speelt de band steeds vaker in Nederland en België, hetgeen leidt tot grote hits als Roodkapje, Hela Hola (tuthola) en Laat Maar Waaien.

Naast festivals, speelt de groep ook in de theaters en wellicht nóg succesvoller. Op het theaterpodium komen de talenten van de multi-instrumentalisten nog beter naar voren en is er, naast kolderieke muzikale fratsen, ook plaats voor ontroering en diepgang. Inmiddels heeft de groep maar liefst tien theaterprogramma’s achter de rug en zijn er 18 albums en 5 dvd’s verschenen.

pater moeskroen - vagebond
TRACK BY TRACK VAGEBOND

VAGEBUNDO: Instrumentale inleiding van een dynamische Keltische pop plaat
 
HEF MET ONS HET GLAS: Een vrolijk popnummer met een behoorlijk pluk-de-dag gehalte. Een boodschap die de band graag uitdraagt. Kenmerkend is de virtuositeit op fluit door Jeroen Goossens en het gebruik van de Uilleann pipe, een Ierse doedelzak die niet met de mond wordt aangeblazen, maar op de schoot wordt gehouden, terwijl de lucht met de ellenbogen aan gepompt wordt.
 
SCHIZOFREEN: De band grijpt weer terug naar waar ze zo goed in zijn, FEEST, een knipoog naar de pretfolk. De ingrediënten zijn: een kolderieke tekst met een hoog meezing gehalte en een aanstekelijke dansbare deun. Dit nummer past helemaal in de lijn van liedjes als Joost en Laat Maar Waaien.
 
DE OGEN VAN ANNEMARIE: Een heerlijke wals zoals we die van de heren kennen. Meedeinen op klanken van accordeon en fluit, met een tekst die gaat over de liefde.
 
WAS JIJ MAAR HIER: Was eigenlijk bedoeld als sfeerovergang in de theatershow. Gaandeweg het repetitieproces werd het verder uitgewerkt en kwam er een tekst bij. Het lied had eerst een donker en dreigend karakter, maar transformeerde langzaam naar een prachtig liefdesliedje over een zoektocht naar liefde en geluk. Qua opbouw werkt het heerlijk toe naar een climax met een hoog pop gehalte.
 
POLKA: Verdriet verdrink je en geluk vier je, het kan allemaal op het ritme van de polka. Zoals in de tekst gezongen wordt; het maakt niet uit hoe de vlag er bij hangt, we verzamelen ons op straat en we dansen adequaat op de Polka. Een stijl die erg past bij Pater Moeskroen en een muzikale rode draad is in hun repertoire.
 
HÉ HÉ: Een prachtig liefdesliedje over toeval. Zorgeloos de melodie meefluiten, met gebruik van instrumenten als de tuba, trompet en wasbord, zorgen voor een zomers sfeertje, een positief geluid.
 
MORGEN KOMT ZE THUIS: Over het gemis en het weer thuiskomen van een geliefde, het rechtzetten van fouten en vooral het maken van een nieuwe start. Weer een lekker feel-good lied waar de sfeer wordt neergezet door fluit- en viool partijen. Door de hoge meezingbaarheid en vrolijke boodschap eindigt het ook weer in een feestje.
 
ZOVEEL MENSEN: Een knipoog naar de maatschappij. Waar zijn we mee bezig? Wat is belangrijker? Geld? Succes? Of Geluk? Waar gaat het nou allemaal over? Je leeft maar één keer en doe het dan goed, kies voor vriendschap en je geliefden en maak er wat van. Er zijn zoveel mensen, maar één is al genoeg om voluit voor te gaan. De juiste keuzes op het juiste moment en je kan de hele wereld aan.
 
ECHT MET JOU GEHAD: De vrolijke, positieve klanken van dit poplied staan haaks op de tekst. Het net iets te lang doorgaan met een relatie die gedoemd is te mislukken. Niemand durft de knoop door te hakken en niemand weet waar het eindigt. Gezongen op een opzwepende beat, begeleid door een blazerssectie die dit geheel feestelijk bij elkaar houdt.

WE GAAN NOG NIET: Over geluk en liefde. Zorgeloos door het leven door te drinken en te zingen. Halverwege het nummer laten de heren even zien dat ze nog degelijk diepgewortelde folk-roots hebben. De traditionele deunen worden door de fluit en de banjo ten gehore gebracht alsof hun leven er van afhangt.

VAGEBUNDOS: Het begin van dit instrumentale epos doet denken aan het Wilde Westen halverwege de 19e eeuw, maar dan slaat het plotseling om naar vrolijke en opzwepende folk. Je waant je midden in Temple bar in Dublin. De tempo wisselingen in combinatie met fluit, viool en banjo maken het Keltische feest compleet. Een nummer dat de toon zet over hoe de band zich anno 2015 profileert
 
Tourdata 2015:
 
11-02: Schouwburg De Nieuw Doelen – Gorinchem (première)
16-02: De Leutbunker / De Hordenhal - Wijk Bij Duurstede (carnaval)
21-02: Schouwburg Lochem – Lochem
25-02: Fulcotheater - IJsselstein
27-02: Theater De Speeldoos - Vught
28-02: Het Musiater - Zevenaar
06-03: Theater De Speeldoos - Baarn
07-03: CC De Skans - Gorredijk
13-03: Theater Het Klooster - Nuenen
14-03: HOFtheater - Raalte
20-03: RaboTheater De Enck - Oirschot
21-03: Theater Koningshof - Maassluis
27-03: BREStheater - Brielle
04-04: Theater De Willem - Papendrecht
11-04: De Flint - Amersfoort
17-04: Theater Speelhuis - Helmond
18-04: Schouwburg Agnietenhof - Tiel
24-04: Stadsgehoorzaal Vlaardingen - Vlaardingen
25-04: Theater de Schalm - Veldhoven
01-05: Stadsgehoorzaal - Kampen
02-05: De Poorterij - Zaltbommel

Zie ook:
www.patermoeskroen.nl
https://www.facebook.com/Patermoeskroen